Az ellenzéki pártok egyesítik erőiket Orbán ellen

 
2021. Szept. 29. 09:47

Az ellenzéki pártok egyesítik erőiket Orbán ellen

2021. szeptember 29., Szerda 09:47

Orbán Viktor magyar miniszterelnök választási ígéretekkel készül a következő választásra, az ellenzék pedig saját tervei szerint jár el – írja Florian Koch a Wiener Zeitungban megjelent cikkében.

 

Orbán Viktor nagyvonalúnak mutatkozik. A magyar kormány jövő tavasszal átszámítva két milliárd dollárnyi, jövedelemadót akar 1.9 millió családnak visszaadni. Továbbá szándékában áll a minimálbér felemelése is. Állítólag a következő évtől kezdve nem kell majd jövedelemadót fizetniük a 25 év alattiaknak. A nyugdíjasok, a növekvő inflációra tekintettel, külön juttatást kapnak majd.

Orbán miniszterelnök a budapesti parlament eheti évadnyitó ülésén hozta nyilvánosságra ezeket az ígéreteket. Úgy vélte, hogy a bejelentett intézkedések meghozatalára a gazdaság covid-világjárványt követő jelentős erősödése tette alkalmassá a költségvetést. Egy héttel korábban Magyarország meglepetésszerű állami kötvénykibocsátás formájában 4,4 milliárd eurót vett fel a nemzetközi piacokon. Ez a pénzeső segíthetne talpra állítani az országot tekintettel a növekvő kiadásokra, valamint a koronavírus járvány utáni újjáépítést szolgáló EU-alapokból juttatandó pénzek kifizetésének késlekedése miatt. ,  

Az EU jelenleg azzal az indokkal tart vissza hét milliárd euró támogatást, hogy még vizsgálják a magyar újjáépítési tervet. A késlekedés okát sokan azonban a Brüsszel és Budapest közti vitában látják, amely egy EU által kifogásolt törvény miatt bontakozott ki. Ez a törvény megtiltja azokat az oktatási programokat és tájékoztatásokat, amelyek célja a 18 éven aluliak felvilágosítása a homoszexualitásról, a transzszexualitásról és a nemváltoztatásokról. Az Orbán által szisztematikusan felszámolt sajtószabadság is alapul szolgál az EU-nak a pénz visszatartására.

Létezik azonban egy további indok is, ami miatt Orbán választási ígéretekkel akarja magához csalogatni a választókat: az ellenzék a következő választásokon most először lehetne veszélyes ránézve. 2014 óta a jobboldali populista Orbán kényelmes kétharmados többséggel rendelkezik a budapesti törvényhozásban.  Eddig minden választáson abból származott előnye, hogy az ellenzék még a baloldali táboron belül is mélységesen megosztott volt. A következő évi választás azonban teljesen más lehet a miniszterelnök számára.

Mindannyian egy ellen

Miután Orbán pártja, a Fidesz évtizeden át uralta a politikai közéletet, a közvélemény-kutatások szerint most először fej-fej mellett áll egy széles körű ellenzéki szövetséggel folytatott versenyben. Ehhez a szövetséghez mintegy féltucatnyi párt tartozik, és egyetlen közös cél egyesíti őket: le kell váltani Orbánt, és  a nemzeti, konzervatív Fidesz és a kereszténydemokrata KDNP koalícióját. Helyi szinten az ellenzéki pártok első alkalommal már a 2019-ben megrendezett önkormányzati választásokon összefogtak. Ennek eredményeként a Fidesz elveszítette a fővárost, Budapestet. Annak ellenére, hogy a pártok között óriási ideológiai szakadékok húzódnak, bejöhetnek a számításaik. “Már csak azért is, mert a legtöbb választó számára a jövőre megtartandó választás arról szól, hogy mennie kell-e Orbánnak vagy sem” - mondta a Mikecz Dániel, Republikon Intézet munkatársa, az AFP-hírügynökségnek.

Jelenleg még folyamatban vannak az ellenzéki szövetség előválasztásai, amelynek keretében a pártok mind a 106 választási kerületben kiválasztják a közös jelöltjeiket.  Emellett a pártok a miniszterelnöki tisztségre is kiválasztják a közös jelöltjüket, aki - feltéve, hogy sikerrel jár az ellenzék - jövőre leváltja majd Orbánt. A miniszterelnöki posztra jó kilátásai vannak Jakab Péternek, a szélsőségesen nemzeti Jobbik párt vezetőjének, Karácsony Gergelynek, Budapest zöld-liberális polgármesterének és Dobrev Klára szocialista európai parlamenti képviselőnek is.

Kibertámadásra utaló jelek

Az előválasztásokra a választásra jogosultaknak online kell regisztrálniuk. A jelentkezési rendszer az elmúlt szombaton azonban kínosan összeomlott. A szervezők számítógépes támadásról beszéltek, míg a Fidesz az ellenzék hozzá nem értéséről beszélt. Ezután szeptember 28-ig meghosszabbították az előválasztásokat. A parlamenti választások megrendezése következő év tavaszára várható, de még nincs konkrét időpont kijelölve. Miközben az ellenzék fokozza a nyomást,  Orbán majd választási ígéretekkel fog csábítgatni. (Wiener Zeitung, 2021.09.24)

Fordította: dr. Gonda László

 

0 komment:

Szólj hozzá:



jooble
Bogipark
Ilona stüberl