Graz polgármestere elfordul a Kommunista Párttól

A vasárnapi választáson dől el, sikerül-e...

 
2017. Feb. 1. 12:58

Graz polgármestere elfordul a Kommunista Párttól

A vasárnapi választáson dől el, sikerül-e...

2017. február 1., Szerda 12:58

Ausztria második legnagyobb városa igazán színesnek mondható, már ami a politikát illeti: Grazban jelenleg néppárti (fekete) polgármester kormányoz (a kommunistákkal és a szocdemekkel együtt), de volt itt már zöldek-szabadságpárti (kék) koalíció is. Különös város: ez az egyetlen osztrák helyi vezetés, amelyben a KPÖ, Ausztria kommunista pártja is szerepet játszik, sőt,  második legerősebb pártként őt illeti az alpolgármesteri poszt is.

 

Február első vasárnapján  225 ezer grazi polgár járul az urnákhoz, hogy - mellesleg idő előtt, vagyis előrehozott választáson - eldöntse: milyen összetételű legyen a két vezető testület,  a 48 tagú községi tanács és a 7 tagú városi szenátus.

Meglehetősen lapos választási kampány előzi meg a választást, talán azért is, mert országos témák kerültek előtérbe - nem utolsósorban a kalandos államfő választás. Ennek mindent eldöntő megismételt fordulója sokak meglepetésére itt, Grazban a Zöldek fölényét hozta. Kérdés, érvényesül-e ez a helyi szavazáson is. Lehetne így, hiszen a városnak komoly környezetvédelmi problémái vannak, nevezetesen a szmog. Márpedig a levegő minőségének javítása testhezálló téma lehet a Zöldeknek.

Mindenesetre a csekély figyelem, ami a kampányt jellemezte, feltehetően kedvez a jelenlegi polgármesternek. Siegfried Nagl (ÖVP) 2003 óta tölti be a posztot, legutóbb, 2012-ben, amikor pártja csaknem öt százalékkal rontotta eredményét, koalícióra lépett a második legnagyobb párttal, a  több mint nyolc százalékot javító Osztrák Kommunista Párttal. Most ezt a partneri kapcsolatot kizárja - végülis a választásokat azért kellett előbbre hozni, mert a KPÖ csak akkor lett volna hajlandó megszavazni a 2017-es költségvetést, ha Nagl népszavazást ír ki a vitatott Mura-erőmű ügyében. Ezt az ultimátumot a polgármester nem  fogadta el, így a költségvetési szavazáson nem volt meg a szükséges szavazatarány. A most feloszlatott községi tanácsban a Néppártnak 17, a Kommunista Pártnak 10, az SPÖ-nek és az FPÖ-nek 7-7, a Zöldeknek 6 mandátuma volt, és egy mandátummal képviseltette magát a Kalózpárt is.

A nagypolitika még az utolsó héten is alaposan háttérbe szorította a grazi kampányt - nevezetesen a most elfogadott új kormányprogram uralja a sajtót -, de nehéz is latolgatni az esélyeket. Tíz párt indul, a felsoroltakon kívül a Neos, a Kalózpárt és három kicsi helyi csoport (egyikük a hangzatos Tatjana Petrovics listája névre hallgat). Tény, hogy a Szabadságpárt kedvelt témája, az idegenek  és a menekültek kérdése nincs Grazban előtérben, a kommunista párt pedig változatlanul népszerű, ami elsősorban a megfizethető lakhatás érdekében kifejtett tevékenységének tudható be. Kérdés, hogy a vitatott Mura erőmű ügye megmozgatja-e a graziakat.

 

1 komment:
Lackinger Béla | 2017. február 2., Csütörtök 08:42
Graz egy igazi multikulti koszfészek lett az elmúlt évtizedek során. Meg is érdemlik a választók, hogy kommunista polgármestert kapjanak. Ennél már aligha lehet lejjebb. Talán még Bécsben.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl