A Home Office a legnépszerűbb az 50 év felettiek körében

 
2021. Ápr. 20. 13:52

A Home Office a legnépszerűbb az 50 év felettiek körében

2021. április 20., Kedd 13:52

A járvány sok mindent megváltoztatott a munka világában is, és e tekintetben nem sok különbség van az egyes országok között. A Home Office és az online állásinterjúztatás mindenképpen felkavarta az állóvizet. Komoly versenyelőnybe kerültek, akik tudnak alkalmazkodni – írja bécsi felméréseket idézve Horváth Tamás.

A többség a jövőben is Home Office-ban dolgozna

Fotó: Lukas Bieri

Ausztriában az emberek általában ódzkodnak az távmunkától, most azonban  a megkérdezettek válaszaiból összeállított statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy az idősebbek körében ez a hozzáállás 180 fokos fordulatot vett. Kifejezetten elégedettek az „új munkakörnyezettel” - nem utolsósorban hatékonyabbnak is érzik. Érdekes, hogy a 30 alattiak zöme pedig a háta közepére kívánja a Home Office-t és nem is tud úgy teljesíteni, mint előtte.

A járvány alatt az ausztriai foglalkoztatottak felének nem volt lehetősége a távmunkára. Az otthonról dolgozók csaknem fele szerint meglepően jól működik nála ez a munkamódszer.

Érdekes eredményeket kapunk, ha a válaszokat az életkor alapján rendszerezzük, ugyanis az 50 felettiek 96 százaléka szívesebben maradna a Covid utáni időkben továbbra is Home Office-ban. Szintén új infó: a megkérdezettek 33 százaléka állítja, hogy többet és hatékonyabban tud dolgozni otthonról. A 30 alattiak saját elmondásuk alapján nehezebben viselik, hogy nem a megszokott munkakörnyezetben kell dolgozniuk és kevésbe tudják a napjukat, valamint a munkájukat is úgy szervezni, hogy ugyanazt a teljesítményt tudják nyújtani, mint előtte. Feltehetőleg a szociális tér csökkenése is feszültebbé, esetleg szétszórtabbá teszi őket.

Állásinterjú otthon

A jelenlegi ausztriai 500.000 munkanélküli egyre kilátástalanabbnak érzi a helyzetet. 56% százalékuk biztos benne, hogy a következő fél évben nem talál neki való munkát. A munkaerőpiaci válság ellenére furcsa mód egyre többen elégedetlenek a meglévő munkájukkal. A StepStone munkaközvetítő portál 2.000 embert kérdezett meg, mennyire elégedettek az állásukkal a járvány előtti állapothoz képest. 50 százalék szerint rosszabb a helyzet. Összehasonlításképpen tavaly nyáron az emberek mindössze 22 százaléka gondolta, hogy nem a megfelelő helyen dolgozik és váltani kellene.

A munkakeresők „békeidőben” is elég nehéz helyzetben vannak, ez azonban manapság tovább romlott.  Több szakma iránt a nulla felé közeledik a munkaerőpiaci kereslet. Ha azonban mégis sikerül elcsípni egy-egy kósza lehetőséget, az ember hamar a digitális világban találhatja magát, hiszen jelenleg az állásinterjúk nagy része is online felületen keresztül történik. Sok álláskereső szerint ez nagyban növeli a feszültséget az amúgy is stresszes helyzetben. Határozottan állítják, hogy nem is tudnak így olyan jól bemutatkozni a lehetséges munkaadójuknak.

Az emberek 36 százaléka úgy gondolja, hogy összességében a webes állásinterjúnak több hátránya van, mint előnye. Arról nem is beszélve, hogy a sikeres állásinterjút követő betanítás a neten keresztül meglehetősen sok problémába ütközik.

A Home Office egyéb hatásai is figyelemreméltóak: az ausztriai lakásközvetítők jelezték, hogy egyre többen szeretnék legalább kicsit nagyobb lakásra cserélni eddigi bérleményüket.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl