Ápoló/nő/k kerestetnek!

2023. május 12., Péntek 15:36
szervuszausztria_cq5dam.web.1280.1280.jpeg

Ausztriában egyre égetőbb az ápoló személyzet létszámhiánya: a legfrissebb felmérés szerint 2030-ban a betöltetlen állások száma már eléri a hetvenötezret. Hazai forrásból aligha képzelhető el a megoldás, így érthető, hogy igyekeznek lefaragni az idegen országokból betelepülő szakemberek előtt álló akadályokból. Nekik ugyanis hosszadalmas eljárásban kell honosítaniuk hazájukban szerzett szakképesítésüket ahhoz, hogy munkába állhassanak.


Pénz áll a házhoz - Ausztriában

2023. április 5., Szerda 16:08
szervuszausztria_cim.jpg

Bár a határon túl az infláció mértéke a magyarországinak kevesebb, mint a fele, az osztrák kormány szükségesnek tartja a lakosság további támogatását. Ezúttal az egyre dráguló albérleti díjakat szándékoznak valamelyest ellensúlyozni. Éppen időben: a régi építésű lakások bérlői rövidesen 8,5 százalékkal több bérleti díjat kénytelenek fizetni, miközben az új – a második világháború utáni ingatlanok - tulajdonosai annyit kérnek, amennyit a kényszerhelyzetben lévő lakáskereső hajlandó megfizetni. Az ötpontos programról Horváth Tamás küldött tudósítást Bécsből. 


Jöhetne a 100km/h sebességkorlátozás az osztrák autópályákon? Megérné?

2022. december 2., Péntek 11:58
szervuszausztria_sebesseg.png

Az energiaválság miatt Ausztriában időről-időre ismét szóba kerül az autók sebességkorlátozásának lehetősége. Vajon a 130-as tempó már energiapazarlás? Vagy a mai világban már nem szabad lassítani? A bécsi vitákról a szervuszausztria.hu tudósítója, Horváth Tamás számol be.


Harminc millió eurós szociális segítség a lakosságnak

2022. július 14., Csütörtök 17:45
szervuszausztria_canva.jpg

Ausztriát is elérte az energiaár emelkedés és ennek következtében szinte valamennyi termék drágulása.  A kereskedők a megnövekedett költségeket azonnal az áruk és a szolgáltatások eladási árához csapták, ami természetesen a lakosság részéről felháborodást, rossz hangulatot váltott ki – írja honlapunknak Bécsből Horváth Tamás.


A Home Office a legnépszerűbb az 50 év felettiek körében

2021. április 20., Kedd 13:52
szervuszausztria_homeoffice-macska.jpg

A járvány sok mindent megváltoztatott a munka világában is, és e tekintetben nem sok különbség van az egyes országok között. A Home Office és az online állásinterjúztatás mindenképpen felkavarta az állóvizet. Komoly versenyelőnybe kerültek, akik tudnak alkalmazkodni – írja bécsi felméréseket idézve Horváth Tamás.


Tilos a dohányzás - az első hónapok tapasztalatai

2019. december 11., Szerda 08:23
szervuszausztria_cimcigi.jpg

November első napja óta nincs már Bécsben sem füstös kávéház, étterem, hivatali helység: annyi huzavona után életbe lépett a sok vitát kiváltó tilalom. E szerint többé nem lehet a kocsmákban, bárokban, éttermekben rágyújtani. Vannak, akik nem tudnak megbékélni az új helyzettel, de összességében sikeresnek mondható az új szabályozás bevezetése. Munkatársunk - Horváth Tamás - utánajárt az első hónap tapasztalatainak.


Nő a munkahelyi megterhelés

2019. július 30., Kedd 08:49
szervuszausztria_szabadidocim.jpg

Minden második osztrák munkavállaló beérné kevesebb bérrel, ha cserében több szabadidőhöz jutna - ezzel a meglepő eredménnyel végződött egy ausztriai felmérés. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a legtöbben egyre nagyobb nyomást éreznek a munkahelyükön, és gondot okoz számukra a munka és a családi élet összeegyeztetése.


Ősztől teljes dohányzási tilalom

2019. július 16., Kedd 11:23
szervuszausztria_cigi.jpg

Novembertől nem lesz többé füstös kávéház, étterem Ausztriában: az osztrák parlament képviselői törvényt fogadtak el a dohányzás teljes betiltásáról azokon a közterületeken, ahol élelmiszert és italokat állítanak elő, illetve fogyasztanak.  Nem először szerepel a napirenden egy ilyen tilalom, de eddig a dohányzás illetve inkább a vendéglátóipar lobbistái mindig felülkerekedtek. 


Ausztriából (is) kigolyózzák az Ubert

2019. július 13., Szombat 08:49
szervuszausztria_ubercim.jpg

Igazán nem mondható, hogy az ideiglenes kormányhivatalba lépése óta, a szeptember 29-i választásig hivatalban lévő ugyancsak átmeneti törvényhozás idején leállt a törvénykezés Ausztriában. A képviselők a minap fogadták el a személyszállítást szabályozó új törvényt, amelynek egyik eredményeként Ausztriából is eltűnik az Uber. Hacsak a kedvező feltételekkel működő, ám a taxisoknak  kellemetlen konkurenciát jelentő szolgáltatás hívei meg nem akadályozzák.

 


A munkaerőpiac lassan befogadja a menekülteket

2019. február 25., Hétfő 09:33
szervuszausztria_börze,vágva.jpg

Nagy ausztriai cégek remélik, hogy súlyos munkaerő gondjaikat a társadalomba egyre jobban beilleszkedő, törvényesen Ausztriában tartózkodó menekültek oldják majd meg. Utánpótlásra nincs sok remény, ma már a családegyesítés keretében is a korábbiaknál sokkal kevesebben jönnek.


Szociális juttatások - ausztriai reformtervezet

2018. december 31., Hétfő 12:19
szervuszausztria_mindestsich.png

Az Ausztriában élő magyar állampolgárságú családok a velük élő gyermekek után ugyanazt a családi pótlékot kapják, mint az osztrákok. A valószínűleg csak 2020 januártól bevezetett csökkentés kizárólag az otthon maradt gyermek(ek) támogatását érinti. Vagyis az Ausztriában dolgozó magyar szülők Magyarországon hagyott gyermekeik után az otthoni árszínvonalnak megfelelő családi pótlékot kapnak az osztrák költségvetésből, és ez értelemszerűen kevesebb, min az ausztriai.


Segíthetnek-e a menekültek a munkaerő piaci gondok megoldásában?

2018. augusztus 30., Csütörtök 10:46
szervuszausztria_lehrlingssuche.jpg

Az osztrák kormány szándéka szerint a jövőben a menedékkérelmük elbírálására várók meg nem állhatnak munkába tanoncként, pedig a gazdaságnak egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Ez utóbbi körülmény is az oka annak, hogy a gazdaság és a politika között élénk vita alakult ki arról, vajon az elutasító válasz miatt az érintett ipari tanuló befejezheti-e tanulmányát, tehet-e szakmunkás vizsgát, és kap-e esélyt különleges tartózkodási engedélyre.


Nem jönnek a menekültek - nő a munkanélküliség

2018. április 13., Péntek 10:59
szervuszausztria_joméret.jpg

A 2015 őszi menekülthullám Ausztriában több száz új munkahelyet teremtett. Szociális munkások, tolmácsok, ügyvédek, nyelvtanárok, a menekültszállásokon biztonságiak, takarítók jutottak munkához. Mivel a menedéket keresők és a kérelmek száma drasztikusan csökken, most megszűnnek ezek az állások.


A Wizz Air rárepült a bécsi lehetőségre

2018. január 9., Kedd 14:35
szervuszausztria_schwechat.jpg

Összesen tizenhét járatot indít  az idei évtől a Wizz Air Bécsből:  a magyar fapados három gépet állomásoztat a jövőben a Schwechat repülőtéren, s ezáltal 120 munkahelyet teremt. A  lehetőséget az Air Berlin illetve a Niki  kiesése teremtette meg.  2018 júniusától állomásozik az első A320 Airbus Bécsben, két további, nagyobb A321 novembertől érkezik. 


Minden, vagy sok minden másképpen lesz

2018. január 3., Szerda 09:11
szervuszausztria_joméret.jpg

A kormányváltás első "áldozata" két, Kern kancellársága idején megkezdett munkaerő piaci intézkedés. A Kurz/Strache kormány visszavonta az új munkahelyet teremtők jutalmazására beindított projektet, és ezzel egyidőben leállította az összességében húszezer 50 év feletti munkanélküli munkába állításának támogatását.  


Csalásért és sikkasztásért ítélték el Herbert Pecinát

2017. augusztus 22., Kedd 11:49
szervuszausztria_Hypo-Group.jpg

Nem csoda, hogy Herbert Pecina, a magyar sajtó tönkretételében jeleskedő osztrák stróman inkább Magyarországon keresi a boldogulást. Különösen most érthető ez, miután a Hypo Alpe-Adria- Bank  ügyét tárgyaló  bíróság nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és tekintélyes pénzbírságra ítélte.

 


Több a haszon, mint a veszteség

2017. február 13., Hétfő 11:10
szervuszausztria_ams.jpg

A legálisan Ausztriában tartózkodó menekültek eddig több hasznot hoztak az országnak, mint amennyibe kerültek - erre a megállapításra jut egy most megjelent ausztriai tanulmány. A Vöröskereszt és a Caritas felkérésére a kutatók arra a kérdésre keresték a választ, vajon mekkora terhet jelentettek az országoknak azok az elmúlt tíz évben menekültként ide érkezettek, akik törvényes tartózkodási és munkavállalási engedélyhez jutottak. 


Vége az ingyenes pénzfelvételnek Ausztriában (is)

2017. január 21., Szombat 11:43
szervuszausztria_euronet.jpg

Csendben, minden hírverés nélkül elsőként sújtja díjfizetési kötelezettséggel  pénzautomatái  használóit az Euronet, a bankfüggetlen automatákat üzemeltető cég. Példáját a szakemberek szerint követheti néhány bank saját üzemeltetésű pénzkiadójával. Egyelőre ez még legfeljebb megfontolások tárgya, de nem árt odafigyelni, milyen automatából veszünk fel Ausztriában készpénzt. 


Az Esterházy Vállalatcsoport gazdasági tevékenysége (2.)

2016. december 30., Péntek 10:43
szervuszausztria_kast.jpg

Előző cikkünkben már igyekeztünk képet adni arról, milyen gazdasági-pénzügyi tevékenység teszi lehetővé az Esterházy Magánalapítvány remek rendezvényeit, a kulturális hagyományok ápolását, a történelmi örökség állagmegóvását. Az alábbiakban folytatjuk a betekintést az Esterházy Vállalatcsoport működésének kulisszái mögé  - a  minap közzétett 2015-re vonatkozó éves jelentés alapján, és részletezzük az egyes területek 2015-ös eredményeit.

 


Miből telik a remek programokra?

2016. november 23., Szerda 08:51
szervuszausztria_grafikon.jpg

Az Esterházy Magánalapítvány kulturális és turisztikai programjai igen népszerűek, honlapunk olvasói is rendszeresen értesülhetnek arról, mikor hova érdemes ellátogatni. Arról azonban kevesebb szó esik, milyen gazdasági-pénzügyi tevékenység teszi lehetővé e rendezvényeket, a kulturális hagyományok ápolását, a történelmi örökség állagmegóvását. Az alábbiakban az Esterházy Vállalatcsoport működésének kulisszái mögé nyújtunk betekintést - a  minap közzétett 2015-re vonatkozó éves jelentés alapján.




jooble
Bogipark
Ilona stüberl