Nincs mise, templomi esküvő - Hogyan harcol Ausztria a koronavírus ellen? FRISSÍTVE

A gyorsabbnál is gyorsabb teszt a fertőzöttek kiszűrésére

 
2020. Márc. 10. 10:07

Nincs mise, templomi esküvő - Hogyan harcol Ausztria a koronavírus ellen? FRISSÍTVE

A gyorsabbnál is gyorsabb teszt a fertőzöttek kiszűrésére

2020. március 10., Kedd 10:07

A legfrissebb infók:  Az osztrák egyházak azonnali hatállyal beszüntetik az istentiszteleteket. A templomi esküvőket elhalasztják. A családorvosok a mai naptól telefonos bejelentés és anamnézis alapján is kiírhatják pacienseiket betegállományba.ók: 

Az osztrák egyetemek távoktatással működnek. Szünetel a tanítás a középiskolákban, elhalasztják a központi érettségit. Az alsóbb iskolák bezárása szakaszosan történik. Beutazási stopot hirdetnek minden Olaszországból érkező számára – az ott tartózkodó osztrákokat hazahozzák, de kéthetes karantént rendelnek el számukra. 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri, 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényt tilos tartani. A sportrendezvényeket – ahogy eddig is – közönség nélkül tartják meg.

Bár nem hívják operatív törzsnek, és Sebastian Kurz kancellár sem tekinti magát hadvezérnek, a legfelsőbb színű konzultáció és az intézkedések rendszeres bejelentése Ausztriában is a mindennapok része. Döntés még nincs, de már fontolgatják az iskolák és óvodák átmeneti bezárását, nem csak a koronavírus, hanem az egyidejű influenzajárvány miatt. Addig is a tömegközlekedésre összpontosítanak: okos változtatásokkal és rendszeres fertőtlenítéssel igyekeznek elejét venni a kór terjedésének. Horváth Tamás bécsi beszámolója ad körképet a helyzetről.

ki ismeri a bécsi metró kocsikat, tudja, hogy az ajtók egy gomb megnyomásával nyílnak – nos ezt most megváltoztatták, nem kell hozzányúlni semmihez, az ajtókat  automatikus működésre állították át. Apróságnak tűnik, mégis sokakat megnyugtat, mint ahogy az is, hogy a kocsikat, azok minden részét naponta fertőtlenítik.

A kormány válságstábja már az első napon összeült, amikor kiderült, hogy a COVID-19-nek elnevezett koronavírus elhagyta a kínai Wuhant.  A legfontosabbnak azóta is a tájékoztatást tartja minden politikai vezető és a szakemberek is, hiszen a legtöbbet mi magunk tehetünk a fertőzés terjedésének megállítása érdekében. Ez többek között rendszeres kézmosást, fertőtlenítést és a tömegek elkerülését jelenti, valamint tünetek észlelése esetén azonnali bejelentést. A védőmaszk használatát is javasolják. De legalább ilyen fontos, ahogyan az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) tájékoztatja a munkaadókat, m i a teendő, ha a munkavállalójuk megbetegszik, avagy biztonsági okokból elrendelik az otthon maradást. https://www.youtube.com/watch?v=xMK8VOeeyjk

Kurz kancellár legutóbbi interjújában utalt arra, hogy a következő rendelkezéscsomag már biztosan tartalmazni fogja az óvodák és az iskolák átmenti bezárását. Addig még alaposan tanulmányozzák a legjobb módszert. Japánban például ezt úgy oldották meg, hogy otthon maradhatnak azok, akik nem tudnak a gyermeküknek felügyeletet biztosítani.  A fizetésüket az államtól kapják. A kancellár szerint fontos, hogy a megfelelő időben tegyük meg a szükséges lépéseket, hiszen a gazdaságot nagyon megterhelik ezek a változások, az emberek lelkiállapotáról nem is beszélve.

Segít a kormány a veszteség pótlásában

A járványt, és a félelmet a kórtól a legjobban a vendéglátás sínyli meg. Számítások szerint kb. 40 százalékkal kevesebben mennek osztrák hotelekbe, szórakozóhelyekre, éttermekbe. A kormány már a vírus terjedésének a kezdetén félretett egy jelentős összeget, amivel a vendéglátósoknak segít, de nem lehet tudni, hogy ez mire lesz elég. Ausztriában a turizmus a bruttó GDP 66 százalékát adja. Ezt hosszútávon nehéz pótolni, akármennyire is felkészült az ország.

Az első fontos intézkedések között hamar kijelölték, hogy mely kórházakat lehet kivenni a rendszerből, ahová csak koronavírusos betegeket szállítanak. Talán most nem is olyan nagy baj, ami miatt a szakemberek évek óta panaszkodnak, vagyis, hogy túl sok a kórházi ágyak száma. Ausztriában egyszerűbb kórházakat kijelölni a fertőzőek számára, mint sok más EU országban, ahol a már meglévő betegeknek sincs elég hely.

Bár a betegek száma napról napra változik, érdemes rögzítni, mi a helyzet cikkünk írásának pillanatában. Március 10-én Ausztriában 158 beteget tartottak nyilván, ebből Bécsben (33) és Alsó-Ausztriában (34) vannak a legtöbben, de minden tartományra jut legalább egy. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzések ellen hozott intézkedések, ha lassan is, de meghozzák a kívánt eredményt.  Fontos lehet a vírus terjedésének megelőzése szempontjából, hogy Ausztriában minden bürokráciától mentesen végzik a teszteket, mégpedig a megfelelő védőruhába öltözött egészségügyiek. Bíztató hír, hogy egy salzburgi biotech cég kifejlesztett egy minden eddiginél biztonságosabb és gyorsabb tesztet. A PhoenixDx COVID-19 teszttel félórán belül eredményhez lehet jutni, vagyis gyorsabban lehet vizsgálni - és szükség esetén elkülöníteni - azokat, akikről feltételezhető a fertőzöttség.

Ausztria egész területén – külföldieknek és belföldieknek egyaránt – az 1450  telefonszámot kell felhívnia, ha úgy érzi, fertőzött. Emellett a 0800 555 621 számon általános információt lehet kapni a koronavírusról.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl