Séta a bécsi karácsonyi vásárokon

2019. december 12., Csütörtök 10:19
szervuszausztria_14.jpg

Forralt bor, szegfűszeg és puncs kellemes illata lengi be ezekben a hetekben lényegében Bécs teljes belvárosát, igaz néha a kevésbé kellemes fokhagymás lángos és sült kolbász is belezavar a szagorgiába. Nincs talpalatnyi tér, ahol ne vetekednének egymással - és harcolnak a fogyasztók-vásárlók kegyeiért - a csinos alpesi házacskákban a jóféle enni-innivalót és kétes ízléssel megalkotott portékákat árusítók.

 


Hűtött utca Bécsben

2019. június 30., Vasárnap 08:32
szervuszausztria_zieglergasse-teaser.jpg

Még olvasni is jó a mostani hőségben: a bécsi Zieglergasse-t klimatizálja a városi hatóság, hogy ezzel felkészüljön az évről évre egyre hosszabb ideig tartó kánikulára. A Városfejlesztési Osztály „Kühle Meile Zieglergasse” projektje sokba kerül, de a járókelők biztosan örömmel fogadják majd. A projektről Horváth Tamás számol be olvasóinknak.


Vezető nélküli buszok Aspernben

2019. június 12., Szerda 10:53
szervuszausztria_vezetonelkul.jpg

Különleges küllemű, minden más járműtől eltérő buszok jelentek meg Bécsben, annak is egyik kerületében, a 22. kerületi Aspernben: a bécsi közlekedési vállalat üzembe helyezte első önjáró, vezető nélküli buszait. Sok szempontból újdonság ez: egyelőre nincs jegy, az utasok ingyen próbálhatják ki a most még lassan és operátori felügyelettel közlekedő járműveket.  Horváth Tamás értesülése


Niki Lauda harmadik újjászületése rövid időre szólt

2019. május 25., Szombat 14:32
szervuszausztria_orftol.jpg

Ausztria gyászol - és ezek nem csupán szavak. Niki Lauda elvesztését szinte minden osztrák saját veszteségének érzi, és legyen bármekkora belpolitikai válsághelyzet, az egykori kitűnő sportoló, haláláig remek, és mindent egybevetve sikeres üzletember halála a közéletben és magánbeszélgetésekben egyaránt kiemelt téma. Nem csak azért, mert Ausztria nem bővelkedik nemzetközileg is ismert és nagyra becsült személyiségekben, amilyennek Lauda számított, hanem mert makacs kitartása, újjászületési képessége, üzleti szimata, no és humora messze az átlag fölé emelte.


Afrika Bécsben

2018. szeptember 15., Szombat 08:45
szervuszausztria_afrikacim.jpg

Nem árt kicsit jobban megismerni távoli országok - vagy egész kontinens - lakosait. Már csak azért is szükség van ilyesmire, mert manapság a hétköznapokban is találkozhatunk tőlünk eltérő kinézetű, szokású emberekkel, akikről sok legenda kering. Jobb valós információkat szerezni.  Ez az egyik célja a bécsi városvezetésnek, amely az idén is helyszínt biztosított az Afrika-napoknak. A szervuszausztria.hu olvasóinak Horváth Tamás küldött beszámolót és fotókat.


Bécs tárt karokkal várja a CEU-t

2018. április 27., Péntek 11:11
szervuszausztria_ceucim.jpg

A rossznak is van jó oldala, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a magyarországi választás eredménye. A megállapítás a Profil című színvonalas osztrák hetilap ismert munkatársától származik: Georg Hoffmann-Ostenhof kommentárja egyértelműen rossznak tekinti Orbán győzelmét (Magyarország és Európa számára egyaránt), amely azonban történetesen Bécs számára hatalmas esélyt hozott.


Lovak gumicipőben?

2017. november 14., Kedd 11:08
szervuszausztria_stefl.jpg

A paták csattogása a kövezeten hozzátartozik Bécshez - pedig kizárólag a belvárosra jellemző. Itt, viszonylag kis területen található az összesen 85 fiaker-parkoló nagy része - nevezetesen 58. Megfordul itt a 160-200 fogat többsége. Egy kis összehasonlítás: az idegenforgalmi központnak számító Salzburgban összesen 14 fiaker áll a turisták rendelkezésére. A zaj azonban zavarja a belvárosi lakosokat, no meg a kövezet helyreállításáért felelős önkormányzatot: lehet hogy a lovak hamarosan gumicipőt kapnak.


Munkaerőt várnak a bécsi vendéglősök

2017. augusztus 23., Szerda 11:29
szervuszausztria_Personalmangel,cim.jpg

Nem csak a Balatonon szenvednek a vendéglátósok a munkaerőhiánytól, a bécsiek sem találnak felszolgálót, szakácsot, konyhai kisegítőt.  Egyre többen kénytelenek bezárni a létszámhiány miatt.


Megvonják Bécs belvárosától a Világörökség része státuszt?

2017. július 10., Hétfő 08:01
szervuszausztria_vilorcim.jpg

 

Jövő év februárjáig kapott Bécs haladékot: addig még van esély, hogy lekerüljön egy korántsem dicsőséges listáról. Az UNESCO Bécs belvárosát  veszélyeztetett világörökségnek minősítette, s ha város vezetői  a fenti időpontig nem változtatnak jelentős mértékben az egyik építési terven, akkor bizony el lehet búcsúzni a Világörökség része státusztól. 


Ez volt a 61. Operabál

2017. február 24., Péntek 14:00
szervuszausztria_főkép.jpg

A 61. Bécsi Operabál nem teljesen úgy alakult, ahogyan azt a szervezők - és bálozók -  a sokhónapos előkészületek alatt elképzelték. Az egészségügyi miniszter asszony halála okozta megrendülés ellenére a bál pompás volt, szépek voltak az első bálozók, remek volt a műsor,m elegáns közönség lejtette a kötelező keringőt. És persze a páholyok mélyében volt alkalom fontos üzleti és politikai tárgyalásokra, ahogyan az egy ilyen rendezvényen elvárható és megszokott


Hiúság vására és közlekedési káosz

2017. február 22., Szerda 10:10
szervuszausztria_operab.jpg

Történhet bármi, egy dolog Bécsben biztos:  február harmadik - ha a naptár úgy alakul, negyedik - csütörtök éjszakáján az Opera bálteremmé alakul. Mindez öröm a bálozóknak, azoknak akik a mindig színvonalas nyitó műsort  tévé közvetítés jóvoltából nézik, de bosszúság az egyidejűleg Bécs belvárosában közlekedőknek: a piros szőnyegen az épületbe belépők kedvéért az idén is lezárják a Ring érintett szakaszát, és a környéket, beleértve a Kärntnerstrassét.  


Itt az osztrák videó-válasz Trumpnak

2017. február 8., Szerda 10:40
szervuszausztria_ausztrielso.jpg

Ausztria is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek frappáns videóval válaszolnak Trump amerikai elnöknek. Az angol nyelvű videó történelmi "tényekkel", zenei aláfestéssel, képek bejátszásával  sorolja fel, mi minden teszi Ausztriát a második legnagyobbá. 


Jeges Álom huszonkettedszer a Városháza előtt

2017. január 16., Hétfő 16:42
szervuszausztria_kori.png

 

Néhány napig, a zárástól egészen január 18-ig még a karácsonyi vásártól örökölt jégpálya áll a korcsolyázni vágyók rendelkezésére. Most rövid szünet következik és január 24-től megnyílik az "igazi", a Jeges Álom. Március közepéig 8500 négyzetméteres kifogástalan jégfelület várja a látogatókat. 


Venezuelai karmester vezényli az Újévi koncertet

2016. december 27., Kedd 12:50
szervuszausztria_évi.JPG

Ismeretlennek éppen nem mondható a Bécsi Újévi Koncert idei karmestere, az pedig bizonyos, hogy ő a legfiatalabb, aki ezen a nevezetes rendezvényen a Bécsi Filharmonikusokat az intézmény több mint 75 éves története alatt valaha is vezényelte.  Gustavo Dudamel Venezuelában született 1981-ben és jelenleg a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei és művészeti igazgatója. Ő vezényelt 2012-ben a Bécsi Filharmonikusok hagyományos schönbrunni koncertjén, és ő volt a zenekar 2014-es japáni turnéjának karmestere is.

 


Bécs belvárosának fontos a Világörökség része státusz

2016. december 14., Szerda 08:16
szervuszausztria_heumarkt.jpg

Hosszas viták után megszületett a döntés: a Stadtpark szélén, átellenben a gyönyörű jugendstíl metróállomással (Otto Wagner ) mégis lebontják az Intercontinental fantáziátlan épületét. A helyette épülő toronyház-együttes azonban a tervezettnél jó tíz méterrel alacsonyabb lesz, és ennek köszönhetően az UNESCO talán mégsem vonja meg Bécs belvárosától a Világörökség része címet.


A bőség zavara: karácsonyi vásárok Bécsben

2016. november 2., Szerda 13:50
szervuszausztria_rathaus.jpg

Mennyivel jobb a bécsieknek: nekik nem kell 250 kilométert utazniuk, ha novembertől karácsonyig kicsit kószálni akarnak valamelyik varázslatos ádventi vásárban. Nem is feltétlenül a legnagyobb a sztár, hiszen szinte minden kerületben, az erre alkalmas nagyobb tereken csalogat egy-egy Christkindlmarkt. A Rathaus előtti persze vezet - és nem is elsősorban a méretei miatt, hanem mert itt kínálják a legtöbb szellemes programot, mégpedig nem csak gyerekeknek.


Ünnepel a Práter: az idén 250 éves

2016. szeptember 4., Vasárnap 12:27
szervuszausztria_szervuszausztria__c__Ludwig_Schedl_Maifest.jpg

A bécsiek szeretnek ünnepelni, és a 250. születésnap igazán jó alkalom volt erre: a Práter jubileumán a szokottnál is többen dacoltak a 30 fokos kánikulával. A létesítmények vezetői különleges programokról is gondoskodtak a nevezetes napon – nem mintha erre olyan nagy szükség lenne. A Bécs közepéhez oly közeli hatalmas parkos-erdős terület hétköznap is rengeteg kikapcsolódási lehetőséget biztosít.


Lemondott Ausztria elsőszámú Háziasszonya

2016. január 26., Kedd 09:21
szervuszausztria_desirée.jpg
A hatvanadik Bécsi Operabál már a nagy nap előtt meglepetéssel szolgált: a rendezvény háziasszonya alig pár héttel korábban bejelentette, hogy ez az utolsó. Desirée Treichl-Stürgkh, az Erste Bank vezérének neje úgy érzi, kilenc bál elég volt, átadja a stafétabotot. Mindenki sajnálatára – hiszen a feladatot tökéletesen látta el.

Megjelent A császárváros 3. kiadása

2015. december 18., Péntek 18:02
szervuszausztria_nagykép.jpg
Vajon mit jelent egy oly ismerős és mégis ismeretlen, szomszédos és mégsem elég közeli városban külföldiként otthont teremtve élni csaknem két évtizedig? Vajon milyen arcát mutatja Bécs, ha nem csak pár napra ruccanunk át? A kérdés ma még többeket foglalkoztathat, mint amikor A császárváros – Bécsből Bécsről című könyv először, 2004-ben, majd bővített kiadásban 2010-ben

Különkiadás menekülteknek

2015. október 4., Vasárnap 10:16
szervuszausztria_kurier.jpg
Ötvenezer példányban jelent meg a Kurier angol, arab és farszi nyelvű különszáma, amely kifejezetten a menekülteknek szól. A nyolcoldalas lapot az ausztriai menekülttáborokban és a pályaudvarokon osztják.jooble
Bogipark
Ilona stüberl