Május 24: a parkok napja

Kilencvenezer fa van Európa legélhetőbb városában

 
2021. Máj. 24. 13:51

Május 24: a parkok napja

Kilencvenezer fa van Európa legélhetőbb városában

2021. május 24., Hétfő 13:51

Kis szerencsével elcsíphető a magnólia fa virágzása: nagyon kell figyelni, mert alig pár napig tart a virágdísz, s aztán csak a szirom halom jelzi alatta, a fűben, miről maradt le az ember. A legszebb példány stílszerűen a Stadtpark városhoz közelebbi sarkán, a Bécsi Városi Kertészet székháza előtt áll. E gyönyörű szecessziós villa kertjét egyébként is ajánlatos figyelni: a dizájn változása naptár nélkül is biztonságosan jelzi, ha közelít az új évszak, vagy akárcsak eltérő időjárási viszonyokra kell számítani. Ilyenkor színes tulipántenger hullámzik a kertben. Télen örökzöldből épített rénszarvasszobor húz szánt, a koratavasz kopárságát virágból kirakott billentyűzetű zongora feledteti, a sarkon túl pedig, ahol a járókelők a metróállomás felé haladnak, időről időre díszkáposzta-kiállítással jelentkeznek a kertészeti iskola növendékei. Fotóinkat Elisabeth Schwindl készítette.

A gyönyörű ház és kicsiny kertje mellett ott van Bécs egyik legszebb és legnagyobb parkja, a Stadtpark, amelynek környékét, a Wien folyó mély medrét övező sétányt, a díszes kerítést és a szobrokat nemrégiben újították fel. Az épületben foglalkoznak a Városi Parkokkal, amelyek Bécs 414 négyzetkilométeres területéből csaknem 20 négyzetkilométert foglalnak el. Ez korántsem jelenti azt, hogy ennyi és nem több a zöldterület, hiszen van még a szövetségi tulajdonban is park, mint például a Schönbrunni Palotakert, illetve értelemszerűen a többi, amely nagyobb épületegyüttest vesz körül. Összességében Bécs területének 48 százaléka zöld: a külsőbb kerületek jó része ugyanis a Bécsi Erdő területén fekszik, s ennek köszönhetően az osztrák főváros az egyik legzöldebb európai metropolis. Ez is közrejátszik abban, hogy az életminőség szerint osztályozó legújabb nemzetközi felmérés szerint Bécs lekörözte az eddigi első Zürich-t megszerezte az első helyet.

Lényegében egyetlen kerület sem nélkülözi a zöldet, bár az elosztás nem túl igazságos. A nagyon városiaknak - a Mariahilfer környékének, vagy a Józsefvárosnak - éppen csak jut belőle, még szerencse hogy szinte mindegyik határos egy-egy virágosabb-zöldebb résszel.

Egy bizonyos: bármilyen kezelésben is legyenek a parkok, kertek, gondosan ápolják őket. A városi tulajdonú parkokban összesen 90 ezer fa ékesíti a sétányokat – évente 2 500-at telepítenek újonnan, míg virághagymából 1 millió egyszáz ezret ültetnek ki minden tavasszal. Ehhez a nyári hónapokban még egyszer ennyi virágpalánta jön.

A bécsi Városháza kertészeti osztályának 900 állandó alkalmazottja van, szezonban – áprilistól szeptemberig – még vagy 600 szerződéses szezonmunkás segíti őket. Nemcsak a nagyobb parkok, hanem a 266 iskolaudvar, 288 óvodakert, 208 labdajáték-pálya, 500 gyermekjátszótér is a városházi osztály hatáskörébe tartozik, nem beszélve a napozásra kijelölt füves területekről és a kutyasétáltatásra fenntartott övezetekről.  Munkájuk eredménye jól látható és sokaknak okoz örömet: az első kora tavaszi napsütés már kicsalogatja mindazokat, akik egy-egy fél órát le tudnak csípni mindennapos elfoglaltságukból.  Ők azok – no meg a városi útjukat egy-egy parkon át lerövidítők-, akik igazán értékelik a kertészek munkáját.   Ami ehhez hozzátartozik: a bécsiek kedvelt parkjaikért áldozatokra is készek. Kora tavasszal 9000 önkéntes ragad seprűt és lapátot – amit a Város készséggel bocsát rendelkezésükre-, hogy megtisztítsák a füvet, a sétányokat a téli szeméttől. Saját magukért teszik, azért, hogy még jobban érezzék magukat a zöldben.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl