Vihar az SPÖ soraiban

2023. március 27., Hétfő 14:43
szervuszausztria_befrag.jpg

Nem túlzás azt állítani, hogy az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) élet-halál harcát vívja. A párt Pamela Rendi-Wagner elnöksége alatt messze nem hozta a várt és remélt eredményeket, a vezetést saját soraiból is sok kritika érte. Rendi-Wagner leghevesebb bírálója Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök (volt védelmi miniszter), aki most bejelentette: indul a pártelnöki tisztségért. Rajta kívül még vannak vagy 10-en – a döntés a párt tagjaira vár. Horváth Tamás tudósít a helyzetről.


Van der Bellen megy vagy marad?

2022. szeptember 28., Szerda 17:51
szervuszausztria_cimbe.png

Ausztriában hat évre választják – mégpedig közvetlenül - az államfőt, vagyis a szövetségi elnököt.  Az előzetes felmérések alapján egyértelműen a jelenleg regnáló elnök, Alexander Van der Bellen a legesélyesebb a győzelemre. Hat kihívója van, akik közül a legtöbben – a jobboldali FPÖ támogatását élvező Walter Rosenkranz kivételével - súlytalanok, és minden bizonnyal még az első fordulóban elvéreznek.  Horváth Tamás összefoglalója:


Majdnem mindenkire vonatkozik az oltási kötelezettség

2022. február 8., Kedd 08:45
szervuszausztria_kep1.jpg

A parlament felsőháza is megszavazta az általános oltási kötelezettségre vonatkozó törvényjavaslatot, már csak az államfő aláírása hiányzik. Napok múlva a bevezetés első fázisába lépünk, ennek ellenére még számos kérdés megválaszolatlan maradt. A regisztrációs rendszer sem tökéletes, még bőven lehetne finomítani rajta- foglalja össze bécsi tapasztalatait Horváth Tamás.


Februártól kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában?

2021. november 24., Szerda 12:25
szervuszausztria_k.jpg

Februárig önként felvehetik a koronavírus elleni oltást azok az osztrákok, akik eddig ezt nem tették. Utána azonban jön a szigor. Az osztrák kormány tervei szerint február 1.-től kötelező lesz az oltás. A határidőt annak figyelembevételével tűzték ki, hogy a rendelkezés törvényi hátteret, parlamenti elfogadást tesz szükségessé. Előtte hat hét áll a képviselők rendelkezésére mérlegelésre, módosító javaslatok beterjesztésére. E határidő betarthatósága érdekében a törvényjavaslatnak december elejére el kell készülnie.


A maszk velünk marad, de meddig?

2021. május 28., Péntek 09:01
szervuszausztria_korm.jpg

Az osztrák egészségügyi miniszter óvatosságra inti a kancellárt, aki mihamarabb letenné a maszkot. Dr.Wolfgang Mückstein szerint a belső terekben az év végéig hordani kellene mindenkinek az FFP2-t. Az alig néhány hete kinevezett miniszter hamar összetűzésbe került a főnökével- írja Horváth Tamás bécsi tudósításában.


Váltás az egészségügyi minisztérium élén

2021. május 10., Hétfő 11:30
szervuszausztria_Anschober.jpg

Ő is a járvány áldozata – ha másképpen is: egész Ausztriát megdöbbentette, amikor Rudolf Anschober szociális- és egészségügyi miniszter április közepén bejelentette lemondását. A háttérben a politikus egészségügyi gondjai álltak, amelyeket viszont a pandémia miatti megfeszített munkatempó és nagyfokú stressz okozott. Horváth Tamás  írása. 


A bécsi fiatalok között egyre népszerűbb az SPÖ

2020. október 15., Csütörtök 15:47
szervuszausztria_vegeredm.jpg

Csekély, de nem lényeges változást hozott a levélszavazatok kiértékelése: a Néppárt (ÖVP) megugrotta a 20 százalékos szintet, az első helyezett SPÖ szavazatainak arányszáma alig változott (41,62 %).  A Zöldek tovább javítottak, a 14,8 százalék az eddigi legjobb bécsi eredményük. Az FPÖ és a NEOS néhány tizeddel visszaesett. Hátra van a koalíció megalakítása, és a tanulságok levonása, amin a szakemberek teljes kapacitással dolgoznak.


Fölényes szociáldemokrata győzelem Bécsben

2020. október 11., Vasárnap 20:14
szervuszausztria_mandátum.JPG

Bár a járvány  miatt a szokottnál is több levélszavazat megszámlálására még várni kell, a legfeljebb plusz-mínusz két százaléknyi eltérés aligha változtat az első eredményen. Az SPÖ 41,7 százalékát a második helyre feljött ÖVP (18,7 %) nem veszélyezteti, az eddigi koalíciós partner Zöldek harmadik helye biztosnak látszik (14,6 százalék), s az sem valószínű, hogy a H.C. Strache vezetésével alakult új csapat bejut a törvényhozásba (3,6 százalék).


Bécsi választás: szociáldemokrata győzelem várható

2020. október 9., Péntek 09:52
szervuszausztria_elef.jpg

Pár nap múlva eldől, ki kormányozhatja a tartományi jogú osztrák fővárost a következő öt évben, ki lesz a polgármester és mely pártok politikusaiból  állnak majd a város és a tartomány vezető testületei. Az Ausztriában megszokott televíziós vitáknak talán minden eddiginél nagyobb szerepük volt, hiszen a járvány miatt a politikusok kénytelen voltak kerülni a személyes találkozókat – a levél szavazás is előbb kezdődött a megszokottnál. A pártok egymást túllicitálva hirdetik a programjaikat. Az elképzelésekről, vagy inkább ígéretekről Horváth Tamás bécsi tudósítása tájékoztatja olvasóinkat.


Az osztrák példát érdemes követni

2020. április 10., Péntek 11:20
szervuszausztria_maszkos.jpg

Az osztrák kormány újabb intézkedéscsomagot jelentett be a koronavírus járvány okozta gondok enyhítésére. A célcsoport most a gyermekes családok, a nagyvonalú segítséggel pedig a kabinet azt szeretné elérni, hogy az egészségügyi válságból ne legyen szociális válság.


Strache ismét a ringben?

2020. április 6., Hétfő 10:49
szervuszausztria_str.cím.jpg

Egy teljesen új párttal akar a volt FPÖ vezér ismét a politika színpadára lépni, miközben történelmi nagyságú korrupciós vádakkal kell szembesülnie a bíróság előtt. Heinz-Christian Strache, aki az Ibiza-videók néven elhíresült felvételek nyilvánosságra kerülése után kénytelen volt s lemondani a rasszista, szélsőjobboldali pártjában betöltött tisztségéről, most újra vissza akar térni.Ilyen híresztelések már korábban is napvilágot láttak, a legújabb fejleményekről Horváth Tamás számol be.


Burgenland, a szociáldemokraták új példaképe

2020. február 17., Hétfő 13:49
szervuszausztria_címbedosk.jpg

A burgenlandi SPÖ teljesítményét nem egy ország szociáldemokratái tartják irigylésre méltónak, és persze vágyaik közé tartozik követhetősége is. Ausztria e kicsiny, legkeletibb tartományában ugyanis január végén a tartományi választáson a vörösök megszerezték az abszolút többséget, ezzel kiütve a kormányból eddigi koalíció partnerüket, az FPÖ-t is.  Ugyan hol van még egy európai szocdem párt, amely akár csak hasonló eredménnyel is dicsekedhet?

 


2020. január 6., Hétfő 14:21
szervuszausztria_kurzkogcim.jpg

A hivatalos eskütétel után aligha lesznek heves tüntetések az új türkiz-zöld koalíció ellen: ha lehet is vádolni a Néppártot balra -, a Zöldeket jobbra tolódással, a csúszás leheletnyi, a kifogások elenyészőek és semmiképpen nem fognak tömegeket vinni az utcára. Az új kormány irányvonala a legjobban a szélsőjobboldali Szabadságpártnak fájhat, de neki is inkább az, hogy kiesett a hatalomból. A tömegeket inkább örömmel és bizakodással töltheti el a koalíciós paktum - minket meg irigységgel, itt a határ túloldalán.


Már biztos a Néppárti-Zöldek kormány

2019. december 31., Kedd 11:42
szervuszausztria_aturkizcim.jpg

A nem éppen rövid kormányalakítási tárgyalások az óév utolsó napjaiban sikeresen lezárultak, és a 2020-as év igazi újdonsággal indulhat - országos viszonylatban ez az első néppárti-zöldek koalíció. A kormány összetételéről sem kell sokáig találgatni, a névsor lényegében már kialakult - igaz, Ausztriában a télvégi ünnepek után inkább csak Vízkereszt után tér vissza hétköznapi élet. Annyi már bizonyos, hogy az egyes területek szakértői kerülnek a tárcák élére, ráadásul a férfi illetve női miniszterek aránya 50-50 százalék.

 


Türkiz-zöld kormány?

2019. november 11., Hétfő 13:35
szervuszausztria_kurz-kogler.jpg

Nyolc személyes egyeztetés - közülük az utolsó tíz órás - csak annyira volt elég, hogy a két fél, Sebastian Kurz (ÖVP) és Werner Kogler (Zöldek) az "igazi" koalíciós tárgyalások megkezdését elhatározza. Ezzel megnyílik az út az új kormány megalakulása előtt - ám ez korántsem jelent könnyű menetet. Mindenesetre már az is eredmény, hogy a két párt, az előrehozott választásokon első helyen végzett Néppárt (37,5 %), és a negyedik helyet megszerző Zöldek (13,8 százalék) egyáltalán látnak esélyt a megegyezésre.

 


Húzós kormányalakítási tárgyalások kezdődnek

2019. október 1., Kedd 15:20
szervuszausztria_mandátumcimjo.jpg

A menetrend a megszokott: az államfő magához kéreti a parlamentbe bejutott valamennyi párt vezetőjét, és minden bizonnyal a legtöbb szavazatot szerzett párt (Néppárt) élén álló politikust (Sebastian Kurzot) megbízza a kormányalakítással. Utóbbi mérlegeli a koalíció alakításának lehetőségeit, tárgyal, szondáz - miközben sokasodnak az elemzések, értékelések, terjednek a pletykák és szóbeszédek. Ugyanakkor a vesztesek közül sokan levonják a következtetéseket, és lelkiismereti okokból - vagy, mert elegük van a politikából - benyújtják a lemondásukat.


Vasárnap választ Ausztria

2019. szeptember 26., Csütörtök 15:28
szervuszausztria_címkurz.jpg

Alig két nappal az előrehozott parlamenti választások előtt nem kétséges, ki, illetve melyik párt lesz a befutó. A második helyre azonban már nem lenne érdemes fogadásokat kötni, mint ahogy az sem igen jósolható meg, hogyan fog összeállni az új kormánykoalíció.


Strache mégsem tűnik el a nagypolitikából?

2019. szeptember 2., Hétfő 13:14
szervuszausztria_ibivagva.jpg

Most, az előrehozott parlamenti választások közeledtével lenne itt az ideje, hogy az úgynevezett Ibiza-videót felhasználják azok, akiknek érdekében áll politikai ellenfelük befeketítése. Az eredmény azonban messze elmaradna a remélttől, hiszen a fő vádpontokban az államügyészség mégsem indított nyomozást. Azért teljesen tisztára sem mosták az FPÖ akkori tisztségviselőit, illetve a videó megrendelőit és kivitelezőit.

 


Menekültek: kevesebben jönnek, többen dolgoznak

2019. július 30., Kedd 08:05
szervuszausztria_topelement.jpg

A 2015-ben Ausztriába érkezett és tartózkodási engedélyhez jutott menekültek 44 százalékának már van munkahelye. Ugyanakkor tovább csökken a menedékjogi kérelmek száma: csaknem húsz százalékkal kevesebben érkeztek az idei év első felében, mint tavaly. Ami a munkahelyeket illeti: még mindig bőven van lehetőség, különösen Ausztria nyugati felében - és ez fontos jelzés nem csak a harmadik országból érkezők számára.


Új választás szeptember végén

2019. június 16., Vasárnap 15:08
szervuszausztria_Bierleincim.jpg

Szeptember 29-én tartják az előrehozott parlamenti választásokat Ausztriában. Az átmeneti időre kinevezett kormány Brigitte Bierlein, az Alkotmánybíróság volt elnöke vezetésével már letette a hivatali esküt az államfő előtt, és megkezdte működését, amely korántsem csak szimbolikus: fontos döntések várnak rá. Az új kancellár - az első nő az Osztrák Köztársaság történetében - maga is meglepődött, hogy milyen sok folyamatban lévő ügy vár elintézésre.




jooble
Bogipark
Ilona stüberl