Majdnem mindenkire vonatkozik az oltási kötelezettség

Eldördül a startpisztoly

 
2022. Feb. 8. 08:45

Majdnem mindenkire vonatkozik az oltási kötelezettség

Eldördül a startpisztoly

2022. február 8., Kedd 08:45

A parlament felsőháza is megszavazta az általános oltási kötelezettségre vonatkozó törvényjavaslatot, már csak az államfő aláírása hiányzik. Napok múlva a bevezetés első fázisába lépünk, ennek ellenére még számos kérdés megválaszolatlan maradt. A regisztrációs rendszer sem tökéletes, még bőven lehetne finomítani rajta- foglalja össze bécsi tapasztalatait Horváth Tamás.

A fázisok

Hogy pontosan tudjuk, hol tartunk éppen, vegyük végig az egyes fázisokat. A kormány egy úgymond felvezetővel kezdi, ez az első fázis. Ma még nincs gond, ha nem oltatja be magát az ember, még nem büntetik, de tény, hogy aki oltatlan marad, az törvényt sért.

Március 14.-től indulnak be komolyabban a dolgok, itt már a körmünkre néz a hatóság. A lakosok számíthatnak arra, hogy a rendőrség véletlenszerűen fogja megállítani és igazoltatni. Amennyiben az illető nem tudja bizonyítani, hogy be van oltva, már jön is a bírság. Ez 600 eurótól egészen 3.600-ig terjedhet.

Persze nem feltétlenül kell kifizetni. Utolsó utáni esélyt kap mindenki, mert, ha két héten belül mégis bevállalja az oltást, akkor semmissé válik a büntetés.  Ellenkező esetben azzal is számolni kell, hogy minden igazoltatásnál egyre nagyobb a büntetés. Ez évente maximum 4x3.600 euro lehet.

A harmadik fázis a végállomás. Ebben személyre szóló levelet kapunk arra vonatkozóan, hogy vegyük fel az oltást. Az újabb felszólító mellett már a büntetési csekket is látni fogjuk. Elvileg ez a fázis csak akkor lép életbe, ha a második fázis nem lesz elég eredményes.

Ami még hátra van

Van der Bellen aláírása még mindenképp szükséges, de ezen kívül technikai gondok is adódnak. A kötelezettség alól bizonyos csoportok mentesülnek. A fél éven belül fertőzöttekre és a 18 év alattiakon kívül a terhes nőkre, valamint azokra, akik egészségügyi okokból nem vehetik fel az oltást (pl.: autoimmun betegség esetén) nem vonatkozik a kötelezettség. Ezek a kivételek azonban sajnos nem szerepelnek a regisztrációs rendszerben.

Az is kérdéses még, hogy ha a tervezett módon a tartományok külön hozzák létre az adatbázisaikat, akkor egy tiroli rendőr mit fog kezdeni egy ott helyben flangáló bécsivel.

Az oltásellenesek közül sokan kitartanak

A kötelező oltás ellen a szélsőjobboldali Szabadságpárt mindvégig kitartott, nem egyszer 40-50 ezres tüntetéseket szervezve. A vezetőjük, Herbert Kickl szerint ennek az egésznek pusztán a totális diktatúra kialakítása a célja és, akik ezt kitalálták, lábbal tapossák ez emberi jogokat.

Egyébként az Ausztriában élő magyarok több Facebook csoportja is átment dühöngőbe. Sokan azt mondják, hogy ez volt az utolsó csepp és hazamennek Magyarországra, mert ott nem kötelező az oltás.

Az egészségügyi miniszter szolidaritást vár az itt lakóktól, mert véleménye szerint minél többen kapnak oltást, annál kevesebben halnak meg. A Szabadságpárton kívül minden párt egységesen kiáll a kötelező oltás mellett, mert szerintük „az oltás életet ment, a saját és mások életét.”

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl