Laptopot vagy tabletet kapnak az osztrák kisiskolások

Digitális oktatási koncepció az eszközök „ára”

 
2021. Aug. 20. 10:50

Laptopot vagy tabletet kapnak az osztrák kisiskolások

Digitális oktatási koncepció az eszközök „ára”

2021. augusztus 20., Péntek 10:50

Az idei tanévben kereken ezerötszáz ausztriai iskolában nem csak tankönyveket, hanem laptopokat illetve tableteket is osztanak: a tizenegy illetve tizenkét évesek – az ötödik-hatodik osztályosok - kapják a digitális oktatásra alkalmas eszközöket. Az adományozó az oktatási minisztérium, amely előzetesen felmérést készített az érintett iskolákban.

Az első kérdés az volt, vajon az érintett iskolák részt kívánnak-e venni a digitális oktatási programban. A megkérdezett tanintézmények 93 százaléka válaszolt igennel. Tőlük a minisztérium saját koncepció kidolgozását kérte, majd ennek benyújtása után az iskolák eldönthették, milyen típusú digitális eszközt kérnek. A legrosszabbul azok jártak, akik Windows tabletre nyújtották be az igényüket: a pályázati kiírásra a minisztérium egyelőre nem talált megfelelő árban ajánlatot, így ezek az iskolák – a jelentkezők 22 százaléka – csak októberben kapják meg az eszközöket.   

Az összesen 150 ezer laptop és tablet nincs teljesen ingyen. A tanulók szülei a (nagyon kedvezményes) beszerzési ár 25 százalékát, maximum 100 eurót kötelesek kifizetni, leszámítva azokat, akiknek szociális helyzete ezt nem teszi lehetővé. Ők a megfelelő igazolások bemutatása ellenében ingyen kapják az eszközöket. A karbantartás, az esetleges javítás viszont kivétel nélkül minden esetben a diákok illetve szüleik felelőssége. A diákok tulajdonát képező laptopoknak és tableteknek a következő négy évben alkalmasnak kell lenniük az iskolai oktatásra.

Az akció nem csak az idei tanévre vonatkozik, a jövő évtől azonban már csak az ötödikesek vesznek részt benne. A pedagógusok nem kapnak a minisztériumtól semmilyen eszközt: ők maguk szerzik be. Az iskolák digitális oktatási koncepciója egyébként nem csak a „vészhelyzetre”, vagyis a járvány miatt esetleg ismét szükségessé váló iskolabezárásra vonatkozik. A jelenléti oktatásba is nagyszerűen beilleszthetők a digitális eszközök.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl