Karanténban is tanulnak az ausztriai magyar gyerekek

 
2020. Ápr. 15. 18:03

Karanténban is tanulnak az ausztriai magyar gyerekek

2020. április 15., Szerda 18:03

A bécsi magyar pedagógusok az új helyzethez alkalmazkodva átálltak online munkára. Az új kihívások elé állított, 16 éve működő AMAPED úgy tűnik, hogy sikeresen vette az akadályokat, hiszen programjaikon továbbra is sokan aktívan vesznek részt. A részletekről Horváth Tamás számol be bécsi írásában.

Virtuális osztályterem

Az AMAPED virtuális osztálytermében a diákok játékos feladatokkal tölthetik el a karantén unalmas hónapjait. Így nem utolsó sorban egymással is tarthatják a kapcsolatot, így is használva a magyar nyelvet.

A Ringató (3 év alattiaknak gyerekdalos program) és az Óperenciás babafoglalkozás is a virtuális térbe került. Az előbbi ugyanúgy folytatódik élőben, online, míg utóbbi valamelyest átalakult. A facebook-os (www.facebook.com/ausztriaimagyarpedagogusok/) oldalukra kerül fel minden héten egy téma, amihez a pedagógus hangos könyvet, dalokat, meséket, esetleges kérdéseket keres, és ezek alapján állít össze programot az érdeklődőknek. Itt többek között megtalálható a kézműves foglalkozásvezető is, aki otthon is könnyedén elkészíthető kézműves tippeket, ötleteket oszt meg.

Online verseny

Az 11. alkalommal megrendezett Mesemondó-és Szavalóversenyre videókkal lehetett jelentkezni. Eddig is igen népszerű volt a rendezvény, de idén 152 jelentkező is küldött anyagot:  a Bécsen kívül élők is pályázhattak. A nyertes videók felkerülnek majd a www.amaped.at oldalra, ahol bárki megtekintheti őket. 

Foglalkoznak még emellett feladatkönyvek összeállításával, ennek eredményeként készült el a Benedek Elek meséiből és hozzá kapcsolódó feladatokból álló két részes gyűjteményük. Kiváló választás, különösen ezekben a nehéz időkben, mert igen jól le lehet vele kötni a gyerekeket.

„Békeidőben”

Az AMAPED nyelvi tanfolyamait „békeidő”-ben 340 gyerek és fiatal látogatja.  Fokozatosan felépítve a magyar nyelvű daloktól, mondókáktól indulva, az alap nyelvtanon, olvasáson keresztül, a felsősöknek oktatott irodalomig és történelemig.

Az intézmény nem csak oktató-, hanem egyben nyelvvizsgaközpont is. A szavalóversenyek, olvasási versenyek múzeumlátogatások, interaktív mesefoglalkozások, nyári táborok, tantermi színházak, művészeti- és sportprogramok eredményekképpen megkapta a „Tehetségpont” címet és emellett már harmadik éve vesznek rész a Boldog iskola programban.

A közösséget az ünnepek is összehozzák. Együtt várják a Mikulást, karácsonyoznak és tanévet nyitnak-zárnak, nagy segítséget nyújtva az itt élő magyaroknak.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl