Nem jönnek a menekültek - nő a munkanélküliség

Kevesebb lesz a nyelvtanfolyam is

 
2018. Ápr. 13. 10:59

Nem jönnek a menekültek - nő a munkanélküliség

Kevesebb lesz a nyelvtanfolyam is

2018. április 13., Péntek 10:59

A 2015 őszi menekülthullám Ausztriában több száz új munkahelyet teremtett. Szociális munkások, tolmácsok, ügyvédek, nyelvtanárok, a menekültszállásokon biztonságiak, takarítók jutottak munkához. Mivel a menedéket keresők és a kérelmek száma drasztikusan csökken, most megszűnnek ezek az állások.

Egyedül a menekülteknek indított tanfolyamokon tanító német nyelvtanárok száma megközelíti a kétezret - és akkor még nem számoltuk az integrációs tanfolyamokat vezető szakembereket. A Munkaerőpiaci szolgálat (AMS) által finanszírozott nyelvoktatási program azonban áprilisban véget ér, és a tanárok, kiképzők többsége már tudja, hogy állás nélkül marad. Nem segíti a helyzetet, hogy az új néppárti-szabadságpárti kormány jócskán lefaragta az AMS számára juttatott költségvetési összeget. Más kérdés, hogy sokak szerint még mindig szükség lenne a nyelvtanfolyamokra.

2015-ben 90 ezer menekült kérelmet kellett feldolgozni - 2017-ben ez a szám 24 ezerre csökkent, és a tendencia folytatódik. A szakemberek a következő két-három évben nem számolnak nagyobb tömeg érkezésével, így logikusnak látszik a szálláshelyek bezárása, a létszámcsökkentés. Utóbbi a Caritast is érinti, amely eddig száz munkatársától vált meg, és a leépítések folytatódnak.  A szakszervezet keresi a megoldást: munkanélküli segélyalap  létesítését fontolgatja.

 

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl