Az osztrákok az adakozás bajnokai

Gyereknek, kutyamentőknek, éhezőknek - és: menekülteknek, hajléktalanoknak

 
2017. Nov. 30. 10:29

Az osztrákok az adakozás bajnokai

Gyereknek, kutyamentőknek, éhezőknek - és: menekülteknek, hajléktalanoknak

2017. november 30., Csütörtök 10:29

Jót tenni jó - az adatokból úgy tűnik, ez az osztrákok meggyőződése. A teljes lakosság 62 százaléka adakozik, és ennek megfelelően készülnek kimutatások arról is, kinek, milyen célból teszik ezt a legszívesebben.

 

Azon persze nem lehet csodálkozni, hogy a lista élén a gyerekek és az állatok állnak. A harmadik helyen a hazai katasztrófa elhárítás szerepel, és rögtön utána következnek a koldusok és a hajléktalanok. Átlagban egy-egy osztrák évente 113 eurót fordít ilyen célra. Szívükön viselik a világ éhezőinek a sorsát is, segítik a szociálisan hátrányos helyzetben lévőket, a külföldi katasztrófa elhárítást. A lista tízedik helyén az egyházak támogatása áll, maga mögé utasítva a természet, a klíma és a környezet védelmét , végül pedig jut az adományokból a menekülteknek, az üldözötteknek, a külföldi háborúk áldozatainak.

Összesen mindezen célokra az idén 630 millió euró gyűlik össze - igaz, az osztrák adománygyűjtő szervezet összesítése az év végi adatokat még nem tartalmazza. Könnyen lehet azonban, hogy 2017-ben nem éri el a jótékonyságra fordított összeg a tavalyi 640 milliót - és ezt az adományok adóleírási szabályainak módosítására vezetik vissza. Az idei évtől ugyanis nem az adományozó, hanem a kedvezményezett szervezet jelenti a pénzügyminisztériumnak, mennyit írhat le a jótékonykodó. Ehhez pedig szüksége van az illető minden adatára. Nem annyira az érintetteknek okoz ez kellemetlenséget, mint a szervezeteknek, amelyek nemigen győzik az adminisztrációt.

Különösen, mert Ausztriában inkább a kisemberek adakoznak, vagyis sok kicsi összeg érkezik be sok helyről. A vagyonosabbak, akik egyszerre többet tehetnének, kevésbé nagylelkűek.

Érdekes áttekinteni, mely szervezetek kapják a legnagyobb szeletet a figyelemreméltó tortából. Az élen az Osztrák Vöröskereszt áll, őt követi  a Caritas és az SOS Gyermekfalú, az orvosok határok nélkül, a Greenpeace, a Négypata, és előkelő helyen áll az ORF által szervezett Licht ins Dunkel - az időszakonként megrendezett, gálaműsorral egybekötött gyűjtési akció.

A szervezeteknek is tenniük kell persze az adományokért - ezért is határozta el az idén a Vöröskereszt, hogy a kampányt indít és elsősorban a tehetősebbeket próbálja jobb belátásra bírni.  Ehhez vonzó célok kellenek. Két fő irányt jelölnek meg:  a  demenciában szenvedők felkarolását és azoknak az iskolából kimaradóknak a megsegítését, akik betöltve a kötelező életkort elhagyják az oktatást, és garantáltan a munkanélküliek táborát fogják gyarapítani. Jelenleg 3-400 fiatalt tudnak különböző intézményekben felkészíteni az életre - szeretnék ezt a számot 3 000-re feltornászni. Még ez is kevés, hiszen évente ennek a duplája esik ki az oktatásból - hangsúlyozza a kampányt bejelentve a Vöröskereszt főtitkára. 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl