Niki Lauda harmadik újjászületése rövid időre szólt

Személyében nagy túlélő, kemény harcos hunyt el

 
2019. Máj. 25. 14:32

Niki Lauda harmadik újjászületése rövid időre szólt

Személyében nagy túlélő, kemény harcos hunyt el

2019. május 25., Szombat 14:32

Ausztria gyászol - és ezek nem csupán szavak. Niki Lauda elvesztését szinte minden osztrák saját veszteségének érzi, és legyen bármekkora belpolitikai válsághelyzet, az egykori kitűnő sportoló, haláláig remek, és mindent egybevetve sikeres üzletember halála a közéletben és magánbeszélgetésekben egyaránt kiemelt téma. Nem csak azért, mert Ausztria nem bővelkedik nemzetközileg is ismert és nagyra becsült személyiségekben, amilyennek Lauda számított, hanem mert makacs kitartása, újjászületési képessége, üzleti szimata, no és humora messze az átlag fölé emelte.

Legutóbbi betegsége, a tüdőátültetés idején, kevesebb, mint egy éve egész Ausztria a gyógyulásáért szurkolt. Akkortájt úgy mondták, nem ugyanaz a Forma 1-es Nagydíj, ha nem tűnik fel a versenyen Niki Lauda jól ismert alakja. Eltűnése csak átmeneti volt, szemben a mostani, véglegessel, de hogy még sokig fogják emlegetni, az bizonyos.

A 70 éves Niki Lauda jó párszor felzaklatta a közvéleményt. Először vagy 43 éve súlyos balesetével. A nürburgringi pályán kis híján bennégett a Ferrarijában. Felépült, de a balesetnek egészségügyi következményei voltak. Családtagjai segítették, nem is akárhogyan:  1997-ben fivére veséjét kapta, nyolc évvel később felesége jóvoltából kezdhetett új életet.  2018  nyarán súlyos légzési panaszai és köhögési rohamai miatt szállították Bécsbe Ibizáról, egy hétig mesterséges oxigén bevitellel tartották életben. Egy hét után érkezett a jelzés az európai szerv központtól (Eurotransplant), hogy rendelkezésre áll a megfelelő értékekkel rendelkező tüdő, ami akkor megmentette az életét - sajnálatosan rövid időre.

Lauda, a vállalkozó

A versenyzést persze tovább folytatta, nagy sikerrel, de másik szenvedélyét, a repülést és vállalkozói képességét sem hanyagolta el.  

Szívóssága, eltökéltsége jól kamatozott az üzleti életben, ahol ugyancsak szüksége volt túlélési képességére. A Lauda Air-rel kezdte, amelyet 2000-ben az Austrian Airlines bekebelezte. A  Nikivel folytatta - utóbbi  az utolsó pillanatig euró milliókat termelt.. Lauda a legjobb catering társasággal kötött szerződést (a bécsi Attila Dogoudannal), remekül megválasztott célpontokra vitte az utasokat. 2011-ben ügyesen taktikázva bevitte a céget a 2004-ben alapított Laudamotion GmbH-be. Ez csak az egyik állomása volt Lauda tevékenységének: összesen öt légitársaságot alapított, több-kevesebb sikerrel, akkor is, amikor erre már egyáltalán nem lett volna szüksége, hiszen így is élő legenda volt. Az üzleti tranzakciókat jól időzítette, és szenvedélyes pilótaként többet tudott magáról a vállalkozásának tárgyáról, mint a legtöbb cégtulajdonos.

A súlyos baleset nyomait külsején is viselte, de ezt is előnyére tudta fordítani: a jellegzetes piros zsokésapka szimbóluma lett, pedig csak a csúnya égési sebeket volt hivatott takarni. Külseje egyéb hiányosságai ugyancsak pénzt hoztak a konyhájára: kiálló foga és cakkos füle miatt (ebből csak az utóbbi volt a baleset következménye), "Lauda patkány" gúny/bece?nevet kapta. Lauda nem volt híján  az önostorozó humornak sem:  már jó ideje megjelentek a szuvenír piacon a Lauda Ratte figurák. Amíg lesz rá kereslet, online is rendelhetők...

Niki Lauda 1949. február 22-n született. 173 Forma-1-es futamon indult pályafutása alatt, háom évben nyert világbajnokságot, 24 alkalommal indult az első rajtrácsról és összesen 25 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. A versenyzéssel 1985-ben hagyott fel végleg.
Első Forma-1-es futama az osztrák nagydíj volt 1971. augusztus 15-n, de nem ért rajta célba. Ekkor 22 éves volt.6 különböző csapat autójában versenyzett már, ezek a következők voltak: March-Ford, BRM, Ferrari, Brabham-Alfa Romeo, McLaren-Ford, McLaren-TAG.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl