Séta a bécsi karácsonyi vásárokon

Mi szem szájnak ingere

 
2019. Dec. 12. 10:19

Séta a bécsi karácsonyi vásárokon

Mi szem szájnak ingere

2019. december 12., Csütörtök 10:19

Forralt bor, szegfűszeg és puncs kellemes illata lengi be ezekben a hetekben lényegében Bécs teljes belvárosát, igaz néha a kevésbé kellemes fokhagymás lángos és sült kolbász is belezavar a szagorgiába. Nincs talpalatnyi tér, ahol ne vetekednének egymással - és harcolnak a fogyasztók-vásárlók kegyeiért - a csinos alpesi házacskákban a jóféle enni-innivalót és kétes ízléssel megalkotott portékákat árusítók.

 

Mindannyian megélnek, ez látható, kavarog a nép, jókedvűen áll sorba, ha kell kétszer is, hiszen a környezetvédelem érdekében eltűnik a papírpohár, az üveg-cserép edényt pedig a betétdíj ellenében visszaveszik. A város sem jár éppen rosszul: az elárusító helyek bérleti díja tekintélyes, persze a fantasztikus karácsony díszkivilágítás, amelybe ilyenkor Bécset felöltöztetik, ugyancsak nem kerülhet két fillérbe. Márpedig itt nyoma nincs takarékoskodásnak, szellemes és persze mindig éjfélig világító figurákban gyönyörködhet a nép, vagy egyszerűen csak villany fűzér zuhatagban.

A mit sem sejtő látogató azt is hihetné, hogy itt aztán semmi gond. Pedig lehetne min aggályoskodni - hónapok óta próbál megalakulni egy új kormány, amelyről azt sem tudni, jól fog-e működni. A szélsőjobboldali pártban megy a harc a vezetésért, a leszerepelt pártelnök újra és újra visszatéréssel fenyeget. A megélhetés sokaknak itt sem egyszerű feladat, még ha az állam igyekszik is gondoskodni a hajléktalanokról, az Ausztriában menedéket keresőkről. És nyomaszthatja az egyserű embert az olyan hétköznapi kellemetlenség is, mint a november óta szigorúan elrendelt dohányzási tilalom, vagy éppen az, hogy a mostanában kiadott 14. havi fizetés (nyugdíj),  kevesebbet ér, mint tavaly. Itt is mindennek szépen megy fel az ára. A puncsé és a forralt boré is - de ezen a nép láthatóan túlteszi magát, mint ahogy az egyéb gondokon is. Az advent heteiben, így karácsony előtt az élet, a délután, az este a vidám együttlétekről szól, különösen, ha ennek az időjárás is kedvez.

Itt látható a képgalériánk — Elisabeth Schwindl több karácsonyi vásáron is járt.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl