Tilos a dohányzás - az első hónapok tapasztalatai

 
2019. Dec. 11. 08:23

Tilos a dohányzás - az első hónapok tapasztalatai

2019. december 11., Szerda 08:23

November első napja óta nincs már Bécsben sem füstös kávéház, étterem, hivatali helység: annyi huzavona után életbe lépett a sok vitát kiváltó tilalom. E szerint többé nem lehet a kocsmákban, bárokban, éttermekben rágyújtani. Vannak, akik nem tudnak megbékélni az új helyzettel, de összességében sikeresnek mondható az új szabályozás bevezetése. Munkatársunk - Horváth Tamás - utánajárt az első hónap tapasztalatainak.

Tizenegy büntetés

A hatóság eddig 1400 lokált ellenőrzött, hogy valóban betartják-e az új dohánytörvényt. Az első felszólítás mellé  800 eurós büntetést is kap, aki megszegi a rendelkezést.  A második alkalommal már nem ússza meg ilyen könnyen, ekkor 10 ezer euróra ugrik a befizetendő összeg. A bécsi megbízott, Alexander Hengl elégedett az eddigi eredményekkel. Két hét alatt 1400 helyen jártak a kollegáival és mindössze 11 bárban kellett intézkedniük.

Évente 5000 vendéglátóshoz fognak ellátogatni, ez kb. a bécsi éttermek, kocsmák fele. 

Shisha Bárok

A törvény nem kíméli a Shisha bárokat sem, pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezek ezt nem fogják túlélni. A 400 bécsi vízipipázós lokál tulajdonosai 70-80%-os bevételcsökkenésről számoltak be, szemben a többi vendéglátó helyiséggel, ahol 10-15%-os bevételtől estek el az üzemeltetők.

Nem ritka az egészen extrém példa is. Több Shisha bárban november elseje óta senki, azaz tényleg senki sem járt. Annyira rosszak a kilátások, hogy ezeken a helyeken elkezdődött a felmondási hullám.

Roomtosmoke

Kilencezren úgy döntöttek, nem adják fel. A Facebookon a “ Roomtosmoke” elnevezésű csoportban vitáznak arról, hogy mit tudnának tenni a törvény ellen. Első lépésként november 23-án rendeztek tüntetést a parlament elé. (Ezen részt vett Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt bukott ex-vezére is. A nagy kérdés, vajon jó tesz-e ez az ügynek.)

A Raymond’s pub bezárt

A tüntetés és a háborgó Facebook-csoport ellenére eddig mindössze egy kocsmának kellett bezárnia a törvény miatt. A tulajdonos Markus Alzinger nem tud mit tenni. A vendégei kijártak cigizni a bejárat elé, amit a szomszédok annyira nem néztek jó szemmel, hogy a rendszeres rendőrségi bejelentések miatt tarthatatlanná vált a helyzet.

Az Eu “hamutartója”

Ausztria az EU-ban a dohányzás szabályozásában utolsók között kullog. Apró lépésekben jutott el a most éetbelépett törvényig. A 18. tagállam, ahol a teljes tiltást bevezették. E téren Svédország jár legelöl, hiszen ott már a játszótereken, a legtöbb köztéren és az éttermek előtt sem lehet cigizni. Az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis az EU-s statisztikák szerint ebben az országban szívják el a legkevesebb cigit naponta. 2025-re szeretnék elérni, hogy teljesen füstmentessé váljanak. Ez Ausztriának is követendő példa lehetne.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl