Gyenge lábakon áll az EU Magyarország elleni pénzügyi blokádja

 
2021. Júl. 16. 10:12

Gyenge lábakon áll az EU Magyarország elleni pénzügyi blokádja

2021. július 16., Péntek 10:12

Az EU-Bizottság visszatartja az Újjáépítési Alapból Budapestnek szánt 7,2 milliárd eurót, és vizsgálja a kifizetések feltételekhez kötésének lehetőségeit, ám politikai tekintetben vékony jégen mozog –írja a Die Presse című bécsi napilapban Wolfgang Böhm. 

 

A lap képe  a cikkhez: Orbán Viktor várja a Brüsszelből érkező pénzt. REUTERS

Az EU-Bizottság visszatartja az Újjáépítési Alapból Budapestnek szánt 7,2 milliárd eurót, és vizsgálja a kifizetések feltételekhez kötésénlehetőségeit, ám politikai tekintetben vékony jégen mozog –írja a Die Presse című bécsi napilapban Wolfgang Böhm. 

Két tűz közé került Ursula von der Leyen. A Bizottság elnök asszonya az elmúlt hetekben az EU- tagállamok fővárosaiban megváltóként ünnepeltette magát. Egymás után adott zöld fényt a kormányfőknek az EU Újjáépítési Alapjából történő kifizetésekre. Orbán Viktort eddig azonban még nem kereste fel. Késlekedik a Magyarországnak szánt 7,2 milliárd euró engedélyezésével.

Ehhez azonban mind a politikai, mind a jogi alapok meglehetősen szegényesek, mert a jogállamisági mechanizmust, amely az ilyen visszatartást lehetővé tenné, tulajdonképpen csak az Európai Unió Bírósága felülvizsgálati eljárását követően lehetne alkalmazni. Tavaly az állam- és kormányfők erről biztosították a lengyel és a magyar kormányfőt, hogy rávegyék az EU-költségvetés blokkolásának feladására.  Jelenleg még tart a vizsgálat. Az Európai Parlament azonban szorgalmazza, hogy a Bizottság már most fokozza a nyomást Budapestre a szükséges reformok végrehajtása érdekében. Ha von der Leyen ebbe belemegy, akkor megsért egy politikai megállapodást. Ha pedig felszabadítja a pénzt, akkor biztosra veheti, hogy kemény bírálatokat kap majd az Európai Parlamenttől és egyes tagállamok kormányfőitől is.

Az EU-Bizottság jelenleg azzal érvel, hogy még meg kell vizsgálnia a magyar újjáépítési tervet. Az egyik szóvivő a héten nyomatékosította, hogy ez inkább hónapokig fog tartani, semmint néhány napig. Brüsszel nemcsak abban bizonytalan, hogy Budapest valóban a közösen elfogadott prioritásokra (klímavédelem, digitalizáció) fordítja majd a pénzt. A Bizottság vezető testülete attól is tart, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek a milliárdok, és ezeket nem lehet többé visszaszerezni.

Paolo Gentiloni gazdasági biztos hangsúlyozta, hogy mindennek a “jogállamiság tiszteletének “ jegyében kell történnie. Az EU-segélyek esetében is erről van szó. Ugyanis a Bizottság álláspontja szerint Magyarországnak nincs átlátható, nyilvános pályáztatási rendszere, amely megóvna a korrupciótól. Emellett az ország megtagadta, hogy csatlakozzon az EU államügyészségéhez, amely a tagállamok igazságügyi szerveivel együttműködve eljárhatna az EU-s pénzügyi eszközök jogellenes felhasználása ellen.

“EU- adópénzek Orbán hatalmának megőrzésére”

“Az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy az adóból származó EU-pénzeket Orbán hatalmának megőrzésére használja fel vagy egyből a saját zsebébe dugja” - érvelt Daniel Freund (Zöldek) német európai parlamenti képviselő. “Abból kell kiindulnunk, hogy ez most is így lesz. Ezért a Bizottságnak mindenre kiterjedően alaposan meg kell vizsgálnia a magyar újjáépítési tervet, és nem szabad egyszerűen csak átengednie”.

Von der Leyen bejelentette, hogy ősztől alkalmazni fogják a jogállamisági mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy visszatartsák a pénzügyi eszközöket azoktól az államoktól, amelyekben nem működik kielégítően a demokrácia és az igazságügy. Ehhez azonban minden esetben eljárást kell indítani. Megelőzés céljából azonban problematikus a pénz visszatartása. Valójában Magyarországnak már a nyáron meg kellene kapnia az újjáépítési alapból származó első euró-milliárdot ahhoz, hogy gazdaságilag kilábaljon a világjárványból.

(Die Presse, nyomtatásban: 2021.07.14.)

Fordította: dr. Gonda László

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl