Százéves a Salzburgi Ünnepi Játékok

Furcsa fesztivál

 
2020. Júl. 18. 11:41

Százéves a Salzburgi Ünnepi Játékok

Furcsa fesztivál

2020. július 18., Szombat 11:41

Nem ilyen rendezvényt képzeltek a centenáriumon a Salzburgi Ünnepi Játékok szervezői, a programra eredetileg évek óta készülődő résztvevők, no meg mindazok, akik jó előre biztosították a jegyüket. A koronavírus évében azonban ez is szép eredmény: lesz fesztivál, ha nem is olyan nagyszabású, mint ahogy tervezték.

A szokott július 20. körüli kezdés helyett augusztus elsején kezdődik a 100. Salzburgi Ünnepi Játékok, és a környező idegenforgalmi létesítmények legnagyobb bánatára nem csak a csökkentett számú előadás, hanem a ritkított széksorok miatt is jóval kevesebben jönnek az idén Mozart városába.

A mindenre elszánt rendezőknek nem kevés fejfájást okozott a dilemma: a betervezett programból mit tartsanak meg, és mit áldozzanak be. Nos, az eredmény azért is figyelemreméltó, mert a kultúrát kedvelő közönség igencsak kiéhezett a színvonalas előadásokra.

Augusztus 1-én Richard Strauss Elektra című operájával nyit a fesztivál, majd Mozart következik: a Cosi fan tutte, minden korábbinál egyszerűbb színpadképpel, új rendezésben kerül színre. Az ok: a sok bizonytalanság miatt lerövidült a próbaidőszak.  No és bizonyára az is közrejátszott, hogy nem ez az opera szerepelt az eredeti tervben – a Don Giovanni és a Varázsfuvola viszont elmarad. Szenzációt- amennyiben ez szenzációnak mondható - annyiban kínál az előadás, hogy most először női karmester, Joana Mallwitz vezényli a Bécsi Filharmonikusokat.

Hat este Franz Welser-Möst áll a karmesteri pulton: a Bécsi Filharmonikusok tlje létszámban játszanak. Igaz, a száz muzsikus nem tudja tartani az előírt minimum egy méteres távolságot, de őket hetenként tesztelik. Már csak ezért is jó választás az Elektra: a szereplők száma és az opera időtartama is behatárolt – ahogyan Markus Hinterhäuser intendáns fogalmazott.   

A próza középpontjában a fesztivállal együtt bemutatásának századik évfordulóját ünneplő Jedermann áll – hat előadást tartanak, egyebek között augusztus 22-én is, pontosan száz évvel az első előadás után. A programban szerepel egy Handke ősbemutató is.

Kilenc este négy programmal kényeztetik a koncertek kedvelőit. A „házi zenekar”, a Bécsi Filharmonikusok mellett eljön a Berlini Filharmonikusok, az ORF Szimfonikus Zenekara és a West-eastern Divan Orchestra is. A hangversenyek közül több helyszínét a Mozarteumból a Mozart-házba helyezték át: a nagyobb teremben egymástól távolabb ülhetnek a jeggyel rendelkezők.

Amikor még kerek volt a világ...

Biztonsági intézkedések

Az előadásokat szünet nélkül tartják, így elejét véve a tülekedésnek a büfékben és az előcsarnokban- így aztán büfé sem lesz. A közös helyíségekben kötelező a maszk viselése, az ülőhelyekre ez nem vonatkozik. A közönség egymástól kellő távolságban foglal helyet, van azonban lehetőség arra, hogy maximum négy egymáshoz tartozó néző kicsit közelebb üljön egymáshoz. Mindez persze azt is jelenti, hogy jóval kevesebb jegyet adhattak el: 230 ezer helyett mindössze 80 ezret. Nem volt egyszerű feladat, hiszen a jegyek előjegyzése már jóval a járvány veszélyhelyzet kihirdetése előtt megkezdődött. A körülmények miatt, ha lehet, még nagyobb az élő tévéközvetítések jelentősége – igaz, ezek népszerűségére eddig sem volt panasz. A salzburgi közvetítéseknek évről évre sokszázezres a közönsége.

A részletes program és több más információ ezen a linken tekinthető meg: https://www.salzburgerfestspiele.at/

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl