Van der Bellen megy vagy marad?

Van der Bellen megy vagy marad?

 
2022. Szept. 28. 17:51

Van der Bellen megy vagy marad?

Van der Bellen megy vagy marad?

2022. szeptember 28., Szerda 17:51

Ausztriában hat évre választják – mégpedig közvetlenül - az államfőt, vagyis a szövetségi elnököt.  Az előzetes felmérések alapján egyértelműen a jelenleg regnáló elnök, Alexander Van der Bellen a legesélyesebb a győzelemre. Hat kihívója van, akik közül a legtöbben – a jobboldali FPÖ támogatását élvező Walter Rosenkranz kivételével - súlytalanok, és minden bizonnyal még az első fordulóban elvéreznek.  Horváth Tamás összefoglalója:

Alexander Van der Bellen (független)

2016-ben Norbert Hofer (FPÖ) ellen 53,8%-al nyerte a választást. (https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/alexander-van-der-bellen-az-uj-osztrak-allamfo)  A 78 éves volt egyetemi tanár 50 évesen kezdett aktívan politizálni, előtte Bécsben és Innsbruckban tanított.

1944 január 18.-án született orosz-észt szülők gyermekeként Tirolban. Az osztrák állampolgárságot csak 1958-ban szerezte meg. Kétszer házasodott, két gyermek apja.

1994-2012 között parlamenti képviselőként tevékenykedett a  Zöldek frakciójában. 2012-től a bécsi önkormányzatban dolgozott, majd 2016-ban már függetlenként (de erős Zöld támogatással) vonult be a Hofburgba. Erőssége, hogy államfőként is megőrizte higgadtságát, bölcs humorát, humanizmusa a mai napig sokaknak rokonszenves.

 

Walter Rosenkranz (FPÖ)

A 60 éves jogász politikai karrierje a kremsi önkormányzatnál kezdődött. 2008-tól 2019-ig az FPÖ parlamenti képviselője volt, sőt, 2017-től két éven át a frakció élén állt. 2017- és 19 között ő vezette az alsó-ausztriai FPÖ-t.

Az 1962 július 29.- én Kremsben született politikus Bécsben tanult jogtudományt (a jogi egyetem megkezdése előtt két éven át a bécsi színház – és filmművészeti egyetem hallgatója volt). Rosenkranz nős – felesége Susanne Rosenkranz szintén politikus, a kremsi városi tanács munkatársa, két gyermekük van.  Rosenkranz megingathatatlanul elkötelezett szabadságpárti, jobboldali beállítottságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a mai napig tagja az egyik hírhedt diákszövetségnek (Burschenschaft Libertas Wien). Megválasztása esetén a mindenkori kormány hibáinak kérlelhetetlenbírálatát ígéri.  

Michael Brunner (Menschen Freiheit Grundrechte Partei - MFG)

Michael Brunner 1960. november 12.-én született, jogászként 2020-ig nem politizált. Neve a koronavírussal kapcsolatos intézkedések elleni tüntetések idején vált ismertté. 2021 elején alapította – egy társával együtt - a Menschen Freiheit Grundrechte pártot, amellyel a 2021-es felső-ausztriai választásokon a szavazatok 6,2%-át szerezte meg. Célja, hogy kikényszerítse a második fordulót (az első forduló után csak akkor hirdetnek győztest, ha valamelyik jelölt a szavazatok abszolút többségét szerzi meg – erre sok jelölt indulása esetén kevés az esély). Ha győzne, menesztené a kormányt és minden koronavírussal kapcsolatos rendelkezést eltörölne.

Domonik Wlazny (Sör Párt)

A Marco Pogo néven ismert énekes viccből alapította a Sör pártot, amelynek eddig nem sikerült áttörést elérnie a politikában. Wlazny jelenleg képviselő a 11.  kerületi (Simmering) önkormányzatban, emellett gyakorló orvos, aki egyik koncertjén rajongóit beoltotta Covid ellen. Ő a legfiatalabb a jelöltek között, mindössze 35 éves. Ez az államfői posztra jelentkezők alsó életkor határa. Kevéssé körvonalazott programja baloldali-liberális alternatívát kínál.  

Tassilo Wallentin (független)

A 49 éves jogi doktor, bulvár-újságíró, bestseller szerző függetlenként indul, ám közeláll az FPÖ-höz. Bécsben született (1973-ban), majd Salzburgban jogot hallgatott. Diploma után az USA-ban dolgozott, végül Bécs belvárosában nyitott ügyvédi irodát. Programot nem hirdetett, szerinte elképzelései kiolvashatóak a Kronenzeitung (Ausztria legnagyobb példányszámú bulvárlapja) hasábjain megjelent cikkeiből. Nézetei egyedül a korona járványról térnek el az FPÖ álláspontjától, cikkeiben az osztrák határ megrohamozásáról, a gendertéma eltúlzásáról, az igazság és rend fontosságáról lehet olvasni.

Gerald Grosz

Vajon lesz második forduló?

A 45 éves stájerországi politikus az FPÖ-ből lépett át Jörg Haiderrel együtt a BZÖ-be (Szövetség Ausztria Jövőjéért), miután már a kilencvenes évek elején aktívan politizált a Szabadságpárt ifjúsági tagozatában. Gazdasági tanulmányai után Grázban alapított reklámügynökséget. 2000-től öt éven át a párt sajtószóvivőjeként dolgozott, majd számos fontos posztot töltött be a BZÖ-ben.A BZÖ stájerországi szervezetét vezette, volt párttitkár majd képviselő  is Grázban. 2013-tól pártelnök, majd 2015-ben a BZÖ-ből is kilépve átmenetileg felhagyott a politikával és mint vállalkozó, blogger dolgozott tovább, mígnem 2022 nyarán összegyűjtötte a megfelelő számú támogató aláírást és ezzel indulhat az októberi államfőválasztáson. Van den Bellent túl visszahúzódónak találja, ő a néphez közelebb állna – hirdeti programjában.

Heinrich Staudinger (független)

Az 1953.április 5. -én Felső-Ausztriában született Heinrich Staudinger ismeretlen a politikában. Bár több egyetemi szakot is elkezdett, nem szerzett diplomát. 1980-ban Bécsben cipőboltot nyitott, majd 1984-ben Schremsben cipőgyárat létesített. GEA néven ma már több mint ötven boltja van Ausztriában, Németországban és Svájcban. 2012-ben egy sikertelen hitelügyletével összetűzésbe került a hatóságokkal, tüntetéseket szervezett, majd egy hitelfinanszírozási konstrukciót létesített. Programja is gazdasági jellegű: Egy új pénzügyi rendszert szeretne bevezetni az országban.

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl