Pénz áll a házhoz - Ausztriában

200 millió eurót oszt ki a kormány

 
2023. Ápr. 5. 16:08

Pénz áll a házhoz - Ausztriában

200 millió eurót oszt ki a kormány

2023. április 5., Szerda 16:08

Bár a határon túl az infláció mértéke a magyarországinak kevesebb, mint a fele, az osztrák kormány szükségesnek tartja a lakosság további támogatását. Ezúttal az egyre dráguló albérleti díjakat szándékoznak valamelyest ellensúlyozni. Éppen időben: a régi építésű lakások bérlői rövidesen 8,5 százalékkal több bérleti díjat kénytelenek fizetni, miközben az új – a második világháború utáni ingatlanok - tulajdonosai annyit kérnek, amennyit a kényszerhelyzetben lévő lakáskereső hajlandó megfizetni. Az ötpontos programról Horváth Tamás küldött tudósítást Bécsből. 

A támogatási csomag elfogadását hónapokig tartó viták és egyeztetések előzték meg – miközben a belpolitikai életet az SPÖ belharca uralja. Bár a Zöldek eredetileg a bérleti díjak felső határának megszabását javasolták, a kormány végül egyszeri támogatásról döntött.

Ennek megfelelően 650 ezer címre küldenek ki júniustól egy 200 eurós úgynevezett „Wohnbonust”. Feltétel az állandó bejelentés és egy bizonyos jövedelmi határ. Egyedüli lakó esetében ez évi 40 ezer euró, családoknál az évi maximális jövedelem nem haladhatja meg a százezer eurót. Az összegek bruttóban értendők.

Az önkormányzati lakásban élők további kedvezményhez jutnak: nyáron ők rendkívüli utalványt kapnak – mégpedig a havi bérleti díjuk fele értékben. Ez az intézkedés 220 ezer lakást érint.

Egy másik kategória a „Stufenbonus", ezt azok az önkormányzati lakást bérlők kapják, akiknek emelkedett a bérleti díja. Az összeg annyi, amennyi az emelés.    

Sokak – köztük Michael Ludwig bécsi polgármester – szerint ez a kompromisszumos támogatás csak kevéssé enyhíti a lakásbérlők gondjait, talán ennek is tudható be, hogy egyéb intézkedések is következnek. Segíti a lakást keresőket, hogy a jövőben nem veszítik el a kauciót, ha a bérleti díj emeléséről tudomást szerezve felbontják a már aláírt szerződést, és inkább tovább keresgélnek.

A bérleti díjak befagyasztásának terve talán azért is bukott el, mert az ÖVP a bérbeadók kártalanítására egyidejűleg adókedvezményt is javasolt, arra hivatkozva, hogy az infláció őket is sújtja, az ő nominál bevételük is csökken. Ezt az ötletet a Zöldek nem támogatták.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl