A mindig mosolygós, vendégeivel sokat foglalkozó étteremtulajdonos nem is titkolja, milyen nagy megtiszteltetésnek tartja a szakmai elismerést. Érthető: annak idején - 31 éve - , amikor nagyon fiatalon mostohaapjától átvette a kis vendéglő vezetését, aligha gondolt volna ilyesmire. Akkor még csak Somlai Artúrnak akart megfelelni.
Fodor Máriát a hetvenes évek végén sodorta a sors Bécsbe testvérével és édesanyjával együtt - aki akkor már Somlai második felesége volt. Elvégezte a megfelelő iskolákat, és mostohaapja hosszas töprengés és némi kétkedés után rábízta az Ilona Stüberl vezetését. Jól tette, s erről még életében meggyőződhetett. Mária hamar bizonyította, hogy nemcsak a munkatársak kiválasztásához van érzéke, a gazdálkodást, a menü összeállítását is elsajátította. Veleszületett kapcsolatteremtő tehetsége már csak ráadás: az, hogy szeret és tud figyelni az emberekre - jelen esetben a vendégekre.
Ha őt kérdezik a siker titkáról, szerényen dicséri mostohaapját, tudniillik azt az előrelátást, hogy az akkor még oly szegényes Bécsben éppen ezt a helyet, a Graben kicsiny mellékutcáját választotta a vendéglő megnyitásához. A nyáron oly fontos teraszról (Schanigarten az osztrák neve) jól látni, hogyan hömpölyög a sok nyelven beszélő vidám tömeg a bécsi belváros e központi helyén, a nevezetes Kärntnerstrasse, vagy a Stephansdom felől a Hofburg irányába igyekezve – vagy éppen fordítva . A Grabenről a kicsiny Bräunerstrasseba bekukkantva jól látszik a piros fehér zöld mezőben elhelyezett Ilona Stüberl felirat, a napernyők pedig mindennél megbízhatóbban jelzik, hogy itt vendéglő működik.
Nem is akármilyen: a magyar vendégek igazolják, hogy a magyaros káposzta ételek – töltött- székely-rakott – itt igazán hitelesek és más a gulyásleves, a pörkölt, mint ahogyan az osztrákok azt elképzelik, nem beszélve a túrós csuszáról és azokról a fogásokról, amelyeknek létezik bécsiesített változata. Azt viszont az osztrákok tanúsíthatják, hogy itt kapható a legfinomabb igazi, vagyis borjúból készül Wiener Schnitzel. Vagyis a legjobb igazi bécsi szelet. Egy szó mint száz: az Ilona Stüberl specialitása nemcsak a magyaros konyha. Ez is hozzájárul a népszerűséghez, ahhoz, hogy a turisták is szívesen térnek be ide.
Az Ilona Stüberl ugyanakkor nemcsak haszonélvezője az élénk bécsi idegenforgalomnak, hanem maga is öregbíti a város jó hírnevét. Már csak ezért is döntött Christian Kern kormánya, hogy a legmagasabb szakmai kitüntetéssel, a kereskedelmi tanácsos címmel méltányolja Mária tevékenységét. Az ünnepségen a kancellár megbízásából Thomas Drozda miniszter nyújtotta át a kitüntető címet igazoló oklevelet.
Hab a tortán - és talán a kinevezésben is szerepet játszik -, hogy Mária lelkesen pártfogol minden (magyar vonatkozású) rendezvényt, amely támogatásra szorul. Egy dolog bizonyos: ezt a feladatát az újdonsült kereskedelmi tanácsosasszony továbbra is komolyan veszi, mint ahogy ezentúl is fáradhatatlanul elegyedik majd beszélgetésbe vendégeivel.