Öröm, de veszély is: a téli sportokról

2024. január 21., Vasárnap 14:06
szervuszausztria_lavina.jpg

 Ausztria legtöbb települése közelében elérhető távolságban van olyan terep, ahol még manapság, a globális felmelegedés közepette is néhány hónapon át megbízhatóan van téli sportra alkalmas hó. És mégis, hiába fordulnak elő a sípályákon gyermekkoruktól kezdve, a nagy téli lavina balesetek elszenvedői között éppoly sok az osztrák áldozat, mint azok a külföldiek, akiknek jóval kevesebb az ismerete a veszélyekről, mert évente mindössze két hetet töltenek a téli sportokkal, és saját "lapos" hazájukban nincs alkalmuk egész évben gyakorolni. 


Véget vetni a szenvedésnek?

2023. október 5., Csütörtök 11:31
szervuszausztria_eutanazia.jpg

Az idén január 1-től érvényes új törvény, amely szigorú feltételek mellett engedélyezi az ellenőrzött körülmények között végrehajtott öngyilkosságot a gyógyíthatatlan betegek részére sok osztrák számára valóságos megkönnyebbülés.  Nem csak azokról van szó, akik maguk érintettek, hiszen tudják, hogy nincs számukra gyógyulás, és a fájdalmaik már elviselhetetlenek, vagy az ő hozzátartozóikról, akik tehetetlenül nézik szerettük haldoklását. Sokan, ma még fiatalabbak és egészségesek is megszabadultak attól a szorongástól, hogy mi lesz ha… Fontos és hasznos intézkedésnek tartják az új törvényt azok az egészségügyiek is, akik pontosan tudják, hogy a végső stádiumban lévőknek merő humanizmusból eddig is bőven adagolták a morfiumot – ha nem is beszéltek róla.


A lavinaveszélyt komolyan kell venni

2023. március 9., Csütörtök 08:57
szervuszausztria_cimlavinavesz.jpg

Az osztrákok szinte sítalppal a lábukon születnek: kicsi koruktól kezdve járnak a szülőkkel síelni. Ausztria legtöbb települése közelében elérhető távolságban van olyan terep, ahol még manapság, a globális felmelegedés közepette is néhány hónapon át megbízhatóan van téli sportra alkalmas hó. És mégis, hiába fordulnak elő a sípályákon  gyermekkoruktól kezdve, a nagy téli lavina balesetek elszenvedői között éppoly sok az osztrák áldozat, mint azok a külföldiek, akiknek jóval kevesebb az ismerete a veszélyekről, mert évente mindössze két hetet töltenek a téli sportokkal, és saját "lapos" hazájukban nincs alkalmuk egész évben gyakorolni. 


Hathétig a korcsolyázóké a Városháza előtti tér

2023. február 3., Péntek 15:42
szervuszausztria_Eistraum.jpg

Aki Bécsben korcsolyázni szeretne, legyen az helyi lakos vagy turista, január közepe és március eleje között nem kell sokat keresgélnie. A legszebb környezetben, a központban, a Városháza előtti téren ebben az időszakban tökéletes jégpálya áll rendelkezésre. Újabban már a jegyvásárlás nyűgei is kisebbek, ugyanis online is kapható a belépő.


Nyitnak a karácsonyi vásárok Bécsben

2022. november 11., Péntek 14:27
szervuszausztria_cim.jpg

Két szűk esztendő után az idén végre csaknem a régi kapacitással várják a látogatókat a bécsi karácsonyi vásárok. November 11-én nyitott az első – az Opera mellett 11 standdal –, és néhány a nagyobbak közül, mint például a Stephanskirche előtti. A többi, összesen tizenhét a követi a példát. Utolsónak marad az idén, takarékossági okokból november 19-én a Városháza előtti, amely idén nem is a legnagyobb: a Spittelberg mondhatja magáénak ezt a büszke címet,  a maga 125 standjával. Mégis, a tapasztalatok szerint a legtöbb látogató a Városháza előtt fordul meg - talán a nagyon központi elhelyezkedés miatt, vagy, mert rendezői a legrutinosabbak a látványtervezésben, s ennek megfelelőn valóban varázslatos hangulatot teremtenek a parkban.


Támogatott öngyilkosság súlyos betegek részére

2021. október 24., Vasárnap 11:42
szervuszausztria_Suizid.png

Ausztriában 2022-től szigorú feltételek mellett engedélyezik a kegyes halált, amit csakis az érintett, súlyos, gyógyíthatatlan beteg kérheti személyesen. Magát a műveletet szintén maga a beteg hajtja vége: amennyiben igénye orvosilag is igazolt, a patikában az öngyilkossághoz szükséges halálos preparátumot kap. Az új törvény hatálya alól a kiskorúakat kivonták.


Laptopot vagy tabletet kapnak az osztrák kisiskolások

2021. augusztus 20., Péntek 10:50
szervuszausztria_laptc2.png

Az idei tanévben kereken ezerötszáz ausztriai iskolában nem csak tankönyveket, hanem laptopokat illetve tableteket is osztanak: a tizenegy illetve tizenkét évesek – az ötödik-hatodik osztályosok - kapják a digitális oktatásra alkalmas eszközöket. Az adományozó az oktatási minisztérium, amely előzetesen felmérést készített az érintett iskolákban.


Vidám menettel ér véget a másság idei rendezvénysorozata Bécsben

2021. június 16., Szerda 11:23
szervuszausztria_cimpride.jpg

Lehet, hogy ez az idei bécsi szivárvány-ünnep – a másság felvállalásának ünnepe – kicsit kevésbé lesz látványos, mint az utóbbi években: ez is a járványnak tudható be. Igaz, sokan úgy vélik, most tér vissza a gyökerekhez ez a rendezvény. Június 19-én ugyanis a felvonuláson csak gyalogosan, kerékpárral, esetleg kerekes székben lehet részt venni, elmaradnak a járművek, a hatalmas teherautók, platójukon színes életképekkel. Nem utolsósorban kötelező a maszk viselése, és a minimum egy méteres távolság tartása.


Ausztriában is vannak kérdések az AstraZeneca és a Szputnyik V kapcsán

2021. április 2., Péntek 16:14
szervuszausztria_cimcovid.png

Az osztrákokat Húsvétkor szigorúbb korlátozások sújtották, mint a határon innen élőket, miközben tervezetten halad a tömeges oltás. Az embereket ugyanazok az aggodalmak zaklatják fel: árgus szemekkel figyelik, mit mond az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca-vakcináról. Horváth Tamás Bécsből arra a kérdésre is keresi a választ, vajon az osztrákok tényleg akarnak-e orosz vakcinát is.


Szigorúbb egészségügyi ellenőrzés Ausztria határain

2020. augusztus 17., Hétfő 14:57
szervuszausztria_lázmérés.jpg

A korona vírussal újonnan fertőzöttek harmada külföldi nyaralásból tért haza Ausztriába – ezért Bécs városa egyik napról a másikra „drive-in” tesztállomást létesített elsősorban a Horvátországból érkezőknek. Számukra egyébként  újabban kötelező a 72 óránál nem régebbi negatív teszt bemutatása a határon - ezt 48 órán belül pótolniuk kell.  Ingyenes tesztre is van mód.Ugyanakkor minden határátlépésnél szigorítások léptek életbe.


Szigor és a közvélemény őszinte tájékoztatása

2020. március 18., Szerda 15:05
szervuszausztria_IMG_2065.JPG

Harmincnyolc milliárd eurós gyorssegély a tömeges munkanélküliség enyhítésére, 1471 koronavírus megbetegedés, hét haláleset, és egyre több karanténba helyezett régió – március 18-án délután ez a helyzet Ausztriában. Bár honlapunk korántsem képes aktualizálva nyomon követni az ausztriai koronavírus helyzetet, azért időről időre szeretnénk tájékoztatni olvasóinkat a pillanatnyi állapotokról.

 


Az alpesi síparadicsomok nehéz sorsa

2019. október 23., Szerda 18:13
szervuszausztria_sívidék.jpg

Ha esik, ha fúj, Ausztria számos sívidékén október 19-én elkezdődik a téli szezon. Akkor is, ha az egykori nyarakra emlékeztet a hőség és a napsütés. Miközben a mintegy 400 síelésre alkalmas téli körzetben megkezdődik a lesikló pályák felkészítése, aki józanul mérlegel és nem hagyja figyelmen kívül az éghajlat változását, pontosan tudja, milyen jövő vár a téli idegenforgalomra.

 


Elektromos kukásautó Bécsben

2019. július 10., Szerda 08:26
szervuszausztria_eektr.kukac.jpg

Bécs számára fontos a környezet, a természet védelme. Alig hirdették meg  a nagyszabású faültetési projektet, máris itt a következő konkrét tett: próbaüzembe helyezték az első bécsi elektromos kukásautót. A jármű működtetéséhez még töltőállomásra sincs szükség, mert egy egyszerű 400 V-os csatlakozó is megteszi.Az új járművet Horváth Tamás figyelte meg a bécsi utcákon.


A másság ünnepe Bécsben - huszonnegyedszer

2019. június 14., Péntek 13:16
szervuszausztria_pride.jpg

Harminchat fokos hőségre és jó félmillió résztvevőre számítanak a szervezők. A bécsi városnézést tervezők viszont arra készülhetnek, hogy ezen a kánikulai szombati napon a Ringen nem közlekedhetnek: a város e széles körútját ugyanis a 24.  Szivárvány parádé  felvonulói, életképeinek szereplői foglalják el.    Az idei bécsi Szivárványfesztivál az EuroPride rendezvény része, s mint ilyen az  LGBTQ mozgalom kiemelkedő eseménye: a cél mint mindig a a másság elfogadtatása, a homoszexuálisok egyenjogúságának  kivívása.


Európának ismét piknikre van szüksége!

2019. május 1., Szerda 12:17
szervuszausztria_photo2jpg.jpg

Ennyi év után, a mai körülmények között nagyonis ajánlatos lenne emlékezni - sokan osztják ezt a gondolatot, és vannak, akik tesznek is érte. Ennek jegyében számos szimbolikus helyen lesznek az eredeti páneurópai piknikhez hasonló rendezvények: a leghitelesebb talán a magyar-osztrák határon!

 


Dübörög az Októberfeszt

2018. október 12., Péntek 15:43
szervuszausztria_címsör.jpg

A münchenivel ugyan nem vetekszik, de azért nagyon is megjárja: a Práter mellé épített fesztiválparkban ismét hódolhatnak a bécsiek és az idelátogatók a sörivásnak. Az év egyik legnagyobb eseményének számító rendezvényen a vasárnap esti zárásig várhatóan közel 400 ezren vesznek részt.  Az eseményről a szervuzausztria.hu olvasóinak Horváth Tamás számol be.


Niki Lauda harmadszorra is újjászületik

2018. augusztus 6., Hétfő 15:19
szervuszausztria_orftol.jpg

Nem ugyanaz a Forma 1-es Nagydíj, ha nem tűnik fel a versenyen Niki Lauda jól ismert alakja. Márpedig az idén nélkülözni kellett a háromszoros F-1 világbajnok légitársaság tulajdonost, akinek felépüléséért egész Ausztria szurkol. Most úgy tűnik, nem hiába: orvosai bizakodók. A tüdőátültetés sikerült, a 69 éves páciens állapota fokozatosan javul, már önállóan lélegzik. Az ilyen műtét mindennapos a bécsi AKH-ban.

 


Grazban sem lesz téli olimpia

2018. július 19., Csütörtök 09:10
szervuszausztria_Olympia1_ryOD4YHBM-rJuhHKrSf.png

Tirol után a stájer főváros is lemondhat a 2026-os téli olimpiáról: itt ugyan egyelőre nem rendeztek népszavazást, ám az Osztrák Olimpiai Bizottság a stájer kormány támogatásának hiányára hivatkozva - és az innsbrucki tapasztalatokat figyelembe véve - visszavonta pályázatát.


Európa legélhetőbb városában 85 ezer fa van

2018. április 10., Kedd 09:47
szervuszausztria_park1.jpg

Kis szerencsével elcsíphető a magnólia fa virágzása: nagyon kell figyelni, mert alig pár napig tart a virágdísz, s aztán csak a sziromhalom jelzi alatta, a fűben, miről maradt le az ember. A legszebb példány stílszerűen a Stadtpark városhoz közelebbi sarkán, a Bécsi Városi Kertészet székháza előtt áll. E gyönyörű szecessziós villa kertjét egyébként is ajánlatos figyelni: a dizájn változása naptár nélkül is biztonságosan jelzi, ha közelít az új évszak, vagy akárcsak eltérő időjárási viszonyokra kell számítani. Ilyenkor színes tulipántenger hullámzik a kertben. Télen örökzöldből épített rénszarvasszobor húz szánt, a koratavasz kopárságát virágból kirakott billentyűzetű zongora feledteti, a sarkon túl pedig, ahol a járókelők a metróállomás felé haladnak, időről időre díszkáposzta-kiállítással jelentkeznek a kertészeti iskola növendékei. Fotóinkat Elisabeth Schwindl készítette.


Tirol nem kér a téli olimpiából

2017. október 24., Kedd 11:18
szervuszausztria_olim.jpg

Népszavazáson dőlt el a 2026-os téli olimpia sorsa: a tiroliak 53 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, szeretné-e ha a tartomány  rendezné a világversenyt.  Tapasztalatuk van a tiroliaknak: eddig kétszer,  1964-ben és 1976-ban  volt itt téli olimpia. 




jooble
Bogipark
Ilona stüberl