Költözik a Wien Museum

2019. február 7., Csütörtök 10:09
szervuszausztria_1549209729173_ac8owftg.jpg

Mindazok, akik szívesen tekintettek be a szinte kizárólag Bécsről, múltjáról, jelenéről és jövőjéről rendezett kiállításokba, legalább öt évig nélkülözni kénytelenek a Karlsplatzon, a templom közelében lévő téglalapalakú múzeumot. A Wien Museum hatvan évvel megnyitása után minden korábbi várakozást felülmúlva nőtte ki az épületet: egyedül a zárás előtti két hétben 23 ezren tettek búcsúlátogatást. A bécsiek, a más tartományokban élő osztrákok és a külföldiek egyaránt megtanulták a hatvan év alatt, hogy ebben az épületben sokat megtudhatnak az osztrák fővárosról. A búcsú szerencsére csak ideiglenes, 202-ben felújítva-bővítve ismét megnyílik.


Az aláírás igazolja: valódi a Klimt- festmény

2018. április 5., Csütörtök 09:32
szervuszausztria_klimt.jpg

 

Nem mindennapi hír, ha egy pincében-padláson-garázsban talált festményről kiderül, hogy nagy festő műve. Most ez történt: egy évekkel ezelőtt felfedezett festményen megtalálták Gustav Klimt kézjegyét.


Össztűz a közszolgálati televízióra

2018. március 3., Szombat 13:32
szervuszausztria_orf,ok.jpg

Az Osztrák Szabadságpárt és az ORF - a közszolgálati televízió - kapcsolata soha nem volt felhőtlen, de az FPÖ-nek igazi esélye a "győzelemre" csak most nyílik, miután bekerült a kormányba. A nagyobbik koalíciós partner, az ÖVP sem idegenkedik a változtatásoktól, így elképzelhető, hogy a TV jelenlegi vezetése nem sokáig marad a helyén.

 


Gazdá(k)ra talált az idei Esterházy Művészeti Díj

2017. december 15., Péntek 14:46
szervuszausztria_muvdij.jpg

Ötödször osztották ki az Esterházy Művészeti díjat - a helyszín ezúttal a Ludwig Múzeum volt, a kortárs művészet budapesti otthona. A díjátadó ünnepség hangulatának meghittsége érthető: akik itt összegyűltek, kedvelik a mai képzőművészetet és elismerik az Esterházy Magánalapítvány kezdeményezését, a fiatal művészek felkarolását. A három díjazott: Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre. Nyertes műveik, a többi döntőbe jutott társuk alkotásaival együtt december 15-től 2018. január 14-ig megtekinthetők a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.


Izgalmas idők jöhetnek a bécsi Burgtheaterben

2017. július 30., Vasárnap 10:38
szervuszausztria_kusejvagva.jpg

Aki kicsit is jártas az ausztriai színházi életben, emlékezhet Martin Kušej egy-egy botrányt keltő ám nemcsak ezért emlékezetes rendezésére. Mások, a németországi kultúra ismerői viszont azt is tudják, hogyan hozta fel a karintiai osztrák-szlovén származású rendező a müncheni Residenztheatert a legjobb német színházak közé. 2019 szeptemberétől a bécsi Burg igazgatója lesz, és sejthető:  pezsgést hoz majd a némiképp elszürkült mindennapokba. 


Az Albertina gondozza az Essl gyűjteményt

2017. február 17., Péntek 12:10
szervuszausztria_esslmeg.jpg

Csaknem hároméves huzavona után a lehető legjobban alakult az Essl gyűjtemény sorsa: a teljes anyagot az Albertina kezeli. A klosterneueburgi múzeum bezárása után a hatezer darabból álló műkincs a Künstlerhausba került -- miután Hans Peter Haselsteiner alapítványa biztosította, hogy a bauMax csődje után is együtt maradjon az anyag. A mostani megállapodás szerint az Albertina 2044-ig kölcsön kapja az alapítványtól a gyűjteményt. 


Eljött az ifjú karmesterek ideje?

2017. január 2., Hétfő 12:59
szervuszausztria_dur.jpg

Gustavo Dudamel meghódította a közönséget és a kritikusokat egyaránt. A hagyományos újévi koncert nem csak az oly ismerős zeneszámokkal, az ötletes tánc betétekkel, a szünetben sugárzott kisfilmmel vív ki figyelmet: szakértő és laikus egyaránt szigorú kritikusa az éppen aktuális karmesternek. És aki itt helyt áll, az elmondhatja: meghódította Bécset. Előző este a másik patinás koncertteremben, a Konzerthausban is fiatal tehetségnek - lengyel karmesternek - tapsolt a közönség. Az ORF 2 közvetítését több mint egymillióan nézték, és ezzel megdőlt a 2014-es rekord.

 


Bécsi Operaház 2020-tól: 4.0

2016. december 23., Péntek 10:37
szervuszausztria_roscic.jpg

A lemezkiadás világából érkezik a Bécsi Opera következő igazgatója: a szerb származású Bogdan Roščić 2020-tól váltja fel a patinás intézmény élén Dominique Meyert. A Sony klasszikus zenéért felelős menedzsere mindenkit ismer a zene világában, akit érdemes, széles nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkezik és személye mintegy garanciája annak, hogy a Bécsi Opera képes lesz lépést tartani a világgal, és ezzel magát a műfajt is vonzóvá tenni az újabb nemzedékeknek.


Peter Simonischek a legjobb európai színész

2016. december 16., Péntek 10:52
szervuszausztria_simonischek.jpg

Ismét osztrák színész, illetve osztrák-német film kerülhet az Oscar-díj közelébe. Miután Peter Simonischek elnyerte a legjobb európai színész címet, a film, a Toni Erdmann bejutott az  öt Oscarra jelölt idegen nyelvű film közé.

 


Domingo rajongói örülhetnek

2016. november 9., Szerda 09:18
szervuszausztria_domingo.jpg

Nem szokás egy-egy operabemutatót megelőzően sajtóértekezletet tartani, így a meghívottak sejthették, hogy az alkalom különleges. Így is volt: a Theater an der Wien igazgatója arról számolt be, hogy sikerült Placido Domingot megnyerni egy címszerep eléneklésére.


Filmkedvelők figyelmébe: Viennale Bécsben

2016. október 27., Csütörtök 11:47
szervuszausztria_logo_sujet_2016.png

Az osztrák filmrajongók mindig nagyon várják az október végét: a forgalmazók nem kényeztetik el őket, a bécsi mozikba sokkal később kerülnek az újdonságok, mint a budapestiekbe. Hát még a különlegesnek számító filmek, amelyek iránt várhatóan kevesen érdeklődnek. Utóbbiaknak (is) fontos esemény Bécs filmünnepe: a Viennale az idén is sokféleséget kínál.


A hercegné élete öt felvonásban

2016. szeptember 30., Péntek 11:14
szervuszausztria_szervuszausztria_esterhazy_melinda.jpg

Ha vannak legendás személyiségek, akkor Esterházy (Ottrubay) Melinda minden bizonnyal közéjük tartozik. Burgenland 95 éves korában elhunyt jótevője a tartomány életében halála pillanatáig fontos szerepet játszott, így nem csoda, hogy az általa alapított - és ezzel a dinasztia kulturális értékeit veszteség nélkül megőrző - alapítvány tisztelettel emlékezik rá. Október közepén a kismartoni kastélyban kiállítás mutatja be életét.


Negyvenezren látták a Szerelmi bájitalt

2016. szeptember 2., Péntek 18:35
szervuszausztria_OBS_20151117_OBS0054.layout.jpg

A szeptember a nyári fesztiválok értékelésének ideje. Az idei szezon a szentmargitbányai kőfejtőben nagyon sikeres volt, és az időjárás is kedvezett  a Szerelmi bájital szabadtéri előadásainak: egyetlen augusztusi előadást kellett eső miatt lemondani, egy másik pedig a szünet után félbeszakadt.


Régi-új vezér az ORF élén

2016. augusztus 30., Kedd 12:55
szervuszausztria_orf_ok.jpg

Ez az ORF történetében az első eset, hogy az alapítványi tanács harmadszorra is újraválasztotta a korábbi intendánst: Alexander Wrabetz, az SPÖ támogatásával a háta mögött három szavazatos többséggel újabb öt évre biztosította magának az elnöki posztot.  A Néppárt által favorizált ellenjelölt, Richard Grassl, az ORF pénzügyi igazgatója alulmaradt, pedig a saját pártja által delegált alapítványi tagokon kívül a Szabadságpárt küldötte szintén rá szavazott.


Schiff András és Salzburg

2016. augusztus 1., Hétfő 22:38
szervuszausztria_schiff.jpg

Az idei ünnepi játékokon is ad koncertet a világhírű zongoraművész. Az augusztus 1-jei nagy sikerű nyitókoncerten a Jerusalem kvartettel Franz Schubert, Mieczysław Weinberg és Johannes Brahms darabjait játszották. Augusztus 3-án a Salzburgi Marionettszínházzal közösen Robert Schumann és Claude Debussy munkásságának szentelik az estét. Végül a fesztivál zárásaként augusztus 31-én a lipcsei Gewandhaus zenekarával, Herbert Blomstedt vezényletével Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét játssza a Festspielhaus színpadán. Schiff Andrással az Ünnepi Játékok elnöke, Helga Rabl-Stadler beszélgetett, az alábbiakban – Mörk Leonóra tolmácsolásában – közreadjuk az interjút.


Esterházy szövege, Eötvös zenéje Salzburgban

2016. július 31., Vasárnap 11:44
szervuszausztria_salzb. est..jpg

Nem így tervezték. A Halleluja című oratórium, amelynek zenéjét Eötvös Péter, librettóját Esterházy Péter írta, a Salzburgi Fesztivál első napjaiban, július 30-án eleve szerepelt a programban. Arra azonban a művet évekkel ezelőtt megrendelők nem gondoltak, hogy az író nem éri meg a bemutatót. Az előadással Salzburg Esterházy emléke előtt tisztelgett.


Új projekt, gyerekeknek is– indul a Wien Atelier

2016. július 15., Péntek 09:13
szervuszausztria_essl.jpg

Az adminisztratív stáb elbúcsúzott, 17 év után megköszönték a közönségnek – a sajtósok az újságíróknak – az érdeklődést, a támogatást. Július 1. óta a klosterneuburgi Essl Múzeum már csak raktárként működik, a kifejezetten múzeum céljaira emelt nagyszerű épületben nem rendeznek több kiállítást. De a képzőművészet közvetítésének szakemberei nem adták fel: új projektjük, a Wien Atelier gyerekeket (is) fogad.


Búcsú az Essl Múzeumtól

2016. június 2., Csütörtök 18:54
szervuszausztria_múzeum.jpg

 

Aki eddig kihagyta, most még a hónap végéig pótolhatja a mulasztását. Július 1-től azonban a klosterneuburgi Essl Múzeum már csak raktárként működik, a kifejezetten múzeum céljaira emelt nagyszerű épületben nem rendeznek több kiállítást. A kortárs képzőművészet kedvelői, a magánmúzeum sorsát szívükön viselők csak remélhetik, hogy mégis sikerül állami forrást találni, és nem történik meg az, ami a Második Osztrák Köztársaságban még soha: egy színvonalas és kedvelt képzőművészeti létesítmény bezár.

 

 


Fischer Ádám zenekara az új rezidens Kismartonban

2016. május 12., Csütörtök 08:35
szervuszausztria_Adam-Fischer-01.jpg
Új hangversenyfolyammal kedveskedik a közönségnek az Esterházy Magánalapítvány. A főszereplő az idei év végétől a kismartoni kastély rezidens zenekara – a Fischer Ádám által alapított Haydn Philharmonie, amelynek nevéből az Osztrák-magyar jelölés ezentúl elmarad. A négy évre szóló együttműködési szerződés első eseménye a 2017. január 14-i előadása. Műsoron Haydn A teremtés című oratóriuma.

História és kultúrtörténet – Bécs emlékezik

2016. április 10., Vasárnap 10:08
szervuszausztria_kiáll.jpg
Az osztrák kultúrpolitika igyekszik nem megfeledkezni a dicső – vagy kevésbé dicsőséges – múltról: errefelé fontos a hagyomány, tisztelik és szépítik azt. A tavasz és kora nyár múzeumi kínálatában az idén sem maradnak el az emlékezések a nevezetes évfordulókról. Sőt, egy-egy intézmény az egész évet ilyesminek szenteli. Ferenc József halálának 100. évfordulója és az idén 250 éves Práter a fő attrakció.jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl