Magyar-német két tannyelvű osztály Bécsben

Szoros a jelentkezési határidő!

 
2017. Dec. 20. 09:02

Magyar-német két tannyelvű osztály Bécsben

Szoros a jelentkezési határidő!

2017. december 20., Szerda 09:02

A következő tanévtől indulhat az első általános iskolai osztály, amely a magyar és a német nyelvoktatásra azonos hangsúlyt fektet. Ahhoz, hogy az osztály elindulhasson, 20 gyermek beiratkozása szükséges. A jelentkezéseket január 12-én 12 óráig várják. Horváth Tamás járt azon az információs esten, ahol személyesen is találkozhatott a terv megálmodóival és kivitelezőivel. 

Kirchmayr Isabella a baloldalon, mellette a projektvezető,Doppler-Ebner Ulrike  fotó:Horváth Tamás

Éveken át tartó munka előzte meg azt a történelmi pillanatot, amikor december közepén a Bunte Schuléban tartott információs esten az érdeklődők már konkrétumokat is hallhattak a magyar-német két tannyelvű osztályról. Többek között Hollós József és Wurst Erzsébet kitartásának köszönhetően a bécsi tanszék lehetőséget kínál egy 20-25 fős első osztály elindítására.

„Fontos, hogy legalább 10 olyan gyermek jelentkezzen, akinek magyar az anyanyelve és a német a második, és tíz olyan, akinek a német az első és a magyar a második”- hívta fel a figyelmet Kirchmayr Isabella, az iskola igazgatónője.

A projekt vezetője, Doppler-Ebner Ulrike elmondta, hogy a 4 éves általános iskola után a gyerekek folytathatják tanulmányaikat az osztrák vagy akár a magyar oktatási rendszerben is. Azért ezt az iskolát választották, mert a Bunte Schule az idejáró diákoknak köszönhetően nemzetközi intézmény:  a gyermekek többsége 2-3 nyelven beszél.

S hogy kinek ajánlják az iskolát? Elsősorban azoknak a gyerekeknek ajánlják, akiknek az első nyelve a magyar, és a szülők még nem tudják, hogy itt akarnak-e maradni vagy sem. Azoknak is jó lehetőség, akik már jobban beszélnek németül, de a család örülne, ha a magyar nyelvet, mint kulturális örökséget az utódok megőriznék.

„Ez a tanterv már több nyelven elindult és most is jól működik. Ilyenek pl.: francia, szlovák, cseh, olasz…”- mesélte Doppler-Ebner asszony. A gyerekeket két 10-12 fős csoportra osztják majd. Az egyikbe a német, a másikba a magyar elsődleges nyelvűek kerülnek. Az első két évben a jobban beszélt nyelvet mindenki heti 6 órában, a másikat pedig 4 órában tanulja.

Jelentkezés után felvételi következik,  de állítólag ettől nem megijedni. A szociális készségek egyébként is kötelező felmérése után a kevésbé használt nyelven kell bizonyítaniuk. Az igazgatónő mindenkit megnyugtatott, nem lesznek nehezek a kérdések. Ha be tud mutatkozni, a színeket, számokat ismeri, akkor már nagy baj nem lehet. Biztosította a jelenlévőket arról is, hogy akkor sincs gond, ha esetleg „lámpaláz” miatt a másodlagos nyelven hallott kérdésre az elsődleges nyelvén válaszol a jelentkező.

A jelentkezési lapokat a Bunte Schulétól lehet kérni - itt -, és már le is lehet adni. A beiratkozás 2018. január 8-12-ig lesz, valamivel korábban, mint a többi általános iskolában. Ennek az egyszerű oka az, hogy ha nincs meg a 20 fő, akkor nem indul az osztály, így a szülőnek még van lehetősége máshová íratni gyermekét.

Többen is jelezték az esten, hogy nagyon későn és mondhatni véletlenül tudták meg, hogy indul az osztály. Tény az is, hogy január elejére csak nagy szerencsével jöhet össze a létszám, mert csupán októberben kezdték hirdetni. Az aggodalom nem alaptalan, hiszen mindössze nyolc jelentkezési lap került az asztalra. Az igazgatónő és a projektvezető arra kérte a jelenlévőket, hogy szóljanak mindenkinek, akit ez érinthet, mert a beiratkozás időpontján a már említett okok miatt nem változtathatnak.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl