Nem marad el az újévi koncert

Radetzky induló – ütemes taps nélkül

 
2020. Dec. 7. 20:19

Nem marad el az újévi koncert

Radetzky induló – ütemes taps nélkül

2020. december 7., Hétfő 20:19

A világ nem marad újévi koncert nélkül, bár kicsit más lesz ez az idei – mint ahogy annyi mindenhez kénytelenek vagyunk hozzászokni a járvány miatt. Bár az ausztriai korlátozásokon valamelyest enyhítettek, a koncertek, nagyobb összejövetelek megrendezését kényszerűségből január 7-ig egész Ausztriában továbbra is tiltják, vagyis közönség nem lehet jelen a január elsejei hagyományos hangversenyen.

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje az ilyesmire oly kényes osztrákok számára igazi társadalmi esemény. A Musikverein fantasztikus virágdíszbe öltözött Aranytermében ilyenkor nem elsősorban a zenekedvelők parádéznak legelegánsabb ruháikban, hanem a felső tízezer színe-java. Ez a felvonulás az idén elmarad – a koncertet azonban megtartják, és ahogyan évről évre, most is közvetíti a televízió. Mégpedig mindazokban az országokban, amelyek – a számuk évről évre száz körül van – megvásárolják a közvetítési jogot.  

Az újévi hangverseny karmestere számára sokszorosan megtiszteltetés a megbízatás: már csak azért is, mert ez a nagyszerű zenekar nem mindenkit fogad el. Az idén Riccardo Mutira esett a választás, a közönség pedig már sok-sok hónappal ezelőtt, nagyjából januárban biztosította jegyét, vagyis akkor, amikor még nem is lehetett sejteni, hogy ez az év minden korábbitól eltér majd.

Tulajdonképpen a zenekar és a közönség egyaránt mindvégig reménykedett abban, hogy a szigorú járványügyi intézkedések megteszik a magukét, és január 1-ére már engedélyezik a hangversenyeket. Nem így történt, és néhány napja már bizonyosság: az újévi koncertet az idén csakis a televíziók közvetíthetik majd.

A helyzet új a zenekar számára is, nehéz elképzelni a taps nélküli előadást – különösen a Radetzky induló lesz furcsa, hiszen ennek ütemére a közönség mindig tapsol. Azonban lehetetlen lett volna lemondani a hangversenyt – mondja Daniel Forschauer a Bécsi Filharmonikusok elnöke. Hiszen világszerte 30 millióan élvezik január első napján a bécsi zenét – ami valamiféle üzenet a világnak.

A műsort már februárban véglegesítették. Idén is a Strauss dinasztia műveire összpontosítanak. A zenekar tagjai már csak lelkiismereti okokból is a legszigorúbban betartják az előírásokat, a karácsonyt kivétel nélkül családi körben ünneplik, és alávetik magukat a rendszeres tesztelésnek.  

A járvány miatt egyébként eddig 35 koncertet kellett lemondani, az anyagi veszteség óriási. Az újévi koncertre váltott jegyek árát visszatérítik – itt némi gyógyír a közvetítési jogokból származó bevétel.  

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl