Laptopot vagy tabletet kapnak az osztrák kisiskolások

2021. augusztus 20., Péntek 10:50
szervuszausztria_laptc2.png

Az idei tanévben kereken ezerötszáz ausztriai iskolában nem csak tankönyveket, hanem laptopokat illetve tableteket is osztanak: a tizenegy illetve tizenkét évesek – az ötödik-hatodik osztályosok - kapják a digitális oktatásra alkalmas eszközöket. Az adományozó az oktatási minisztérium, amely előzetesen felmérést készített az érintett iskolákban.


Vidám menettel ér véget a másság idei rendezvénysorozata Bécsben

2021. június 16., Szerda 11:23
szervuszausztria_cimpride.jpg

Lehet, hogy ez az idei bécsi szivárvány-ünnep – a másság felvállalásának ünnepe – kicsit kevésbé lesz látványos, mint az utóbbi években: ez is a járványnak tudható be. Igaz, sokan úgy vélik, most tér vissza a gyökerekhez ez a rendezvény. Június 19-én ugyanis a felvonuláson csak gyalogosan, kerékpárral, esetleg kerekes székben lehet részt venni, elmaradnak a járművek, a hatalmas teherautók, platójukon színes életképekkel. Nem utolsósorban kötelező a maszk viselése, és a minimum egy méteres távolság tartása.


Ausztriában is vannak kérdések az AstraZeneca és a Szputnyik V kapcsán

2021. április 2., Péntek 16:14
szervuszausztria_cimcovid.png

Az osztrákokat Húsvétkor szigorúbb korlátozások sújtották, mint a határon innen élőket, miközben tervezetten halad a tömeges oltás. Az embereket ugyanazok az aggodalmak zaklatják fel: árgus szemekkel figyelik, mit mond az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca-vakcináról. Horváth Tamás Bécsből arra a kérdésre is keresi a választ, vajon az osztrákok tényleg akarnak-e orosz vakcinát is.


Szigorúbb egészségügyi ellenőrzés Ausztria határain

2020. augusztus 17., Hétfő 14:57
szervuszausztria_lázmérés.jpg

A korona vírussal újonnan fertőzöttek harmada külföldi nyaralásból tért haza Ausztriába – ezért Bécs városa egyik napról a másikra „drive-in” tesztállomást létesített elsősorban a Horvátországból érkezőknek. Számukra egyébként  újabban kötelező a 72 óránál nem régebbi negatív teszt bemutatása a határon - ezt 48 órán belül pótolniuk kell.  Ingyenes tesztre is van mód.Ugyanakkor minden határátlépésnél szigorítások léptek életbe.


Szigor és a közvélemény őszinte tájékoztatása

2020. március 18., Szerda 15:05
szervuszausztria_IMG_2065.JPG

Harmincnyolc milliárd eurós gyorssegély a tömeges munkanélküliség enyhítésére, 1471 koronavírus megbetegedés, hét haláleset, és egyre több karanténba helyezett régió – március 18-án délután ez a helyzet Ausztriában. Bár honlapunk korántsem képes aktualizálva nyomon követni az ausztriai koronavírus helyzetet, azért időről időre szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat a pillanatnyi állapotokról.

 


Az alpesi síparadicsomok nehéz sorsa

2019. október 23., Szerda 18:13
szervuszausztria_sívidék.jpg

Ha esik, ha fúj, Ausztria számos sívidékén október 19-én elkezdődik a téli szezon. Akkor is, ha az egykori nyarakra emlékeztet a hőség és a napsütés. Miközben a mintegy 400 síelésre alkalmas téli körzetben megkezdődik a lesikló pályák felkészítése, aki józanul mérlegel és nem hagyja figyelmen kívül az éghajlat változását, pontosan tudja, milyen jövő vár a téli idegenforgalomra.

 


Elektromos kukásautó Bécsben

2019. július 10., Szerda 08:26
szervuszausztria_eektr.kukac.jpg

Bécs számára fontos a környezet, a természet védelme. Alig hirdették meg  a nagyszabású faültetési projektet, máris itt a következő konkrét tett: próbaüzembe helyezték az első bécsi elektromos kukásautót. A jármű működtetéséhez még töltőállomásra sincs szükség, mert egy egyszerű 400 V-os csatlakozó is megteszi.Az új járművet Horváth Tamás figyelte meg a bécsi utcákon.


A másság ünnepe Bécsben - huszonnegyedszer

2019. június 14., Péntek 13:16
szervuszausztria_pride.jpg

Harminchat fokos hőségre és jó félmillió résztvevőre számítanak a szervezők. A bécsi városnézést tervezők viszont arra készülhetnek, hogy ezen a kánikulai szombati napon a Ringen nem közlekedhetnek: a város e széles körútját ugyanis a 24.  Szivárvány parádé  felvonulói, életképeinek szereplői foglalják el.    Az idei bécsi Szivárványfesztivál az EuroPride rendezvény része, s mint ilyen az  LGBTQ mozgalom kiemelkedő eseménye: a cél mint mindig a a másság elfogadtatása, a homoszexuálisok egyenjogúságának  kivívása.


Európának ismét piknikre van szüksége!

2019. május 1., Szerda 12:17
szervuszausztria_photo2jpg.jpg

Ennyi év után, a mai körülmények között nagyonis ajánlatos lenne emlékezni - sokan osztják ezt a gondolatot, és vannak, akik tesznek is érte. Ennek jegyében számos szimbolikus helyen lesznek az eredeti páneurópai piknikhez hasonló rendezvények: a leghitelesebb talán a magyar-osztrák határon!

 


A téli sport(ok) árnyoldala

2019. január 12., Szombat 10:59
szervuszausztria_lavvesz.jpg

Nincs is jobb dolog, mint a friss szűz hó, a csábító, mert még járatlan, szinte kihalt hegyoldal. Ám aki neki akar vágni, az számoljon tízig és forduljon vissza, érje be a kitaposott úttal, ahol ugyan nyüzsögnek a síelők, de legalább biztonságos. És ez nem csak azokra vonatkozik, akik évente mindössze két hetet töltenek a téli sportolással, és saját "lapos" hazájukban nincs alkalmuk egész évben gyakorolni. Az osztrákok is gyakran vigyázatlanok, pedig ők aztán igazán síléccel a talpukon születnek.


Dübörög az Októberfeszt

2018. október 12., Péntek 15:43
szervuszausztria_címsör.jpg

A münchenivel ugyan nem vetekszik, de azért nagyon is megjárja: a Práter mellé épített fesztiválparkban ismét hódolhatnak a bécsiek és az idelátogatók a sörivásnak. Az év egyik legnagyobb eseményének számító rendezvényen a vasárnap esti zárásig várhatóan közel 400 ezren vesznek részt.  Az eseményről a szervuzausztria.hu olvasóinak Horváth Tamás számol be.


Niki Lauda harmadszorra is újjászületik

2018. augusztus 6., Hétfő 15:19
szervuszausztria_orftol.jpg

Nem ugyanaz a Forma 1-es Nagydíj, ha nem tűnik fel a versenyen Niki Lauda jól ismert alakja. Márpedig az idén nélkülözni kellett a háromszoros F-1 világbajnok légitársaság tulajdonost, akinek felépüléséért egész Ausztria szurkol. Most úgy tűnik, nem hiába: orvosai bizakodók. A tüdőátültetés sikerült, a 69 éves páciens állapota fokozatosan javul, már önállóan lélegzik. Az ilyen műtét mindennapos a bécsi AKH-ban.

 


Grazban sem lesz téli olimpia

2018. július 19., Csütörtök 09:10
szervuszausztria_Olympia1_ryOD4YHBM-rJuhHKrSf.png

Tirol után a stájer főváros is lemondhat a 2026-os téli olimpiáról: itt ugyan egyelőre nem rendeztek népszavazást, ám az Osztrák Olimpiai Bizottság a stájer kormány támogatásának hiányára hivatkozva - és az innsbrucki tapasztalatokat figyelembe véve - visszavonta pályázatát.


Európa legélhetőbb városában 85 ezer fa van

2018. április 10., Kedd 09:47
szervuszausztria_park1.jpg

Kis szerencsével elcsíphető a magnólia fa virágzása: nagyon kell figyelni, mert alig pár napig tart a virágdísz, s aztán csak a sziromhalom jelzi alatta, a fűben, miről maradt le az ember. A legszebb példány stílszerűen a Stadtpark városhoz közelebbi sarkán, a Bécsi Városi Kertészet székháza előtt áll. E gyönyörű szecessziós villa kertjét egyébként is ajánlatos figyelni: a dizájn változása naptár nélkül is biztonságosan jelzi, ha közelít az új évszak, vagy akárcsak eltérő időjárási viszonyokra kell számítani. Ilyenkor színes tulipántenger hullámzik a kertben. Télen örökzöldből épített rénszarvasszobor húz szánt, a koratavasz kopárságát virágból kirakott billentyűzetű zongora feledteti, a sarkon túl pedig, ahol a járókelők a metróállomás felé haladnak, időről időre díszkáposzta-kiállítással jelentkeznek a kertészeti iskola növendékei. Fotóinkat Elisabeth Schwindl készítette.


Tirol nem kér a téli olimpiából

2017. október 24., Kedd 11:18
szervuszausztria_olim.jpg

Népszavazáson dőlt el a 2026-os téli olimpia sorsa: a tiroliak 53 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, szeretné-e ha a tartomány  rendezné a világversenyt.  Tapasztalatuk van a tiroliaknak: eddig kétszer,  1964-ben és 1976-ban  volt itt téli olimpia. 


Katonák a nyugati határon

2017. augusztus 17., Csütörtök 10:55
szervuszausztria_brenner.jpg

Ausztria nyugati tartományaiban, kiváltképp a határvidéken kellemetlen meglepetések érhetik az autósokat: nemcsak a fokozott és szúrópróbaszerű ellenőrzés (és esetleg emiatt a torlódás), hanem a katonák látványa is sokkolhat. Az osztrák kormány a hét közepétől a hadsereg segítségét veszi igénybe az illegális menekültek, illetve az embercsempészek elleni harcban. 


Költözik a parlament

2017. július 11., Kedd 08:30
szervuszausztria_plen.jpg

A nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülés az idén eltér a megszokottól: a 183  képviselő utoljára találkozik a megszokott körülmények között, a törvényhozás plenáris üléstermében. Hatvanegy év és 2431 ülés után megkezdődik az előreláthatólag 3 évig is eltartó felújítás. A költözés már megkezdődött: a plenáris ülések helyszíne a jövőben a Hofburgban a Redoutensaal lesz. 


Tizennyolc év alatt: no smoking

2017. április 23., Vasárnap 17:30
szervuszausztria_elschw.jpg

Az idén még bagózhatnak a 16 és18 év közötti kamaszok, jövő nyártól  már nem juthatnak cigarettához - Ausztriában megszületett a törvény, amely az eddigi korhatárt felemeli. Persze a szigor csak a cigaretta árusítására és a nyilvánosság előtti füstölésre vonatkozik - továbbra sem akadályozható meg, hogy bárki otthon a szülőktől elcsent cigire gyújtson rá.

 


Nincs többé pelikán a Schönbrunni Állatkertben

2017. március 11., Szombat 11:20
szervuszausztria_Pelikan-on-tour.jpg

További húsz pelikánt (borzas gödényt) kellett elaltatni a Schönbrunni Állatkertben, ami a  teljes állomány elpusztítását jelenti. Az óvintézkedés a nagyobb baj megelőzését szolgálta: miután egyikük szervezetében kimutatták a madárinfluenza vírust (H5N8), kiderült, hogy már fertőzött a teljes állomány.  A szakemberek abban  bíznak, hogy ezzel megmentik a nagy múltú állatkert többi madarát. 

 


Bővül a bécsi metróhálózat

2017. január 20., Péntek 09:29
szervuszausztria_ubahn.jpg

A bécsi földalatti, az U-Bahn folyamatos bővítése nem okoz fennakadást a főváros közlekedésében, és a hírekben sem szerepel a tervek kivitelezése botrányokkal, vagy az előre bejelentett átadás késésének jelzésével. Most is csak azért írt róla a sajtó, mert megvolt az első próbaút az új szakaszon: ezúttal az U1 vonalát viszik ki egészen Oberlaaig. 2028-ig készek a további bővítés tervei. 
jooble
Bogipark
Ilona stüberl