Nemsokára korlátlanul jöhetnek a német orvostanhallgatók?

Bécs bízik benne, hogy marad a kvóta

 
2016. Okt. 21. 11:54

Nemsokára korlátlanul jöhetnek a német orvostanhallgatók?

Bécs bízik benne, hogy marad a kvóta

2016. október 21., Péntek 11:54

Az osztrák tudományügyi minisztérium, amelynek fennhatósága alá tartozik az orvosi egyetem, évek óta harcban áll Brüsszellel: utóbbi nem kedveli a kvótát, amely a német orvostanhallgatók beözönlését hivatott megakadályozni. Az Európai Unió az egyenlő versenyfeltételek megsértésének tekinti, hogy Ausztria előírja, milyen arányban kell az orvosi egyetemre osztrákokat felvenni. A minisztérium most 181 oldalas jelentésben foglalta össze érveit, vagy inkább a számokat, amelyek bizonyítják: ha az EU betiltja a korlátozást, akkor Ausztriában még a mostaninál is nagyobb lesz az orvoshiány.

Az osztrák egyetemeken kevés az a szak, amelyen numerus clausus érvényesül. Elsősorban ott, ahol az oktatás erősen eszközigényes, és ez korlátot szab a hallgatói létszámnak. A szomszédos Németországban még nehezebb bejutni az orvosira, másrészt jelentős könnyebbség, hogy nincs nyelvi akadály, így az orvosi pályára készülők valósággal megrohamozták az osztrák egyetemeket. Ezt megakadályozandó írják elő 2006 óta, hogy az összlétszám 75 százalékát osztrák diákoknak kell kitenniük. (A helyek húsz százalékára EU-polgárt, öt százalékára harmadik országbeli jelentkezőt vesznek fel). Az Európai Unió rögtön rosszallását jelezte, de Ausztria 2017-ig haladékot kapott, és most, év végéig kell bizonyítania igazát. Reinhold Mitterlehner, az illetékes miniszter hatvan százalék esélyt ad annak, hogy a korlátozás maradhat.  

A baj az, hogy az itt végző német orvosok nem maradnak Ausztriában- nem beszélve arról, hogy még az osztrákok is szívesen fogadnak el állást Németországban.  Ha tehát eltörlik a kvótát, akkor még több orvos-állás marad betöltetlen Ausztriában. Szám szerint 2030-ig 3500 orvos hiányozna, 1100-zal több, mint ha a kvóta érvényben marad. Ráadásul a felvett osztrákok közül egyre kevesebben jutnak el a diplomáig - 2009/10 óta 38 százalékot tesz ki a csökkenés -, míg a németeknél a végzősök aránya egyre nagyobb, kicsi a lemorzsolódás. Közülük azonban alig 7,5 százalék vállalt állást Ausztriában.

A kvóta fenntartását Mitterlehner szerint az is indokolná, hogy egyre nagyobb a roham: az idén több mint 12 ezren felvételiztek az osztrák orvosi fakultásokra, közülük 35 százalék jön Németországból, ahol egyébként egyre drámaibb az orvoshiány.  2030-ig 165 ezer orvos állás  marad betöltetlen, miközben  a német egyetemeken évente 11 ezren kezdik csak meg tanulmányaikat.

A megoldást keresve nemrégiben Linzben is indult orvosi fakultás - de ha a kvótát eltörlik, a probléma marad, különösen, ha az egyre nagyobb orvoshiánnyal küszködő Németország több vonzó állásra invitálja az osztrákokat. Kevesen tekintik rokonszenvesnek a helyben maradási kötelezettség előírása - pedig ezt a magyar példa alapján szintén mérlegelik az illetékesek.



jooble
Bogipark
Ilona stüberl