Világszerte éneklik a Csendes éjt

Az idén is felcsendül..

 
2016. Dec. 19. 09:08

Világszerte éneklik a Csendes éjt

Az idén is felcsendül..

2016. december 19., Hétfő 09:08

 

Ki ne ismerné a talán leggyakrabban  hallható karácsonyesti dalt, a Csendes éjt ? Szülőhazájában, Ausztriában, szűkebb pátriájában, Salzburgban van csak igazán kultusza: december 24-én évről évre különvonat indul a nevezetes dal szülőfalujába, s ott az eredeti helyszínen egészen különleges előadásban lehet részük a jelenlévőknek.

A Stille Nacht, heilige Nacht  nem csak dallam és  szöveg, hanem legenda is. Eszerint csaknem 200 esztendővel ezelőtt, 1818-ban a Salzburg melletti Obendorfban néhány nappal karácsony előtt  elromlott a St.Nikolaus templom orgonája, s a roppant szegény faluban javíttatásra gondolni sem lehetett. Sőt, talán a hatás fokozására a legenda úgy szól, hogy a hibát a hangszerbe beköltözött  éhes egerek okozták. Márpedig a Szenteste muzsika nélkül nem volt elképzelhető: szerencsére Joseph Mohr segédlelkésznek volt a fiókjában egy alkalmas költemény, amit megzenésítés céljából rögtön odaadott  barátjának. Franz Xavier Gruber azután  rekordsebességgel  megkomponálta a muzsikát, olyat, amihez elég egy gitár kisérete.

A Szenteste meg volt mentve, de hogy az alkalmi dal nem merült a feledés homáláyba, ahhoz kellett még pár csoda, például egy  Karl Mauracher névre hallgató orgonaépítő mester, aki, amikor 1825-ben ujjávarázsolta a St. Nikolaus templom hangszerét, véletlenül rátalált az immár feleslegessé vált dalra. Hazavitte - Tirolba - s mivel utazó zenész volt, széltében hosszában játszotta. Manapság Placido Domingo éppúgy a Stille Nacht, heilige Nacht eléneklésével zárja bécsi karácsonyi koncertjét, mint ahogy felcsendült már a dal  Samoán, a brazil őserdőben, és van eszkimó szövege is.

A kerek évfordulók különösen  látványosak, de a megmelékezéshez elég alkalom maga a Karácsony. Akik vettek már részt ezeken az ilyenkor szervezett kiránduálosk egyikén, tudják, hogy a csinos kis kápolnában egészen különleges előadást élvezhetnek. A legenda kutatásának vannak elszánt hívei is, a legismertebb az a Hanno Schilf, aki az igazi történetet felfedezte. Ixsmereteit nem tartotta meg magának : az általa alapított salzburgi múzeum minden részletre kitér. Dokumentumfilmek is készültek a témában, s ha valaki hozzányúl a téműhoz, számíthat arra, hogy Schilf feltűnik, és védelmébe veszi az igaz és csakis az igaz történetet. Obendprf mindenesetre profitál a történetekből - a kicsiny település karácsonyi vására is népszerű.

 

4 komment:
NkDOueWuRm | 2017. január 29., Vasárnap 10:16
That's a wise answer to a tricky quotisen

mPzLplksl | 2017. január 29., Vasárnap 14:49
<a href="http://coeaiwfn.com">Kndoelwge</a> wants to be free, just like these articles!

wQjVrjipAZtC | 2017. február 1., Szerda 17:57
Apealpntry this is what the esteemed Willis was talkin' 'bout. http://etejzakcy.com [url=http://kbsoaejzr.com]kbsoaejzr[/url] [link=http://zrspxhcbq.com]zrspxhcbq[/link]

eTJnQjYY3G | 2017. február 5., Vasárnap 23:46
Kndoelwge wants to be free, just like these articles! http://bcjjnktwi.com [url=http://aqwsbi.com]aqwsbi[/url] [link=http://wfnphyu.com]wfnphyu[/link]

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl