Ne hagyja magát kirúgni!

A koronavírus nem kíméli az osztrák gazdaságot sem

 
2020. Márc. 24. 22:15

Ne hagyja magát kirúgni!

A koronavírus nem kíméli az osztrák gazdaságot sem

2020. március 24., Kedd 22:15

Az ausztriai munkáltatók különböző módokon próbálják csökkenteni a koronavírus okozta anyagi veszteségeiket. Bár a kormány március 13.-án bejelentette, hogy senkit sem lehet kirúgni a járvány ideje alatt, mégis sok a kreatív cégtulajdonos, aki az egyszerű melós kárán akarja átvészelni ezt az időszakot.  A munkavállalóknak nem kell mindent elfogadniuk - Horváth Tamás most megosztja tapasztalatait olvasóinkkal.

Kurzarbeit/rövidített munkaidő

Aki a törvényeket betartva küldi haza a munkavállalóit, az bejelentheti őket úgynevezett „Kurzarbeit”-re. Ezt három hónapig lehet igénybe venni és maximum 6 hónapra lehet bővíteni. Ebben az esetben a munkaidőt 10-90%-ra lehet lecsökkenteni és az állam által támogatott fizetés a következőképpen alakul:

  • bruttó 1.700 euró alatt a nettó bér 90%-t kapja
  • bruttó 2.685 euró alatt a nettó bér 85%-t kapja
  • bruttó 5.370 euró alatt a nettó bér 80%-t kapja

Sokan törvénytelen módon közös megegyezéses papírt (einvernehmliche Lösung) írattak alá a munkavállalóikkal. Ezáltal megszüntetik a folyamatos munkaviszonnyal járó előnyöket és nulla felelősséget vállalva küldik őket az AMS-hez  (Munkaerőpiac Szolgálat) munkanélkülire.

A dolgozónak természetesen nem kötelező aláírnia ezt a dokumentumot, sőt ha nem áll kifejezetten érdekében, akkor nem is érdemes. Amennyiben nagyon erőszakoskodik a munkáltató, az AK-nál (Arbeiterkmmer) be lehet jelenteni az esetet, ők azonnal intézkednek.

Ha gazdasági okokra hivatkozva zárják be a céget, akkor is utalni kell továbbra is a fizetéseket. A következő linken minden, a járvány idejére vonatkozó munkajoggal kapcsolatos kérdésünkre megkapjuk a választ: https://jobundcorona.at/

Ha otthon marad a gyerek

A kormány rendelkezett azokról a szülőkről is, akik nem tudnak felügyeletet szerezni a 14 évesnél fiatalabb gyermekük részére. Ők elmehetnek úgynevezett „Sonderurlaub”-ra, ami három hétig tart. Otthon maradhatnak és kapják a teljes fizetésüket, melynek 33%-át az állam megtéríti a munkaadónak.

Sajnos ezt is sokan kijátsszák. Ugyanis annak ellenére, hogy bezártak az iskolák és az óvodák, kisebb csoportokat nehézségek esetén vállalnak az intézmények. Erre hivatkozva szokták a munkáltatók visszautasítani a „Sonderurlaub”-r bejelentett igényt, de megpróbálni mindenképp érdemes.

Mikor lesz vége?

Ezen rendelkezések legalább április 13-ig tartanak, de ne nagyon reménykedjünk. Ha valami csoda folytán drasztikusan csökkenne a napi új betegek száma, akkor is csak fokozatosan indulhatna újra a rendszer. A kínai példából kiindulva ez azonban egy igencsak nehéz folyamat. Miután ott enyhítették a járvány miatt bevezetett szigort, a külföldről hazaérkezők ismét bevitték az országba a kórt. Sajnos valószínű, hogy a mostani országos karantént követik majd újabbak. Ha nem is ilyen szigorú, de valamiféle szabályozásra szükség lesz, hiszen a cél feltehetőleg nem a vírus megállítása, hanem a terjedés lassítása. Így nem terhelődik túl az egészségügyi rendszer, ezáltal pedig minimalizálhatjuk a halottak számát.

Érdemes megküzdeni a munkahelyünkért, mert ezt az elnyújtott gazdasági zötykölődést és az utána következő világválságot sok vállalat, vállalkozás nem fogja kibírni. Feltehetőleg nem válogathatunk majd a munkahelyek között.

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl