Új múzeum nyílik Bécsben

A milliárdos Heidi Horten bemutatja gyűjteményét

 
2019. Júl. 7. 10:48

Új múzeum nyílik Bécsben

A milliárdos Heidi Horten bemutatja gyűjteményét

2019. július 7., Vasárnap 10:48

Az osztrák születésű német/svájci milliárdos Heidi Horten nevét legutóbb az Ibiza videó nyilvánosságra kerülésekor lehetett hallani. H.C. Strache azt állította, hogy ő az FPÖ-közeli alapítványok egyik legnagyobb adakozója - igaz, később ezt visszavonta és bocsánatot kért. Most a 78 éves hölgy azzal a tervével került be az osztrák sajtóba, hogy értékes festménygyűjteményének hamarosan múzeumot nyit Bécs belvárosában.

 

Heidi Goëss Horten a vezetéknevét viselő németországi áruházláncnak - no és persze 1987-ben elhunyt férjének - köszönheti vagyonát, amelyet ma több mint hárommilliárd dollárra becsülnek. A milliárdos özvegy mesés ingatlanokkal rendelkezik hazájában, Ausztriában is. Nemrégiben bejelentette, hogy Bécs belvárosában, az Opera és az Albertina közelében megvásárolt egy házat, amelyben a szükséges átalakítások után múzeumot nyit jelentős képzőművészeti gyűjteménye számára.

A Heidi Jelinek néven született hölgy fiatalon, alig 19 évesen találkozott a nála harminckét évvel idősebb férfivel, akinek családja a harmincas években az áruházláncot alapította - ez ma a negyedik legnagyobb Németországban, és kitűnően működik. A pár Svájcban élt, ahol az áruház tulajdonos férj jelentős képzőművészeti alkotásokat vásárolt: gyűjteménye elsősorban német expresszionistákból áll. Özvegye a kilencvenes években kezdett foglalkozni a gyűjtemény bővítésével, és bár elsősorban ízlése szerint vásárolt, később olyan műveket próbált megszerezni, amelyek egymással kölcsönhatásban voltak. A gyűjtemény ma mintegy 500 festményből, grafikából és szoborból áll. Az expresszionistákon kívül (Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc,) az anyag legnagyobb  része háború utáni amerikai művész alkotása  (Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter, Mark Rothko, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat), de olyan nagy nevek is szerepelnek a gyűjteményben, mint Egon Schiele, Gustav Klimt, Marc Chagall, Paul Klee, Henri Matisse, Joan Miro, Edvard Munch, Pablo Picasso,  Francis Bacon, Georg Baselitz, Jean Dubuffet, Lucio Fontana, Lucian Freud, Damien Hirst, Alex Katz, Yves Klein.

A Leopold múzeum kiállításának részlete - fotó: Lisa Rastl

A bécsi Kurier értesülése szerint a megvásárolt épület a Hanuschhofnak az a része, amely korábban a Színházszövetség tulajdonában volt, két évvel ezelőttig: akkor vette át egy befektetési társaság. Itt korábban is múzeum volt: a Bécsi Operaház múzeuma. A kétezer négyzetméteres területen 2022-ben nyitnák meg az új létesítményt, az átépítési pályázatra meghívott építészek már ősszel bemutatják terveiket.

A Horten gyűjteményt, illetve a válogatást az anyagból egyébként tavaly láthatta a közönség a a Leopold Múzeumban: a kiállítás sikere igazolja Heidi Horten elhatározását, hogy az anyag állandóan látható legyen.

 

A Leopold múzeum  kiállításának reklámfilmje itt látható.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl