Kihirdették az ESTÖRI döntőjének eredményéte

Itt a vége

 
2017. Máj. 5. 22:14

Kihirdették az ESTÖRI döntőjének eredményéte

Itt a vége

2017. május 5., Péntek 22:14

Tizennégy középiskolai csapat, kilenc vidékről, négy Budapestről és egy a határon túlról   jutott az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjébe, közülük kellett választania a rangos zsűrinek. Nem volt könnyű dolguk, és akik végig szurkolták  kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében a május 3-i versengést, nem győztek csodálkozni: mi mindent tudnak, mennyi érdekességet  kutattak fel ezek a fiatalok. 

Az első helyezett a győri Czuczor Gergely Gimnázium Rami Palmarum fantázianevű, 10_a, a második helyezett a  nagykanizsai Batthyany Gimnázium KANI-ZSÁK fantázianevű, 10b_2 csapata és a harmadik helyezett a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas fantázianevű, 10a, csapata lett, de a többi résztvevő sem búslakodhat, különdíjakból is jutott bőven. Már másnaptól, május 4-től meghirdették az Esterházy Summer University ösztöndíjat, amelyre a versenyen induló valamennyi csapat pályázhat. A verseny együttműködő partnere egyébként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, azMTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár.

A verseny témája - ahogyan erről a szervuszausztria.hu már korábban is beszámolt - az Esterházy család története a 17. században. A korábbi fordulókhoz hasonlóan az egész napos döntőn is több feladatot kellett teljesíteni, amelyekhez a csapatok már otthon a felkészülési időszakban „kellékeket” készítettek. A három fős csapatok történelmi háttértudása mellett kreativitásban, előadó- és vitakészségben, a fotó- és filmkészítési technikák, valamint a social média használatának jártasságában bizonyított a szakmai zsűri előtt.

A zsűri értékelésében kifejtette, hogy óriási fejlődést tapasztalt a középdöntő óta egyrészt a csapatok tudásában, a terminológia használatában, emellett érezhetően javult a csapatszellem, összekovácsolódtak az egyes csapatok tagjai, érlelődött a vitakészségük. Mindebben nagy szerepük volt a  felkészítő tanároknak, amiért nekik a zsűri külön köszönetet mondott. Ahogyan az Esterházyak esetében a felemelkedéshez az út a kreativitáson és leleményességen át vezetett, a vetélkedő bizonyította, hogy a kreativitás és a tudás egy új világot nyithat meg  a történelem iránt érdeklődő diákok számára.  A vetélkedő  különleges kettős időutazás volt a modern eszközök segítségével az Esterházyak régmúltjában és a régi jelenetek felidézésével üzenet mindennapunk jelenébe is. Talán ez lehet az út a jövőben a múlt újfajta megismeréséhez.

 A győztes csapatok:

Az első helyezett a győri Czuczor Gergely Gimnázium Rami Palmarum fantázianevű, 10_a – Balogh Ráhel Anna, Mersits Vivien, Kohán Mátyás – csapat nyereménye egy-egy Apple iPad (2017., 9.7, 32GB) valamint ötnapos részvételi lehetőség teljes ellátással a júliusi Esterházy Summer University-n. Barkó Gábor Ágoston felkészítő tanárt szeretettel várják a Rigoletto premierjére július 12-én Szentmargitbányán, éjszakázással a soproni Wollner Hotelben.

A második helyezett a nagykanizsai Batthyany Gimnázium KANI-ZSÁK fantázianevű, 10b_2 csapat – Herjávecz Krisztina, Vasvári Zsóka, Csermák Ádám Barna – nyereményeegy-egy- Apple iPod Touch (16GB) és ötnapos részvételi lehetőség teljes ellátással a júliusi Esterházy Summer University-n. Alexa Mercédesz és Alexa Péter felkészítő tanárokat szeretettel várják a Rigoletto premierjére július 12-én Szentmargitbányán, éjszakázással a soproni Wollner Hotelben.

A harmadik helyezett a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas fantázianevű, 10a, csapat – Jáger Balázs, Schmera Dániel, Szilassi Ábel –nyereménye egy-egy Apple iPodShuffle, (2GB) és ötnapos részvételi lehetőség teljes ellátással a júliusi Esterházy Summer University-n. Mészáros Tibor felkészítő tanárt szeretettel várják a Rigoletto premierjére július 12-én Szentmargitbányán, éjszakázással a soproni Wollner Hotelben.

A díjakat az Esterházy Magánalapítvány nevében Dr. Ottrubay István az Esterházy Magánalapítvány főigazgatója és Czigány Balázs igazgatóhelyettes adták át.

Figyel a zsűri

Klebersberg Központ különdíját, egy-egy Samsung Galaxy Tabletet (16GB) kapott asoproni Széchenyi Gimnázium Cives Fideles Soproniensis, 10b, csapata – Csuka Cecília, Mike Petra, Molnár Ferenc Róbert – felkészítő tanáruk, Robotka Csaba pedig egy 2 fős Wellnes hétvégét kapott ajándékba. A díjat a Klebelsberg Központ elnöke, Dr. Solti Péter adta át.

ráckevei Ady Endre Gimnázium Eszterlánc fantázianevű, 10a csapata – Ács Fanni, Kiss Mátyás, Szaniszló Zoltán – az Arcanum Adatbázis Kft. különdíját kapta, egyéves előfizetést az Arcanum adatbázis használatához. A díjat Somfay Örs, az Arcanum Adatbázis Kft. Ügyvezető igazgatója adta át. Felkészítő tanáruk Szabó Andrea és Mészáros Attila.

budapesti Könyves Kálmán Gimnázium 10a, Esterház(y)örző fantázianevű csapata – Juhász Laura, Rózsa Nóra, Palkó Dániel – pedig a Filmlab különdíjában részesült. Felkészítő tanáruk Pusztai Ágnes. A történelmi filmekből álló ajándékcsomagot és egy rendkívüli történelemórát a Filmlab Bt. Ügyvezetője egyben ESTÖRI zsűritag, Bárány Krisztián adta át.

Az MTA Történelemtudományi Intézete nevében Dr. Pálffy Géza, az Intézet munkatársa, a verseny zsűritagja adott át különdíjként a soproni Széchenyi Gimnázium 10a2, Zászlóforgatók fantázianevű csapatának – Weninger Ádám, Szentpéteri Tamás, Jakab Benedek – az MTA saját kiadású értékes könyveiből összeállított ajándékcsomagot. Felkészítő tanár Robotka Csaba.

A verseny folyamán még két középdöntős csapatot is jutalmaztak. Az Österreichische Schule Budapest 10_a_1 elnevezésű csapata – Ferencz Emma, Zamostny Vivien és Bosits Réka, akiket Fuxreiter Tibor készített fel a Wellhello június 10-i budapesti koncertjére kaptak belépőjegyeket, míg a Ward Maria Általános Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium csapatát – Gáti Veronikát, Csósza Hajnalt, Takács Borbálát és felkészítő tanárukat, Buzgó Zsuzsannát egy kastély és várlátogatásra és a szervezőkkel való ebédre várják Ausztriában.

A döntő zsűritagjai:

Dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus,

Bárány Krisztián, történész és filmrendező,

Esterházy Marcell, intermédia-művész,

Foki Tamás, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettes,

Dr. Keglevich Kristóf, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és kémia szakos vezetőtanár,

Dr. Pálffy Géza, az MTA doktora, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője

Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl