Bécs kedvence az Ilona Stüberl

 
2023. Feb. 5. 08:51

Bécs kedvence az Ilona Stüberl

2023. február 5., Vasárnap 08:51

Bécs ismét tanújelét adta, mennyire kedveli a belvárosi kis magyar éttermet, az Ilona Stüberlt, és mennyire nagyra tartja a tulajdonos, Fodor Mária munkáját. Nem ez az első elismerés – de talán mind közül a legnagyobb: Bécs tartomány arany érdemjelével tüntették ki a vendéglő tulajdonosát.

A Bécsben élő, vagy éppen csak odalátogató magyarok jól ismerik a Graben mellékutcájában a kis magyar vendéglőt. Az Ilona Stüberl törzsvendégei között osztrákok, és harmadik országbeliek éppen úgy vannak, s ebben a remek ételek mellett a tulajdonos Fodor Máriának is nagy szerepe van. immár 36. éve vezeti az éttermet, amely ennél is régebbi: mostohaapja 1957-ben nyitotta meg.

 A mindig mosolygós, vendégeivel sokat foglalkozó Mária nagy megtiszteltetésnek tartja az újabb kitüntetést, vendégei, akik közül sokan rendszeresen ide járnak, vele örülnek.

Fodor Máriát a hetvenes évek végén sodorta a sors Bécsbe testvérével és édesanyjával együtt - aki akkor már Somlai második felesége volt. Elvégezte a megfelelő iskolákat, és mostohaapja hosszas töprengés és némi kétkedés után rábízta az Ilona Stüberl vezetését. Jól tette, s erről még életében meggyőződhetett. Mária hamar bizonyította, hogy nemcsak a munkatársak kiválasztásához van érzéke, a gazdálkodást, a menü összeállítását is elsajátította. Veleszületett kapcsolatteremtő tehetsége már csak ráadás: az, hogy szeret és tud figyelni az emberekre - jelen esetben a vendégekre.

Ha őt kérdezik a siker titkáról, szerényen dicséri mostohaapját, tudniillik azt az előrelátást, hogy az akkor még oly szegényes Bécsben éppen ezt a helyet, a Graben kicsiny mellékutcáját választotta a vendéglő megnyitásához. A Grabenről a kicsiny Bräunerstrasseba bekukkantva jól látszik a piros fehér zöld mezőben elhelyezett Ilona Stüberl felirat, a napernyők pedig mindennél megbízhatóbban jelzik, hogy itt vendéglő működik.

Senki ne gondolja, hogy az Ilona Stüberl csakis a magyaros ételek - töltött- székely-rakott káposzta, a gulyásleves, a pörkölt, a túrós csusza készítésében világbajnok. Az osztrákok tanúsíthatják,  hogy itt kapható a legfinomabb igazi, vagyis borjúból készül Wiener Schnitzel. Vagyis a legjobb igazi bécsi szelet. Egy szó mint száz: az Ilona Stüberl specialitása nemcsak a magyaros konyha. Ez is hozzájárul a népszerűséghez, ahhoz, hogy a turisták is szívesen térnek be ide.A kis vendéglő a bécsi gazdasági élet számára is fontos, az osztrák vendéglátás jó hírét kelti. Ezért néhány évvel ezelőtt az osztrák kormány kereskedelmi tanácsos címet adományozott Fodor Máriának. A most átadott arany érdemjel jó helyre kerül, igaz, lassan helyszűke lesz, alig férnek már el a díjak, kitüntetések a falakon.

 

 

 

 

1 komment:
Fodor Mária | 2023. február 5., Vasárnap 19:55
Köszönöm szèpen. Nagyon jòl irtad meg kedves Szàszi Jùlia!

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl