Gyászol a nemzetközi zenei világ

Bécsben elhunyt Erőd Iván

 
2019. Júl. 8. 14:40

Gyászol a nemzetközi zenei világ

Bécsben elhunyt Erőd Iván

2019. július 8., Hétfő 14:40

Nem sokáig örülhetett a legutóbbi elismerésnek, a washingtoni John F. Kennedy Központ az Előadóművészetekért 2019-es Művészeti Aranyérem-díjának: Erőd Iván, magyar származású osztrák zeneszerző és zongoraművész alig néhány nappal az után hunyt el egy bécsi kórházban, hogy (betegsége miatt) operaénekes fia átvette a rangos kitüntetést. Nyolcvanhárom évéből 78 a zene bűvöletében telt el, felnőtt életében komponált, tanított,  az utóbbi években pedig mindezen túl élvezte, hogy gyermekei is zenei pályára léptek. Nyolcvanadik születésnapján honlapunk is megemlékezett róla.

Olyan mesterei voltak, mint Kadosa Pál, Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után hagyta el a budapesti Zenekadémiát, s egy amerikai ösztöndíjnak köszönhetően Bécsben folytatta tovább tanulmányait. Itt diplomázott 1961-ben zeneszerzés- és zongoraszakon.

Pályája kezdetén - Karajan ajánlásával - korrepetitorként dolgozott a Bécsi Operában, miközben zongoraszólistaként nemzetközi hírnevet szerzett. Sokszor lépett fel a Bécsi Filharmonikusokkal. Utóbbi tevékenységgel a hetvenes évektől felhagyott, különösen, miután 1975-ben a grazi Zeneművészeti Főiskola professzora lett. Később ugyanezt a rangot nyerte el Bécsben: 2004-ig tanított a bécsi Zene - és Előadó Művészeti Egyetemen (Wiener Universität für Musik und darstellende Kunst).

Első, rendelésre írt operáját a Theater an der Wien mutatta be, 1968-ban, ekkor már megbízásos alapon tanított a grazi egyetemen. Kamarazenei darabjait, szimfóniát folyamatosan játsszák, időről időre Magyarországon is. Tanított Budapesten is, nem egy díjban részesült (Bartók-Pásztor díj, legutóbb Erkel Ferenc díj). És persze az első,  "Selyemhernyók" című operát újabb követte: tíz évvel később mutatták be Grazban az "Orpheus ex machina" címűt, majd még két másik kisebb operácskát is  komponált. Harminc évvel az első opera után gyermekeknek írt daljátékát a Bécsi Operaház vitte színre.  Rendszeresen járt Magyarországra, a Vértesben vásárolt egy kis házat, ahol a csend és nyugalom ihlette újabb kompozíciókra. A budapesti Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2009-ben fogadta tagjai közé.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl