Lakásbérlés Bécsben

Jogok és kötelességek I. rész

 
2017. Szept. 3. 13:11

Lakásbérlés Bécsben

Jogok és kötelességek I. rész

2017. szeptember 3., Vasárnap 13:11

Előző cikkünkben a Bécsi Ingatlanok munkatársainak útmutatása alapján olvasóinkat a bécsi lakásvásárlás illetve bérlés rejtelmeibe avattuk be. Sorozatunk legújabb cikkében a jogokról és kötelességekről tájékoztatunk.

 

Tudni kell, hogy Ausztriában a bérbeadást a bérleti törvénykönyv (MRG – Mietrechtgesetz) szabályozza, amely sokkal inkább a bérlő mint a bérbeadó jogait védi.

A bérleti viszony 3,5,10 évre vagy határozatlan időre szól. A törvény kötelezi a bérbeadót:  a szerződésben megállapodott bérleti viszony ideje alatt nem mondhatja fel a szerződést, hacsak rendkívüli helyzet nem adódik. Ilyen lehet a nem fizetés vagy az ingatlan nem rendeltetésszerű használata. Vagyis a bérlő a megszabott időn belül teljes biztonságban van.

Ő - a bérlő ezzel szemben 1 évi után három hónapos felmondási idővel felmondhatja a bérleményt. A felmondási idő alatt köteles fizetni a bérleti díjat.

A bérlőnek a szerződésben meghatározott határidőig kell havonta  befizetni a bérleti díjat.

A  tulajdonos nem emelheti szabadon a szerződésben meghatározott bérleti díjat és a közös költségből a felújítási alap költségét nem terhelheti a bérlőre. A bérleti díj a felújítási alap nélküli közös költség növekedésének a mértékével növelhető. A közös költség növekedést a bérbeadó 3 évre visszamenőleg terhelheti a bérlőre.

A bérleti díj az inflációs ingadozás alapján a szerződésben meghatározott feltételek mellett szintén növelhető a bérbeadó által.

A jobb megértés és a teljes hitelesség kedvéért következő cikkünkben közlünk néhány paragrafust egy ügyvéd által kidolgozott bérleti szerződésből. (folyt. köv.)

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl