Harmadik országokból remél Ausztria új munkaerőt

Többen jöhetnek!

 
2018. Dec. 6. 10:04

Harmadik országokból remél Ausztria új munkaerőt

Többen jöhetnek!

2018. december 6., Csütörtök 10:04

Nem újdonság, hogy a piros-fehér-piros kártya nem segített az ausztriai munkaerőgondokon, így érthető, hogy a néppárti-szabadságpárti kormány most megreformálja a 2011-es feltételeket. Az új elgondolások értelmében több harmadik országbeli (EU-n kívüli) munkaerőnek nyújtanak könnyített lehetőséget az elhelyezkedésre, és a hiányszakmák listáját hozzáigazítják az egyes régiók szükségleteihez. 

Jelenleg hat kategóriába sorolják azokat, akiket szívesen látnak a z osztrák munkaerőpiacon, Elsősorban a magasan képzettek, a hiányfoglalkozások szakemberei, a kulcsfontosságú munkaerő, a hazai egyetemeken végzettek, az önállóak vagy a startup alapítók számíthatnak barátságos fogadtatásra - igaz, rájuk is szigorú szabályozások vonatkoztak. Utóbbiak közül sok körülmény akadályozta alkalmaztatásukat.

Például a megszabott legalacsonyabb fizetés, amit kaphattak, és ami a munkaadók - és a többi munkavállaló - szempontjából túl magas volt. Most ezt a havi 2565 eurós minimumot a 30 éven aluliak esetében bruttó 2052 euróra, az idősebbeknél 2565 euróra (3078-ról) csökkentették.  Így - a kormány várakozása szerint - előbb találnak állást azok, akik Ausztriában kívánják folytatni az életüket.

Fontos változás, hogy a jövőben a piros-fehér-piros kártya megszerzésének nem feltétele az ausztriai lakcím. Eddig a kérelmezőnek már beutazása előtt bizonyítania kellett, hogy rendelkezik érvényes ausztriai bérleti szerződéssel, akkor is, ha még nem is tudta, megkapja-e az áhított kártyát.  Utóbbiról egyébként pontozással döntenek - ebben pedig jövő év januárjától már nem számít az életkor. Ráadásul a kérelmet ezentúl digitálisan is be lehet majd nyújtani. https://www.wien.gv.at/verwaltung/einwanderung/kontakt.html

Kiterjesztették a hiányszakmák listáját is: az eredeti 11 helyett már tavaly is 27 volt azoknak a területeknek a száma, ahova várták a jelentkezőket harmadik országból. Most 45 szakma várja őket. Figyelemreméltó, hogy a listára került több építőiparral kapcsolatos technikusi munkakör, előnyt élveznek a gyengeáramú vagy távközlési mérnökök. A regionális lista főleg a nyugati tartományokat érinti, hiszen például szakácsokból a nyugati országrészben hiány van, Bécsben viszont felesleg mutatkozik - vagyis nem árt némi irányítás. Iparosokból is elsősorban a távolabbi tartományokban van égető hiány. Érdekes, hogy például Felső-Ausztriában könyvelőket, henteseket is keresnek. Karintiában kőművesekre van nagyobb szükség, mint máshol - de Bécsben és Burgenlandban nincs külön lista.

Természetesen nem korlátlan a befogadó készség.  Sőt, nagyonis korlátozott: mindössze évi 300   személyre vonatkozna, ami csepp a tengerben. Egy kamarai felmérés szerint országosan 162 ezer szakmunkás hiányzik - vagyis az EU tagországokból tárt karokkal várják az alkalmas munkaerőt. Nekik ugyanis nem kell piros-fehér-piros kártya az elhelyezkedéshez.

A legfrissebb ausztriai munkanélküliségi adatok - 2018 november

Előző cikkeink a témáról itt találhatók:

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/ausztrianak-bevandorlokra-van-szuksege

https://szervuszausztria.hu/hirek/hir/szervuszausztria-munkaero-pirosfeherpiros-kartya

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl