Célegyenesben az Esterházy történelmi verseny

Nemsokára kiderül, ki kerül a döntőbe

 
2017. Feb. 11. 12:15

Célegyenesben az Esterházy történelmi verseny

Nemsokára kiderül, ki kerül a döntőbe

2017. február 11., Szombat 12:15

Február 21-22-én a Magyar Tudományos Akadémián méri össze tudását az a harminc - középiskolai, tízedik osztályos- csapat, amely vette az akadályt és bekerült a középdöntőbe.  Ők azok, akiket az ismert történelemtudós személyiségekből álló zsűri arról faggat, mennyit tudnak az Esterházy dinasztia 17. századi történetéről, a korszak kultúrájáról,  életmódjáról. Ez a projekt az ausztriai Esterházy Magánalapítvány második olyan nagyobb horderejű magyarországi kezdeményezése, amely az itteni tehetségek kibontakozását támogatja.

 Az Esterházy Magánalapítvány ESTÖRI-Kreatív Történelmi Versenyének növekvő ismertségét és népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 130 csapat jelentkezett - különböző iskolákból. A háromrészes online fordulót 94-en teljesítették határidőre, a választás nem volt könnyű.

A középdöntőbe továbbjutott csapatok a megadott határidőre szakmai prezentációt és kreatív videót adtak be:   az Esterházy magánalapítvány delegáltjai mellett történelemtanárok értékelték a munkákat, a Soproni Egyetem alkalmazott Művészeti Karának hallgatóinak segítségével - ők az instagramos feladatok megítélésében vettek részt. Az Instagram képek az ESTÖRI Facebook oldalán közönségszavazáson is megmérettettek.

A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIKK), az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár.

A középdöntőbe a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium négy csapattal, a győri Audi Hungária ÁMK valamint a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium három-három csapattal, a Soproni Széchenyi István Gimnázium, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a budapesti Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium két-két, míg az Österreichische Schule Budapest, az Österreichische Schule Budapest-ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, a komáromi Selye János Gimnázium, a szentendrei Ferences Gimnázium, a Ráckevei Ady Endre Gimnázium, a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium egy-egy csapattal jutottak tovább.

 

A középdöntő zsűritagjai:

- Dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus

- Foki Tamás, Fazekas Gimnázium, történelem szakos igazgatóhelyettes

- Keglevich Kristóf, Fazekas Gimnázium, történelem szakos tanár

- Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus

 

A sajtónyilvános középdöntő mindkét nap 10.00 órakor kezdődik és előreláthatólag 17.00 óráig tart. A második nap este a versenybizottság a zsűrivel együtt eldönti, hogy mely csapatok kerülnek be az utolsó fordulóba.

 

A döntőt 2017. május 3-án Kismartonban rendezik meg. A döntőn előre kiküldött feladatfelhívás és segédanyagok alapján kreatív, játékos feladatsorokat kell megoldaniuk a versenyzőknek. Alapvető elvárás, hogy a csapatok bele tudjanak helyezkedni egy-egy adott történelmi szituációba.

A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIKK, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár.

 

 

Mind a prezentáció, mind a kreatív videó témája az adott kereteken belül szabadon választható és családtörténeti, művészettörténeti, hadtörténeti, helytörténeti vagy éppen irodalomtörténeti szempontok alapján feldolgozható. Az Esterházy-család története a 17. században címen hagyományteremtő céllal meghirdetett ESTÖRI – KREATÍV TÖRTÉNELMI VERSENYE a kismartoni székhelyű Esterházy Magánalapítvány ötlete, a cél pedig igen egyszerűen összefoglalható:  a diákok érdeklődésének felkeltése, ismereteik elmélyítése, kreativitásuk kibontakoztatásának ösztönzése.  

 

A videó munkákat az ESTÖRI Youtube csatornáján lehet majd megtekinteni a #ESTÖRI valamint a csapatok nevét tartalmazó #-gel.

További információk:

www.estori.hu

Facebook: https://www.facebook.com/estoriverseny

Instagram,@estoriverseny: https://www.instagram.com/estoriverseny/

#ESTÖRI, #Esterhazy , #Estöriverseny

Youtube: Estöri Verseny

 

 

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl