Afrika Bécsben

2018. szeptember 15., Szombat 08:45
szervuszausztria_afrikacim.jpg

Nem árt kicsit jobban megismerni távoli országok - vagy egész kontinens - lakosait. Már csak azért is szükség van ilyesmire, mert manapság a hétköznapokban is találkozhatunk tőlünk eltérő kinézetű, szokású emberekkel, akikről sok legenda kering. Jobb valós információkat szerezni.  Ez az egyik célja a bécsi városvezetésnek, amely az idén is helyszínt biztosított az Afrika-napoknak. A szervuszausztria.hu olvasóinak Horváth Tamás küldött beszámolót és fotókat.


Bécs tárt karokkal várja a CEU-t

2018. április 27., Péntek 11:11
szervuszausztria_ceucim.jpg

A rossznak is van jó oldala, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a magyarországi választás eredménye. A megállapítás a Profil című színvonalas osztrák hetilap ismert munkatársától származik: Georg Hoffmann-Ostenhof kommentárja egyértelműen rossznak tekinti Orbán győzelmét (Magyarország és Európa számára egyaránt), amely azonban történetesen Bécs számára hatalmas esélyt hozott.


Lovak gumicipőben?

2017. november 14., Kedd 11:08
szervuszausztria_stefl.jpg

A paták csattogása a kövezeten hozzátartozik Bécshez - pedig kizárólag a belvárosra jellemző. Itt, viszonylag kis területen található az összesen 85 fiaker-parkoló nagy része - nevezetesen 58. Megfordul itt a 160-200 fogat többsége. Egy kis összehasonlítás: az idegenforgalmi központnak számító Salzburgban összesen 14 fiaker áll a turisták rendelkezésére. A zaj azonban zavarja a belvárosi lakosokat, no meg a kövezet helyreállításáért felelős önkormányzatot: lehet hogy a lovak hamarosan gumicipőt kapnak.


Munkaerőt várnak a bécsi vendéglősök

2017. augusztus 23., Szerda 11:29
szervuszausztria_Personalmangel,cim.jpg

Nem csak a Balatonon szenvednek a vendéglátósok a munkaerőhiánytól, a bécsiek sem találnak felszolgálót, szakácsot, konyhai kisegítőt.  Egyre többen kénytelenek bezárni a létszámhiány miatt.


Megvonják Bécs belvárosától a Világörökség része státuszt?

2017. július 10., Hétfő 08:01
szervuszausztria_vilorcim.jpg

 

Jövő év februárjáig kapott Bécs haladékot: addig még van esély, hogy lekerüljön egy korántsem dicsőséges listáról. Az UNESCO Bécs belvárosát  veszélyeztetett világörökségnek minősítette, s ha város vezetői  a fenti időpontig nem változtatnak jelentős mértékben az egyik építési terven, akkor bizony el lehet búcsúzni a Világörökség része státusztól. 


Ez volt a 61. Operabál

2017. február 24., Péntek 14:00
szervuszausztria_főkép.jpg

A 61. Bécsi Operabál nem teljesen úgy alakult, ahogyan azt a szervezők - és bálozók -  a sokhónapos előkészületek alatt elképzelték. Az egészségügyi miniszter asszony halála okozta megrendülés ellenére a bál pompás volt, szépek voltak az első bálozók, remek volt a műsor,m elegáns közönség lejtette a kötelező keringőt. És persze a páholyok mélyében volt alkalom fontos üzleti és politikai tárgyalásokra, ahogyan az egy ilyen rendezvényen elvárható és megszokott


Hiúság vására és közlekedési káosz

2017. február 22., Szerda 10:10
szervuszausztria_operab.jpg

Történhet bármi, egy dolog Bécsben biztos:  február harmadik - ha a naptár úgy alakul, negyedik - csütörtök éjszakáján az Opera bálteremmé alakul. Mindez öröm a bálozóknak, azoknak akik a mindig színvonalas nyitó műsort  tévé közvetítés jóvoltából nézik, de bosszúság az egyidejűleg Bécs belvárosában közlekedőknek: a piros szőnyegen az épületbe belépők kedvéért az idén is lezárják a Ring érintett szakaszát, és a környéket, beleértve a Kärntnerstrassét.  


Itt az osztrák videó-válasz Trumpnak

2017. február 8., Szerda 10:40
szervuszausztria_ausztrielso.jpg

Ausztria is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek frappáns videóval válaszolnak Trump amerikai elnöknek. Az angol nyelvű videó történelmi "tényekkel", zenei aláfestéssel, képek bejátszásával  sorolja fel, mi minden teszi Ausztriát a második legnagyobbá. 


Jeges Álom huszonkettedszer a Városháza előtt

2017. január 16., Hétfő 16:42
szervuszausztria_kori.png

 

Néhány napig, a zárástól egészen január 18-ig még a karácsonyi vásártól örökölt jégpálya áll a korcsolyázni vágyók rendelkezésére. Most rövid szünet következik és január 24-től megnyílik az "igazi", a Jeges Álom. Március közepéig 8500 négyzetméteres kifogástalan jégfelület várja a látogatókat. 


Venezuelai karmester vezényli az Újévi koncertet

2016. december 27., Kedd 12:50
szervuszausztria_évi.JPG

Ismeretlennek éppen nem mondható a Bécsi Újévi Koncert idei karmestere, az pedig bizonyos, hogy ő a legfiatalabb, aki ezen a nevezetes rendezvényen a Bécsi Filharmonikusokat az intézmény több mint 75 éves története alatt valaha is vezényelte.  Gustavo Dudamel Venezuelában született 1981-ben és jelenleg a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei és művészeti igazgatója. Ő vezényelt 2012-ben a Bécsi Filharmonikusok hagyományos schönbrunni koncertjén, és ő volt a zenekar 2014-es japáni turnéjának karmestere is.

 


Bécs belvárosának fontos a Világörökség része státusz

2016. december 14., Szerda 08:16
szervuszausztria_heumarkt.jpg

Hosszas viták után megszületett a döntés: a Stadtpark szélén, átellenben a gyönyörű jugendstíl metróállomással (Otto Wagner ) mégis lebontják az Intercontinental fantáziátlan épületét. A helyette épülő toronyház-együttes azonban a tervezettnél jó tíz méterrel alacsonyabb lesz, és ennek köszönhetően az UNESCO talán mégsem vonja meg Bécs belvárosától a Világörökség része címet.


A bőség zavara: karácsonyi vásárok Bécsben

2016. november 2., Szerda 13:50
szervuszausztria_rathaus.jpg

Mennyivel jobb a bécsieknek: nekik nem kell 250 kilométert utazniuk, ha novembertől karácsonyig kicsit kószálni akarnak valamelyik varázslatos ádventi vásárban. Nem is feltétlenül a legnagyobb a sztár, hiszen szinte minden kerületben, az erre alkalmas nagyobb tereken csalogat egy-egy Christkindlmarkt. A Rathaus előtti persze vezet - és nem is elsősorban a méretei miatt, hanem mert itt kínálják a legtöbb szellemes programot, mégpedig nem csak gyerekeknek.


Ünnepel a Práter: az idén 250 éves

2016. szeptember 4., Vasárnap 12:27
szervuszausztria_szervuszausztria__c__Ludwig_Schedl_Maifest.jpg

A bécsiek szeretnek ünnepelni, és a 250. születésnap igazán jó alkalom volt erre: a Práter jubileumán a szokottnál is többen dacoltak a 30 fokos kánikulával. A létesítmények vezetői különleges programokról is gondoskodtak a nevezetes napon – nem mintha erre olyan nagy szükség lenne. A Bécs közepéhez oly közeli hatalmas parkos-erdős terület hétköznap is rengeteg kikapcsolódási lehetőséget biztosít.


Lemondott Ausztria elsőszámú Háziasszonya

2016. január 26., Kedd 09:21
szervuszausztria_desirée.jpg
A hatvanadik Bécsi Operabál már a nagy nap előtt meglepetéssel szolgált: a rendezvény háziasszonya alig pár héttel korábban bejelentette, hogy ez az utolsó. Desirée Treichl-Stürgkh, az Erste Bank vezérének neje úgy érzi, kilenc bál elég volt, átadja a stafétabotot. Mindenki sajnálatára – hiszen a feladatot tökéletesen látta el.

Megjelent A császárváros 3. kiadása

2015. december 18., Péntek 18:02
szervuszausztria_nagykép.jpg
Vajon mit jelent egy oly ismerős és mégis ismeretlen, szomszédos és mégsem elég közeli városban külföldiként otthont teremtve élni csaknem két évtizedig? Vajon milyen arcát mutatja Bécs, ha nem csak pár napra ruccanunk át? A kérdés ma még többeket foglalkoztathat, mint amikor A császárváros – Bécsből Bécsről című könyv először, 2004-ben, majd bővített kiadásban 2010-ben

Különkiadás menekülteknek

2015. október 4., Vasárnap 10:16
szervuszausztria_kurier.jpg
Ötvenezer példányban jelent meg a Kurier angol, arab és farszi nyelvű különszáma, amely kifejezetten a menekülteknek szól. A nyolcoldalas lapot az ausztriai menekülttáborokban és a pályaudvarokon osztják.

Bécs- nemrég kitelepült fiatalok szemüvegén

2015. szeptember 4., Péntek 08:09
szervuszausztria_1378271214196-kata-klementz.jpg

Mindenkinek mást jelent a város, ahol él. Különösen, ha nem ott született, nincsenek gyermekkori kötődései, nem a sorsnak, hanem tudatos választásnak köszönhető, hogy éppen ott van életének központja. Az elmúlt években száz-, ha nem ezerszámra költöztek ki Bécsbe olyan fiatalok, akik itt tervezték új életük elindítását. A szervuszausztria.hu őket kérdezi, mit jelent nekik az osztrák főváros, azzal a kéréssel, hogy ne csak pozitív tapasztalataikról szóljanak. Olvasóinkat arra biztatjuk, írjanak nekünk a honlap email címére. Első cikkünkben Klementz Kata válaszát közöljük. Őt, a LOFFICE mindennapjainak irányítójaként már ismerik olvasóink.


Ez volt az 59.

2015. február 13., Péntek 20:30
szervuszausztria_bal.jpg


A meglepetés Naomi Campbell volt: a világhírű modell bejelentés nélkül érkezett az Operabálba. Ezt leszámítva minden a megszokott rendben történt, és ezúttal is elmaradt a nyolcvanas években szinte természetesnek tartott tüntetés a pompa és a gazdagság ellen. Parádés volt a nyitóműsor, a hölgyek mesés ruháikkal versengtek, a táncparketten mozdulni sem lehetett. A televízió képernyői előtt pedig csaknem milliós nézőközönség élvezte a 144 első bálozó bevonulását, az igényesen összeállított műsort, figyelte a hírességekkel készült interjúkat.

 


Impozáns látvány és felettébb hasznos az új bécsi Főpályaudvar

2014. december 14., Vasárnap 18:17
szervuszausztria_becs_fopalyaudvar.jpg

December közepétől már a nemzetközi vonatok egy része is a vadonatúj bécsi Főpályaudvarra fut be. Nem volt zökkenőmentes az építkezés öt éve, de fátylat rá: az egymilliárd eurós projekt végül időre elkészült és a bécsiek kedvükre ünnepelhettek. A modern épületegyüttes impozáns látvány: aki korábban gyakran megfordult az előző itteni pályaudvaron (Südbahnhof), az alig ismer rá a környékre.


Michael Häupl jubileuma

2014. november 11., Kedd 10:40
szervuszausztria_C6B573E2-C13A-4C7E-BF50-174A76812A4F_v0_h.jpg

Aki az elmúlt években akár csak egy napot töltött Bécsben, az tanúsíthatja: ez a város működik. A légkör, az emberek viselkedése, egymás iránti toleranciája épp annyira irigylésre méltó, mint az ápolt parkok derűs nyugalma, a felújított gyönyörű épületek látványa, a kulturális kínálat, a közlekedés szervezettsége, beleértve a felújítások idején kialakított tereléseket. Akinek pedig megadatott, hogy életvitelszerűen itt éljen, az elégedett lehet a hétköznapi élettel is, azzal, hogy a városvezetés érezhetően a lakosság érdekeit szolgálja. Az önálló tartományi jogokkal felruházott főváros élén éppen húsz esztendeje a szociáldemokrata Michael Häupl polgármester áll.
jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl