Ápoló/nő/k kerestetnek!

Sokféle megoldás enyhítheti a hiányt

 
2023. Máj. 12. 15:36

Ápoló/nő/k kerestetnek!

Sokféle megoldás enyhítheti a hiányt

2023. május 12., Péntek 15:36

Ausztriában egyre égetőbb az ápoló személyzet létszámhiánya: a legfrissebb felmérés szerint 2030-ban a betöltetlen állások száma már eléri a hetvenötezret. Hazai forrásból aligha képzelhető el a megoldás, így érthető, hogy igyekeznek lefaragni az idegen országokból betelepülő szakemberek előtt álló akadályokból. Nekik ugyanis hosszadalmas eljárásban kell honosítaniuk hazájukban szerzett szakképesítésüket ahhoz, hogy munkába állhassanak.

Nos, a honosítás továbbra is követelmény, de van egy kedvező változás: miközben az érintett a teljes értékű nosztrifikáláshoz szükséges kiegészítő tanfolyamokra jár, vállalhat alacsonyabb képesítést igénylő ápolási munkát. Eddig csakis a diploma teljes elismerése után nyílt ilyen lehetőség. A rendelkezés azonban további finomításra szorul, mert egyelőre maguk az illetékes hatóságok is áttekinthetetlennek látják a helyzetet: nevezetesen azt, hogy melyik tanintézmény - egészségügyi főiskola, egyetem, szakiskola - jogosult a kiegészítő tanfolyamok biztosítására, illetve a jelöltek vizsgáztatására. Az egyes tartományokban eltérőek az előírások. A megfelelő engedélyek megszerzése nem is éppen olcsó mulatság, a honosításra vállalkozók pedig gyakran elveszettnek érzik magukat, mert nehezen igazodnak el a szabályokban. Mindez ésszerűvé  tenné az egységes rendszert – az ápolási dolgozók szakmai szervezete a one-stop-shop elvet tartaná a legcélszerűbbnek.

Persze nem csak külföldi ápolókkal próbálják a gondokat orvosolni. Átképzési lehetőséggel várják azokat, akik addigi – Ausztriában gyakorolt - szakmájukat elhagynák az egészségügyi szolgálat kedvéért.  Ez az átképzés nem csak osztrákok számára adott: az korábban letelepedett, más szakmában dolgozó és ennek megfelelően a nyelvet már jól beszélő külföldieket is várják. Mindannyian részesülhetnek az anyagi támogatásban is, amit az AMS – Munkapiaci Szolgálat – biztosít az ápolási hivatást választóknak. A havonta akár 1400 eurót is elérő ösztöndíj folyósítását feltételhez kötik: az a húsz év feletti, legalább két évvel korábban érettségizett személy kaphatja, aki minimum egy évet már állásban töltött, és így munkanélküli segélyre jogosult. Állást keresők, vagy fizetés nélküli (szülési) szabadságon lévők is megkezdhetik az átképzést. A tanfolyam elvégzése, mozgáskorlátozottak ápolására, otthoni ápolásra, idősgondozásra ad képesítést.

Az ápolási személyzet létszámának tudatos bővítése mellett igyekeznek vonzóbbá tenni a nem könnyű hivatást. Például technikai fejlesztéssel, olyan robotok létrehozatalával és beállításával, amelyek a fizikai munkát megkönnyítik. A betegek emelése, mozgatása, testhelyzetének megváltoztatása gépi segítséggel nemcsak könnyíti az ápolók munkáját, hanem időt is szabadít fel, vagyis több lehetőséget biztosít a tényleges fizikai és lelki gondozáshoz. A képzéshez – átképzéshez, a honosításhoz szükséges tanfolyamok elvégzéséhez - a tananyag is egyre sokrétűbb, korszerű formában áll már rendelkezésre. A témához bővebb ismeretet nyújtó podcastok bárhol, bármilyen élethelyzetben hallgathatók, a videók, youtube-ok szemléltetők és megkönnyítik a tanulást. Aki rászánja magát a tanulásra, nem csalódik, álláslehetőség lesz bőven Ausztriában. Az osztrák kormány a következő években egy milliárd eurót szán az ápolók fizetésének emelésére, illetve a képzés támogatására.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl