Februártól kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában?

A törvényi előkészítés már megkezdődött

 
2021. Nov. 24. 12:25

Februártól kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában?

A törvényi előkészítés már megkezdődött

2021. november 24., Szerda 12:25

Februárig önként felvehetik a koronavírus elleni oltást azok az osztrákok, akik eddig ezt nem tették. Utána azonban jön a szigor. Az osztrák kormány tervei szerint február 1.-től kötelező lesz az oltás. A határidőt annak figyelembevételével tűzték ki, hogy a rendelkezés törvényi hátteret, parlamenti elfogadást tesz szükségessé. Előtte hat hét áll a képviselők rendelkezésére mérlegelésre, módosító javaslatok beterjesztésére. E határidő betarthatósága érdekében a törvényjavaslatnak december elejére el kell készülnie.

 

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter külön hangsúlyozta, milyen fontosnak tartja a hathetes mérlegelési időszak biztosítását – vagyis a járványhelyzet súlyosbodása ellenére az osztrák kormány nem kíván a szokásos törvényalkotási eljárást megkerülve intézkedni. Az oltási kötelezettség bevezetését azonban akkor is szükségesnek tarja, ha a lakosság egy részének  ellenvetése van, sőt, a különlegesen szigorú egyéb intézkedések ellen is tiltakozik. Bár ezek szerint büntetés az oltatlanokat februárig nem sújtja, addig is meglehetősen sok korlátozás vonatkozik rájuk.

Az oltási kötelezettség bevezetése az alkotmányjogászok első vizsgálódása szerint nem ütközik akadályba. Vita van azonban a büntetés mértékéről. A különlegesen súlyos törvénysértés esetében akár 3600 eurós büntetés is elképzelhető. A plafont a közlekedési szabályszegés bírság legmagasabb tarifája szerint szabnák meg, miközben az alsó határt – a közlekedési vétségeknél szokásos 50-70 eurót túl alacsonynak tartják a szakértők. Helyette alsó határként 3-500 eurót javasolnak. A törvénynek tartalmaznia kell azt is, hogyan ellenőrzik a vétséget, milyen mérce szerint döntik el az eset besorolását.

Ahhoz, hogy a törvény február 1-én életbe lépjen, a minisztertanácsnak december 6-án el kell fogadnia és a parlament december 15-16-i plenáris ülésén - még a mérlegelési időszak alatt – elő kell terjesztenie.  A szokásos menetrend szerinti mérlegelés és elbírálás után a törvényhozás január 20-21-i plenáris ülése vitathatja majd meg és fogadhatja el a törvényt, amelyre azután a Bundesrat (Szövetségi Tanács, a tartományok képviselőinek szervezete) adja áldását.

Az oltási kötelezettség bevezetését a járványhelyzet miatt az osztrák szakértők és politikusok egyaránt elengedhetetlennek tartják, és ezt a meggyőződést megannyi lakossági tiltakozás és tüntetés sem rendíti meg.

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl