Nyitnak a karácsonyi vásárok Bécsben

 
2022. Nov. 11. 14:27

Nyitnak a karácsonyi vásárok Bécsben

2022. november 11., Péntek 14:27

Két szűk esztendő után az idén végre csaknem a régi kapacitással várják a látogatókat a bécsi karácsonyi vásárok. November 11-én nyitott az első – az Opera mellett 11 standdal –, és néhány a nagyobbak közül, mint például a Stephanskirche előtti. A többi, összesen tizenhét a követi a példát. Utolsónak marad az idén, takarékossági okokból november 19-én a Városháza előtti, amely idén nem is a legnagyobb: a Spittelberg mondhatja magáénak ezt a büszke címet,  a maga 125 standjával. Mégis, a tapasztalatok szerint a legtöbb látogató a Városháza előtt fordul meg - talán a nagyon központi elhelyezkedés miatt, vagy, mert rendezői a legrutinosabbak a látványtervezésben, s ennek megfelelőn valóban varázslatos hangulatot teremtenek a parkban.

Az idei jubileumi év: éppen 300 éve, 1722-ben rendezték a maihoz az elnevezésében is leginkább hasonlító Mikulás-Karácsony-Jászol vásárt Bécsben. A helyszín ekkor a Freyung volt. A történet azonban még ennél is korábbra, a 13. századra vezethető vissza.  Albrecht császár 1294-ben adományozta a kereskedőknek és az iparosoknak az árusítás privilégiumát, s teremtette meg ezzel - a város polgárainak jobb ellátására hivatkozva - magát a vásárt, amelynek jellege, külseje később változott.   Nevet a XVI. században kapott: a Tamás-vásáron már ott voltak a mézeskalácsárusok portékájukkal. A Karácsonyhoz ugyan már 1722 óta kötődik a rendezvény, amely a következő nagy változást 1814-ben, a Bécsi Kongresszus idején élte át. Ebben az időben kerül ugyanis először ajándék a karácsonyfák alá, ezért a vásáron a kínált portékák köre is bővült, kereskedelmibb jelleget öltött. Jézuska vásárát ekkoriban az egyik szép belvárosi téren tartották.

A Városháza előtti tér 1975 óta ad otthont a rendezvénynek, lényegében amióta Bécs vezetése felismerte, hogy ez a gyönyörű csipkés épület, kellő megvilágítással hangulatos hátteret nyújt, s önmagában is vonzza a látogatókat. 1984 óta Ádventi Varázslatnak hívják.  A karácsonyi vásárok száma a nyolcvanas évek óta egyre szaporodik. Bár mindegyik más és más jellegzetességet mutat, vannak általános szabályok: a kínált árukat zsűrizik. A feltételek szigorúak, a műanyagjátékot például nem engedélyezik, a játékfegyvert sem, viszont mézeskalács nélkül nincs karácsonyi vásár. A kereskedők, akik viszonylag megfizethető, ajándéknak is alkalmas portékát kínálnak, pályázat útján nyerik el az árusítás jogát - nem éppen olcsó bérleti díjat fizetve a városnak. A forralt bor és puncs árusok környezetvédelmi okokból kénytelenek a műanyagpoharakat mellőzni. A cserépbögréért pár éve betétdíjat kell fizetni - a fogyasztó eldöntheti, visszaváltja-e, avagy hazaviszi emléknek

Az idén nem éri el a százat a Városház előtt felállított csinos kis alpesi házak száma, aki ennél többre vágyik, annak a Spittelberg a megfelelő hely – itt 125 stand kínálja a portékáját, közülük 22 étel, italt – utóbbiak közül a forralt bor és a puncs vonzza a legtöbbeket. Spittelberg hangulatos utcái, az itt lévő kis galériák, kézműves műhelyek egyébként is megérnek egy látogatást.  

A vásárok gazdasági haszna nem lebecsülendő és igen szerteágazó. A Város a bérleti díjakból, a forgalmi adóból, az idegenforgalmi bevételből egyaránt jelentős haszonra tesz szert, a Bécsbe kifejezetten a vásárok miatt látogató kül- és belföldi turisták fogyasztanak szépen és sok kisebb vállalkozás számára a Covid időszak után a fennmaradást biztosítják. A gazdasági eredményeket persze nem érdemes ma még felbecsülni – miután karácsony után az autóval nem utolsó vásárt is bezárták, közzé fogják tenni az illetékesek.

A vásárok látogatóinak számos honlap nyújt pontos információt. Az egyik legjobb: https://www.vienna.at/specials/weihnachten. Jó tudni, hogy kocsival nem is érdemes próbálkozni. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a tömegközlekedési eszközökön Bécsben még ma is kötelező a maszk.

A bécsi adventi vásárok:
- Christkindlmarkt am Rathausplatz, 1010 Wien
- Altwiener Christkindlmarkt, Freyung, 1010 Wien
- Kunst und Antiquitätenmarkt zu Weihnachten, Am Hof, 1010 Wien
- Weihnachtsmarkt auf dem Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien
- Adventmarkt, Mahlerstraße, 1010 Wien
- Adventmarkt, Oberes Belvedere, 1030 Wien
- Adventmarkt, Resselpark, 1040 Wien
- Adventmarkt, vor der Kirche Maria Hilf, 1060 Wien
- Weihnachsmarkt, Spittelbergviertel, 1070 Wien
- Adventmarkt, Hof im Alten AKH, 1090 Wien
- Adventmarkt, Favoritenstraße/Quellenstraße, 1100 Wien
- Adventmarkt, Fußgängerzone Favoriten, 1100 Wien
- Adventmarkt, Meidlinger Hauptstraße, 1120 Wien

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl
 
 
 
 

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Tidy' not found in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php:39 Stack trace: #0 /var/www/clients/client1/web2/web/index.php(159): require_once() #1 {main} thrown in /var/www/clients/client1/web2/web/modules/rss_import.mod.php on line 39