Elhunyt a nincstelenek őrangyala

Sokan gyászolják az osztrák Teréz anyát

 
2018. Jan. 19. 18:30

Elhunyt a nincstelenek őrangyala

Sokan gyászolják az osztrák Teréz anyát

2018. január 19., Péntek 18:30

Ute Bock nevét Ausztriában mindenki ismeri, halála mindenkit megráz. Ma végetért élete célja a hajléktalanok, a menekültek, a társadalom peremére szorultak oltalmazása, befogadása volt - nem törődve azzal, hogy sokan védenceit élősködőnek tartják. Éppenséggel érte bírálat, indult ellen támadás, vizsgálták könyvelését, és akadt egyesületének nehézsége is. Azt azonban senki nem vonta kétségbe, hogy saját javait is az elesettek felkarolására fordítja, személyes haszna tevékenységéből soha nem származott. 

Most, hogy 75 éves korában rövid súlyos betegségben elhunyt (védencei körében a nevét viselő menekült szállón), az egész társadalom méltatja: február 2-án a Heldenplatzon fáklyás megemlékezés lesz. Kétségtelen, hogy bár az elmúlt tizenöt évben sokat tett a nincstelenkért, ma éppen nem mondható el, hogy  a többször is hangoztatott célja akár csak közelebb került volna. Vagyis, hogy rászorulók hiányában projektje és vele együtt ő maga feleslegessé váljon.

Bár e konkrét tevékenységet csak 2002-es nyugdíjba vonulásakor kezdte meg, útja elég egyenesen vezetett ide. A linzi születésű asszony a bécsi magisztrátus egyik osztályán dolgozott, nevelőként. 41 évi munkaviszonya a szociális gondozás különböző területeihez kötötte. Vagyis volt ideje megismerni a feladatot.

Nyugdíjba vonulásakor egyesületet alapított,és  hozzálátott a hajléktalanok, a menedéket kérő – ám engedélyhez csak nehezen jutó – nincstelenek elhelyezéséhez. Hivatalokban kérincsélt, támogatókat gyűjtött, kérvényeket írt, szervezett.

Bérelt lakásokban helyezte el rászorulók százait, ennél sokkal többeket látott el élelemmel. segített tanácsaival, reményt nyújtva a talpra álláshoz. A szállásokon, a lakóközösségekben önkéntesek segítették. Tevékenységének struktúrája bonyolult, mert például azokért a védenceiért, akinek alapellátását az állam fedezi, Bock lakbért kap. Egyébként a költségeket kizárólag adományokból fedezi. Az egyesület honlapjáról megtudható, hogyan lehet adakozni. Fontos része a tevékenységnek, hogy az egyesület főhadiszállásán vagy másfélezer embernek biztosít  postai címet - így az utcán élők is megtalálhatók.

 Ute Bock soha nem tűrt el bűncselekményt, ha ilyesmi előfordult, mindig együttműködött a törvények őreivel.  Saját erkölcsi érzékén túl a többiek érdeke is ezt kívánja - ezt a véleményét sokszor hangoztatta.

Elképesztő emberi sorsokat ismert meg,  történetekben, szomorúakban és happy enddel végződőkben nem volt hiány. Ő maga már régen feladta álmait – annak idején szívesen utazgatott volna, ám ehelyett beérte azzal, hogy a nála menedéket keresők elbeszéléseiből tudjon meg többet a távoli tájakról. Naponta öt óránál többet nem aludt, saját otthonát csak egy cicával osztotta meg. Nem volt magányos, hogy is lehetett volna, hiszen védencei voltak a családtagjai. Az persze előfordult, hogy csalódnia kellett - de nem keseredett el, fáradhatatlanul szervezett. Egyébként amikor  (2010-ben) a megoldhatatlannak tűnő anyagi nehézségek miatt csőddel fenyegetett küldetése, akkor is akadt jótevője, - az ismert osztrák milliomos nagyvállalkozó,  Hans Peter Haselsteiner nemcsak egyszeri segéllyel, hanem állandó apanázzsal támogatta az egyesületet.

Az Ausztriában is egyre inkább felülkerekedő idegenellenesség közepette Ute Bock mindig hallatta a szavát, résztvett megmozdulásokon, és maga is szervezett ilyeneket. Még ha sokszor szembe is ment a hivatalos politikával, most, halála után vezető politikusok - élükön az államfővel - méltatják. Csak éppen azt nem tudni, ki veszi majd át munkáját, ki lesz az, aki hasonló elkötelezettséggel és tehetséggel szervezi a rászorulók támogatását. 

1 komment:
Lackinger Béla | 2018. január 20., Szombat 07:28
"Ute Bock soha nem tűrt el bűncselekményt, ha ilyesmi előfordult, mindig együttműködött a törvények őreivel." Itt azért mást olvashatunk: Bűnözőket rejtegetett a "menekültszállón". Etwa 30 Jugendliche afrikanischer Herkunft wurden wegen des Verdachts auf Drogenhandel festgenommen und Bock wegen Bandenbildung und Drogenhandels angezeigt und zeitweise vom Dienst suspendiert. Die Anklage wurde später fallengelassen, allerdings wurde ihr verboten, weitere afrikanische Asylwerber in der Zohmanngasse unterzubringen.

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl