Mariazell jelképe, kolostorok itala

Az Arzberger család negyedik nemzedéke őrzi a titkot

 
2017. Máj. 21. 09:58

Mariazell jelképe, kolostorok itala

Az Arzberger család negyedik nemzedéke őrzi a titkot

2017. május 21., Vasárnap 09:58

Ha akarná sem kerülhetné el a Mariazellbe látogató figyelmét a sárga tornyos épület a Főtér sarkán, amely puszta megjelenésével sejteti, hogy titkokat rejt. Nem is akármilyeneket - itt készül és itt is árusítják immár csaknem kétszáz éve a jótékonyhatású mariazelli gyomorlikőrt. Mégpedig a feltaláló, Cajetan Arzberger valóban máig titkos receptje alapján, az ő leszármazottai. 

Egészen pontosan a negyedik generáció. Gabriele Arzberger már az épületről is büszkén meséli, hogy itt három császár szállt meg egykoron, ami pedig az egyik szárnyban ma is szigorúan a régi recept alapján előállított likőrt illeti, nos az az évtizedek alatt Mariazell szimbóluma lett. Igaz, az áruház (Kaufhaus) választéka jócskán bővült, az itt élők és a turisták megannyi igénye szerint, de azért a fő termék a háromféle likőr.

Gabi és Walter Arzberger

A mariazelli kapcsolódás egyértelmű. Johann Arzberger, a nyolcgyermekes kelet-stájerországi parasztgazda 1860-ban azért hozta fiát, Cajetant Mariazellbe, hogy itt a kolostorban taníttassa. Ebből nem lett semmi, viszont a fiú beállt inasnak egy kereskedő házaspárhoz, s hamarosan,  miután házasságot kötött a házaspár leányával, átvette a kis vegyesboltot, amely 1871-től Arzberger Kaufhaus néven működött. 1893-ban a kereskedés átköltözött a Főtérre, Mariazell egyik legrégebbi patinás házába, ahol ma is működik. Az épületet eredetileg a 14. században emelték, mai formájában a 17.  században építették át - a portál sok eredeti elemeit és a régi bútorokat ma is őrzi a ház.

Persze ez csak a külsőség.  Cajetan Arzberger már a költözés előtt, 1883-ban előállította  azt a likőrt, amely a zarándoklatban megfáradt, sokszor a célhoz, a mariazelli Dómhoz betegen, kimerülten érkező vándoroknak segített a regenerációban. Az otthoni parasztgazdaságban a növények jótékony hatásáról szerzett tapasztalatait felhasználva harminchárom gyógynövényt használt, és hamarosan kiderült - és híre ment -, hogy az ital nemcsak kellemes ízű, hanem sokféle panaszt enyhít is. Gyomorfájás, idegkimerültség, a szervezetben itt-ott előforduló gyulladások ellen éppúgy hatásos, mint ahogy segít felülkerekedni a fáradtságon, erősíti, helyrehozza a legyengült szervezetet.

A siker azóta is  töretlen, s Cajetan titkos receptjét immár a negyedik generáció használja. Hiába oly divatosak ma a  természetgyógyászat termékei, a mariazelli likőröknek nincs konkurenciája. Még ha valaki hozzá is jutna a 33 - egyébként a világ sokféle tájáról beszerzett - gyógynövényhez, az arányok, a keverés, a párlás különleges módszere akkor is a család titka, amelyhez ragaszkodik, s amit a mai családfő, Walter Arzberger a gyártási folyamatban szigorúan követ.

Ma háromféle likőrt állítanak itt elő. A gyengébb fűszernövényekből készült   félédes  gyomorlikőr ("Magenlikör") a  borsmentától zöldes színű; a klasszikus "Magenlikör Bitter", a gyomorkeserű barnás;  a harmadik,  Walter Arzberger által létrehozott "Kräuterbitter" (Gyógykeserű) pedig a kor követelményének megfelelően egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Évente 100 ezer palackot töltenek meg,   egyedi az üveg formája, a címke, amely ugyancsak a tradícióhoz tartozik. Kapható a háromféle likőr kis kiszerelésben is, díszcsomagolásban, hármas dobozban - nincs is ennél jobb ajándék annak, aki hagyományos zarándokként, avagy modern turistaként látogat el Mariazellbe, és hozna onnan emléket, ajándékot.

A család ahhoz is ragaszkodik, hogy a teljes kínálatot csakis a mariazelli Kaufhaus árusítsa - igaz, a klasszikus változatot a Merkur élelmiszerlánc polcain is megtalálja a vásárló, de más boltot mindmáig nem nyitott a cég. Viszont az online vásárlást már vagy tíz éve megszervezték - az online shop címe: www.arzberger.co.at.

Persze akit a likőrök híre becsábít az áruházba, az nehezen tud ellenállni a többi terméknek. Divatcikkek, mindenekelőtt a stájer népviselet egy es darabjai, dirndlik és a hagyományos bőrnadrágok mellett ezernyi apróbb nagyobb ajándéktárgyak, lakásdíszek és  a vallási élethez kapcsolódó kegytárgyak kaphatók itt, és teszik jövedelmezővé az áruházat. És persze magát a likőrt is több formában árusítják: népszerűek a velük töltött pralinék, annál is inkább, mert a csokoládé és a kesernyés ital kombinációja nem akármilyen íz élményt nyújt. Ráadásul a termék előállításához nem kisebb céget nyertek meg, mint a nevezetes bécsi Demel K.u.K Hofzuckerbäckert - két patinás, a kézi munkához ragaszkodó üzem működik együtt.

Az Arzberger házaspár számára a   családi vállalkozás fenntartása, a hagyomány ( és a titkos recept) őrzése igazi küldetés. A feladatok megosztása világos, Walter a termelés felelőse, Gabriele a marketinget, a kapcsolatépítést intézi - és mindketten bíznak benne, hogy egyszer majd utódaik ugyanilyen szeretettel veszik át ezt a missziót.

A titok ugyan titok marad, de azért az érdeklődőknek engednek bepillantást. érésre hétvégeken három időpontban vezetést szerveznek, igaz, német nyelven.  De persze, ami késik az nem múlik, előbb utóbb bizonyára magyar tájékoztatás is lesz. Gabriella arról is beszél, milyen fontosak a magyar látogatók Mariazell - és persze az Arzberger Co - számára. A kapcsolat adódik, a történelmi kulturális kötődés jelen van, emlékekből, akárcsak a Dóm történetét tekintve van elég.

A vezetésre jelentkezni a következő címen lehet:

Kaufhaus und Likörmanufaktur Caj. Arzberger
Hauptplatz 6, 8630 Mariazell
Telefon 03882/2611 www.arzberger.co.at

 

A Stájerország rovatot támogatja: János Zsolt Mas

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl