A legkisebbekre is gondol a SVUNG színház

2023. március 5., Vasárnap 12:07
szervuszausztria_687722319653794858.jpg

A színvonalas gyerekelőadás fontos: nemcsak mert segítség a szülőknek, hogy programot nyújtsanak gyermekeiknek, hanem mert a legjobb módja fontos ismeretek átadásának. Plusz pont, ha idegen nyelvi környezetben a család anyanyelvének használatát mélyíti el az előadás. A 2016 óta Bécsben működő SVUNG színház az Ausztriában élő magyaroknak biztosít ilyen lehetőséget. Függetlenként, a határon túl megengedheti magának, hogy a Magyarországon oly vitatott, sőt tiltott Meseország mindenkié című könyv feldolgozását vigye színre.


Nyitnak a bécsi múzeumok

2020. május 25., Hétfő 11:56
szervuszausztria_khmcim.jpg

A lassú, megfontolt, óvatos nyitás hetei ezek Ausztriában (is), és az új kezdet vonatozik a kulturális intézményekre is. Egyelőre inkább csak azok élvezhetik, akik Ausztriában élnek, dolgoznak, mert a határnyitás körül nagy a bizonytalanság, aki nem ingázó, avagy nem rendelkezik fix ausztriai munkahellyel, címmel, annak nem érdemes egy-egy kiállítás élményéért a kéthetes karantént kockáztatnia. De már olvasni, leírni is öröm, hogyan térnek vissza a megszokott hétköznapok.


Őszi-téli nagyüzem Bécs múzeumaiban

2019. október 9., Szerda 17:12
szervuszausztria_kfcim.jpg

A Múzeumok Hosszú Éjszakája után "csendes" hétköznapok következnek Bécsben, jobbnál jobb időszaki kiállításokkal, és persze a legizgalmasabb múzeumok állandó gyűjteményeivel.  Vagyis a képzőművészetet kedvelőknek most is érdemes átugrania a szomszédba, egy-egy remek kiállításra.


Idén is: Múzeumok Hosszú Éjszakája Bécsben

2019. október 2., Szerda 12:04
szervuszausztria_cimhosszu.jpg

Dürer az Albertinában, a bécsi századforduló szecessziós alkotóinak kiállítása a Leopold múzeumban, a Szépművészeti állandó anyagának gyönyörűségei, izgalmas kortársművészek megannyi kisebb-nagyobb múzeumban - Bécs ezúttal is kínál olyan látnivalót, amelyért érdemes megtenni ezt az alig 250 kilométeres utat. De aki valóban el akar mélyedni egy-egy kiállítás műveiben, ne az október 5-i szombatot válassza. A Múzeumok Hosszú Éjszakája más örömöket kínál, a festmények előtt viszont garantált tömeget, hiszen ekkor egyetlen jeggyel sok tucat múzeumba lehet bejutni.


VAKÁCIÓÓÓÓ!

2019. július 2., Kedd 18:22
szervuszausztria_wienxtra.png

Pár napja, június 28.-án az ausztriai iskolákban is elkezdődött a várva-várt nyári szünet, így aztán az itteni szülőknek is fájhat a fejük, hogyan töltsék el ezeket a napokat, heteket, sőt, hónapokat. Igyekeztünk összegyűjteni néhányat a legérdekesebb programok  közül, és persze, nem csak gyerekeknek.


Minden napra egy fesztivál

2019. június 12., Szerda 09:53
szervuszausztria_bécskerlogo.jpg

Még véget sem ért a Bécsi Ünnepi Hetek általában nagysikerű rendezvénysorozata, az  osztrák főváros máris kedvez a más típusú, vagy inkább könnyedebb  szórakozást kedvelőknek. Május 31-től minden nap más kerületben kezdődnek programok, amelyeken belépőjegy nélkül, ingyen vehetnek részt az érdeklődők. A részletekről Horváth Tamás tájékoztatja az érdeklődőket.


Duna-csatorna fesztivál Bécsben - tizenharmadszor

2019. május 16., Csütörtök 08:54
szervuszausztria_duna.jpeg

Három nap vidámság, remek programok, sok zene és persze tömeg. Bécs remekül használja a Duna csatornákat, amelyek tulajdonképpen az 1862-es nagy árvíznek köszönhetik létrejöttüket: ez után szabályozták a folyót, és terelték át a makrancos folyót egy nagy és fix ágba. Az idén tizenharmadszor rendezik meg május 24. és 26. között a Duna-csatorna Fesztivált, amelyen persze a zene a főszereplő, de jóga- és gasztronómiai élmények is várják a bulizni vágyókat. A részvétel ingyenes. A bécsi előzetest Horváth Tamástól kaptuk.

 


Monet, Schiele, Bruegel

2018. szeptember 8., Szombat 11:53
szervuszausztria_khm.jpg

Elsőként az Albertina rukkol ki a minden bizonnyal a legnagyobb érdeklődést kiváltó őszi kiállítással. Már szeptember 21-től megtekinthető a valaha (Bécsben) létezett legnagyobb Monet kiállítás. A képzőművészetet kedvelőknek azonban az ősz további csemegéket nyújt: a Leopold múzeum még szeptemberben megnyitja évfordulós Schiele kiállítását, és a Szépművészeti Múzeumban októbertől ugyancsak egy jubileum, Pieter Breugel halálának 450. évfordulója alkalmából rendez októbertől nagyszabású bemutatót a németalföldi mester műveiből.


Anna Netrebko a schönbrunni koncerten

2018. április 11., Szerda 10:36
szervuszausztria_koncert.jpg

A Bécsi Filharmonikusok nyári ajándék koncertje a Schönbrunni Kastély parkjában nem szorul reklámozásra, de az mégis nagy hír, hogy az idén Anna Netrebko a sztárvendég. Tavaly 90 ezer vendég élvezte a muzsikát a szabad ég alatt, idén sem lesznek kevesebben. Jegyet most sem adnak ki a május 31-i eseményre, helyfoglalásra sincs lehetőség, a székeket az érkezés sorrendjében lehet elfoglalni.

 


Megnyílt a Heldenplatzon a Világmúzeum

2017. november 27., Hétfő 14:24
szervuszausztria_vilagm.jpg

Három évig nélkülözték a bécsiek és a városba látogató turisták a Neue Burg gyönyörű épületének termeit - a felújítás után végre ismét megnyílt, mégpedig Világmúzeumként. A név korántsem hivalkodó, hiszen az állandó kiállítások valóban a világ minden részére elvisznek. Igaz, már csak a helyszín miatt is, valójában a Habsburg Birodalom gyűjteményei képezik az anyag alapját. 


Albertina, Belvedere - bécsi kiállítások

2017. szeptember 25., Hétfő 11:45
szervuszausztria_cim.jpg

Aki ismeri az Albertina kiállításait, biztos lehet benne, hogy ezúttal is kap majd valami meghökkentő újdonságot, olyasmit, ami miatt valóban érdemes volt felkeresni a Raffael című kiállítást. Szeptember 29-én nyílik a nagy reneszánsz művész alkotásaiból az első ausztriai monografikus kiállítás. 


Július végétől - fesztivál minden mennyiségben

2017. július 23., Vasárnap 19:00
szervuszausztria_címbe.jpg

A nagy nyári fesztiválok nyitányának sorrendje évek óta változatlan: az első a mörbischi (Fertőmeggyes) tószínpadon az éppen aktuális operett (az idén a Madarász) bemutatója, aztán Bregenz következik. A fesztiválok fesztiválja, Salzburg ugyan egy nem hivatalos „népünnepéllyel” évek óta az igazi megnyitó előtt már  várja a közönséget, de a tényleges program kicsit később, július végén indul.  


Zene, zene, zene

2017. június 29., Csütörtök 08:15
szervuszausztria_kofejt.jpg

Az Esterházy Magánalapítvány  burgenlandi helyszíneken népszerű nyári programokra invitálja a közönséget : a július már főszezon. Az alábbiakban megosztjuk olvasóinkkal a műsort.  

 


Graz után Bécs

2017. június 26., Hétfő 08:14
szervuszausztria_bécsi.jpg

A grazi kiállítás csak a kezdet volt, június végétől újabb ausztriai helyszínen tekinthetőek meg  kortárs magyar képzőművészek  alkotásai. A Real Hungary címen június 27-én nyíló kiállításon az Esterházy Művészeti Díj nyertesei mutatkoznak be a bécsi Collegium Hungaricumban. 


Esterházy Magánalapítvány: kiállítás Grazban

2017. június 16., Péntek 07:20
szervuszausztria_graz.jpg

Magyar képzőművészek állíthatják ki műveiket Grazban. A június 23-án nyíló kiállítás az Esterházy Magánalapítvány és a Collegium Hungaricum támogatásával jött létre. 


A Chamber Orchestra of Europe Kismartonban

2017. május 11., Csütörtök 13:41
szervuszausztria_majus.jpg

Az Anyák napi koncert csak a kezdet volt májusra - alig öt nappal később újabb zenei csemegére várják a közönséget a kismartoni kastély Haydn termébe. Május 19-én este a Chamber Orchestra of Europe lép fel, izgalmas műsorral.

 


Anyák napja a kastélyban

2017. május 8., Hétfő 20:19
szervuszausztria_any.jpg

Az Ausztriában élő magyarok kétszer ünneplik az anyák napját: ahogy Nyugat-Európában mindenütt,  itt is a magyarországitól eltérően május második vasárnapján köszöntik az édesanyákat. Az Esterházy Magánalapítvány ez utóbbi dátumhoz igazítva invitálja a közönséget az Anyák Napi Koncertre, amelyet ünnepi reggeli előz meg a Henrici étteremben . 


Rezidens zenekar az Esterházy Kastélyban

2017. április 16., Vasárnap 12:31
szervuszausztria_vágottprogram.jpg

Természetes szövetségnek tűnik, mégis igazi fordulópont az Esterházy-kastély életében, hogy 2017-ben rezidens zenekara lesz - mégpedig a térségben harminc éve közkedvelt Haydn Filharmónia. Valójában ilyen partneri viszony Haydn kora óta nem volt. Más újdonság is van a most kezdődő zenei programokban: Szeptemberben Herbstgold néven új őszi fesztivál várja a közönséget. Előbb azonban a classic.Esterházy rendezvényeire hívjuk fel a figyelmet.

 


A Haydn Filharmónia koncertje

2017. március 7., Kedd 10:05
szervuszausztria_vágotthaydn.jpg

Kivételesen Sopronba invitálja a közönséget az Esterházy Magánalapítvány: március 14-én este 18.00 órakor a classic.Esterházy on Tour keretében a Haydn Filharmónia lép fel  Alexander Lonquich karmesterrel és zongoraművésszel. A helyszín a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. 


Lángolva a vallásért - a Wien Museum kiállítása

2017. február 22., Szerda 09:01
szervuszausztria_kiall.jpg

Nem hiába volt a mai Bécs Múzeum (a Karlsplatzon) régebben Történeti Múzeum - gyakorta helyezi megújulva is előtérbe a múlt témáit. Most a Luther év az alkalom: a február közepén megnyílt kiállítás Bécs azon korszakáról szól, amikor itt is hódítottak Luther eszméi.  Egy olyan, lutheránus Bécs elevenedik meg, amelynek ma már kevés látható nyoma van. 
jooble
Bogipark
Ilona stüberl