Bécs tárt karokkal várja a CEU-t

Budapest vesztesége az osztrákoknak esély

 
2018. Ápr. 27. 11:11

Bécs tárt karokkal várja a CEU-t

Budapest vesztesége az osztrákoknak esély

2018. április 27., Péntek 11:11

A rossznak is van jó oldala, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a magyarországi választás eredménye. A megállapítás a Profil című színvonalas osztrák hetilap ismert munkatársától származik: Georg Hoffmann-Ostenhof kommentárja egyértelműen rossznak tekinti Orbán győzelmét (Magyarország és Európa számára egyaránt), amely azonban történetesen Bécs számára hatalmas esélyt hozott.

Már csak azért is, mert mindeddig nem volt elfogadható terv arról, hogy a főváros mit kezdjen az Otto Wagner kórház elköltözése után felszabaduló létesítményekkel.  A hatalmas területen fekvő épületek nem véletlenül kapták a  szecesszió nagy építészének nevét: a pavilonokat is Otto Wagner tervezte, sőt, itt található Bécs egyetlen szecessziós temploma is.

Mindamellett a névhez szörnyű emlékek is fűződnek: itt, a kórház részét képező Steinhof pszichiátriai intézet Spiegelgrund nevű gyermekosztályán a faj tisztaságát védelmező náci orvos véleménye alapján 1940 és 44 között csaknem ezer gyermeket küldtek a halálba. Nem származásuk, vallásuk, faji hovatartozásuk alapján válogatták őket: az ő „bűnük” velük született fogyatékosság, öröklött betegség, vagy egyszerűen aszociális magatartás volt. A szülőktől a gyerekeket, pár hónapostól 17 éves korig, a gyógyítás ígéretével vették át, s a következő letaglózó hír sokak számára az értesítés volt gyermekük váratlan elhunytáról. Kísérleteztek velük, tanulmányozták például, hogy meddig bírják például az éhezést, vagy injekció végzett velük, hogy az erőszakos, siettetett halál után a normálistól eltérő agyuk szolgáljon „tudományos célokat”.

A terület - amelyből a CEU a nemrégiben aláírt szándéknyilatkozat szerint csaknem 25 ezer négyzetmétert kap - minden szempontból alkalmas az egyetem elhelyezésére, és maga Otto Wagner is örülne e megoldásnak.

De nem ez az elsődleges szempont, ami miatt Bécs számára oly kívánatos ez a költözés. A tudományos telephely erősítése fontos cél - márpedig ezt egy új egyetem nagyban elősegítheti. Különösen egy ilyen nemzetközileg elismert, a világ tudományos vérkeringésébe bekapcsolt intézmény - amelynek létesítésekor Soros György célja az volt, hogy a kommunista diktatúrákból felszabadított országok gazdasági, politikai, tudományos élete számára kinevelje az elitet. És - írja Menedék Sorosnak című cikkében Hoffmann-Ostenhof- valóban, a CEU diplomásai ezekben az országokban ott vannak az első sorokban.

Ha tehát ez az egyetem a jövőben Bécsben működik, ez annyit jelent, hogy itt képezik majd a térség jövendő döntéshozóit. Így aztán Bécs egy kicsit megint azzá lehet, ami egykor volt: a kontinens keleti részének központja orientáció és vonzerő tekintetében. Ami Budapestnek veszteség, az Bécsnek nyereség - írja a Profil munkatársa. A bérleti szerződést még nem írták alá- teszi hozzá, és kérve kéri: nehogy elszalasszák az évszázados esélyt, ami most kínálkozik!

Eközben a kormánykoalíció kisebbik pártjának politikusai - Johann Gudenus frakcióvezető után Heinz-Christian Strache pártelnök - élesen bírálják Sorost, a migráció támogatásával vádolva. A CEU bécsi hídverése ellen azonban egyetlen szó sem hangzik el.

 

1 komment:
Lackinger Béla | 2018. május 2., Szerda 22:18
Ki várja tárt karokkal ezeket a gender idiótákat? Mert a proli bécsi biztosan nem. Amúgy meg vihetik az egész kócerájt Budapestről a diákokkal együtt. Segítünk a költözésben!!!

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl