Nyitnak a bécsi múzeumok

Salzburgban karcsúsított fesztivál lesz

 
2020. Máj. 25. 11:56

Nyitnak a bécsi múzeumok

Salzburgban karcsúsított fesztivál lesz

2020. május 25., Hétfő 11:56

A lassú, megfontolt, óvatos nyitás hetei ezek Ausztriában (is), és az új kezdet vonatozik a kulturális intézményekre is. Egyelőre inkább csak azok élvezhetik, akik Ausztriában élnek, dolgoznak, mert a határnyitás körül nagy a bizonytalanság, aki nem ingázó, avagy nem rendelkezik fix ausztriai munkahellyel, címmel, annak nem érdemes egy-egy kiállítás élményéért a kéthetes karantént kockáztatnia. De már olvasni, leírni is öröm, hogyan térnek vissza a megszokott hétköznapok.

A szabályok, amelyeket be kell tartani, illetve a múzeumoknak például ajánlatos betarttatni, elég szigorúak. A legfontosabb, hogy egy-egy látogatónak tíz négyzetméter helyet kell biztosítani, vagyis, ha egy múzeum összesen – lépcsőkkel, folyosókkal, büfével, múzeumi bolttal együtt – 5000 négyzetméterrel rendelkezik, akkor egy időben 500 látogató tartózkodhat az épületben. Az már rajtuk múlik, hogy ne egymás nyakába lihegve csodálják az alkotásokat – a teremőrök biztos figyelni fognak.   Nincs időkorlát, a látogató tetszés szerinti időt tölthet el a múzeumban – de ha nem fogy az 500-as tömeg, akkor a többieknek bizony kint kell várakozniuk – megfelelő távolságra egymástól. És mondani sem kell, kötelező a maszk viselése.

A múzeumok vezetői persze boldogan vállalják a feltételeket, hiszen szép dolog a gyűjtemények online bemutatása, de a cél mégis csak a közönség fogadása.

Elsőként a Leopold múzeum és az Albertina nyit, május 27-én. A Leopold múzeumba az első száz látogató ingyen léphet be. A német expresszionizmus kiállítást meghosszabbítják – eredetileg április 20-én kellett volna bezárnia. És látható a Hundertwasser-Schiele kiállítás – a múzeum állandó anyagán kívül.

Az Albertina modern kiállítása, az osztrák képzőművészet 1945 és 1980 között bizonyára sokakat vonz majd, mint ahogy az állandó bemutatók –köztük első helyen a Monet-Picasso - is folyamatosan a kedvencek közé tartoznak.

A MUMOK – a kortárs múzeum – csak június 17-től fogadja a látogatókat, több más nagy állami múzeum egyelőre a nyitás feltételeinek teljesítésén dolgozik.  

A Szépművészeti (KHM) május 30-án nyit.  A hozzá tartozó nagy és fontos létesítmények, például Schönbrunn már május közepe óta látogathatók, és a schönbrunni állatkert is nyitva van.  A KHM egyébként kárpótolja hűséges közönségét a kényszerű zárva tartásért: az éves bérletek automatikusan meghosszabbodnak három hónappal, így jövő év márciusában járnak csak le.

És a színházak?

A nyári fesztiválok jó része áldozatul esett a járványnak. Bár május 29-től 100 főnél kevesebb résztvevővel már megtarthatók a rendezvények – beltéren is -, július 1-től pedig 250 fő a részvételi plafon, azért az Ausztriában oly kedvelt nyári fesztiválok egy részét bizony már lemondták. A legnépszerűbbek mégis találnak kiutat: a Donauinselfest, a Dunasziget fesztivál például egy ugyancsak szokatlan időpontban, szeptember 18-20 között kerül megrendezésre.

Salzburg vesztesége óriási: a fesztivál az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Az eredeti programot lehetetlenség megvalósítani: azt jövőre halasztották. De augusztusban egy karcsúsított fesztiválra mégis lesz lehetőség. A műsorról még nincs döntés, egy azonban biztos: A Jedermann előadásáról semmilyen körülmények között nem mond le a fesztivál rendezősége.  Hugo Hoffmanstahl legendás darabját augusztus 22-én – a fesztivál 100. születésnapján – adják elő a Dom téren.  Hogy aztán még mi fér a programba, hány és milyen előadások kerülhetnek színre a szigorú előírások betartásával  arról a szakértők éjjel-nappal vitáznak. Talán júniusra elkészül a program is.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl