Ingatlanbérlés Bécsben - 2. rész

 
2017. Aug. 7. 08:40

Ingatlanbérlés Bécsben - 2. rész

2017. augusztus 7., Hétfő 08:40

Előző cikkünkben - a Bécsi Ingatlanok szakértőinek útmutatása alapján - megírtuk a bécsi lakás bérlésének feltételeit. Most a sikeres lakásválasztás után következő lépésekkel folytatjuk a témát.   

Ha megvan a megfelelő lakás, vagyis az érdeklődő úgy dönt, hogy bérbe veszi a megtekintett ingatlant, a Bécsi Ingatlanok munkatársai időpontot egyeztetnek egy személyes találkozóra. A közvetítő irodájában az érintett aláírja a bérleti előszerződést, amelynek német neve: Mietanbot, amit a bérlő jelölt fénymásolt dokumentumaival együtt (lásd az előző cikkben felsoroltakat) továbbítják a tulajdonosnak. Utóbbinak a  törvény szerint 14 napja van, hogy meghozza döntését. Tehát a bérleti előszerződés 14 napig érvényes. 

Teendők a Tulajdonosi jóváhagyás után

A Bécsi Ingatlanok irodájának tárgyalója

Amennyiben a tulajdonos elfogadja a jelöltet bérlőnek, ő is aláírja a bérleti előszerződést, amelyet az iroda továbbít a bérlőnek.

A bérleti előszerződés kölcsönös aláírása után következik az időpont egyeztetés a felekkel a bérleti szerződés (Mietvertrag) aláírására és a lakás átadására. Az esetek többségében a szerződést ügyvéd készíti. A szerződés elkészítéséhez szükséges dokumentumokat az iroda emailben küldi el az ügyvédnek, másolatba téve a szerződő feleket (bérlő, tulajdonos). A kaució átadása a szerződés aláírásával egy időben történik, készpénzben. Az összeget az ingatlan tulajdonosa helyezi el betétkönyvben.

Lakásátadás

A lakásátadás általában közvetlenül a bérleti szerződés aláírása után követezik. .

Dátummal és időponttal ellátott fotóprotokoll készül a lakásról és az óraállásokról. A közvetítő munkatársa a helyszínen kitölti a lakásátadási jegyzőkönyvet, amelyet minden fél aláír. Kulcsátadási igazolás aláírása után kapja meg a bérlő az ingatlanhoz tartozó kulcsokat. 

A bérlőnek nincs dolga a szokásos átírásokkal: az iroda munkatársa jelenti át  a bérlő nevére a közműveket a lakásátadáskor leolvasott és jegyzőkönyvbe vett óraállások alapján.  

A lakásátadási fotókat elektronikusan minden fél elektronikus úton megkapja.

Követező cikkünkben a bérlő és a bérbadó kötelességeit és jogait járjuk körül. 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl