Szociális juttatások - ausztriai reformtervezet

Ki kap többet és ki kevesebbet?

 
2018. Dec. 31. 12:19

Szociális juttatások - ausztriai reformtervezet

Ki kap többet és ki kevesebbet?

2018. december 31., Hétfő 12:19

Az Ausztriában élő magyar állampolgárságú családok a velük élő gyermekek után ugyanazt a családi pótlékot kapják, mint az osztrákok. A valószínűleg csak 2020 januártól bevezetett csökkentés kizárólag az otthon maradt gyermek(ek) támogatását érinti. Vagyis az Ausztriában dolgozó magyar szülők Magyarországon hagyott gyermekeik után az otthoni árszínvonalnak megfelelő családi pótlékot kapnak az osztrák költségvetésből, és ez értelemszerűen kevesebb, min az ausztriai.

Ez azt is jelenti, hogy ha a szülők mégis magukhoz veszik gyermeküket, egy ausztriai címen élnek velük, a hátrányos megkülönböztetés megszűnik. Az intézkedés minden Ausztriában élő külföldi családra vonatkozik majd, és természetesen csak azoknak jelent hátrányt, akiknek hazájában alacsonyabb a pótlék - és az életszínvonal. Az északi országokbeliek például a korábbinál magasabb juttatásban részesülnek.

APA- Grafika

Nem ez az egyetlen változás a szociális támogatások terén, mivel az osztrák kormány igyekszik lefaragni a kiadásokból, másrészt némiképp igazságosan elosztani a pénzeket. Az alap szociális juttatás - azoknak, akiknek nincs jövedelmük - továbbra is havi 863 euró lesz, feltéve, ha az érintett teljesít bizonyos követelményeket. Itt változás, hogy az EU országokbeliek öt év ausztriai életvitel után kaphatják meg ezt a támogatást.

Németül tudni kell!

Mindenkire vonatkozó korlátozás, hogy a juttatást német nyelvtudáshoz kötik. Vagyis akik nem beszélnek-írnak-olvasnak németül,  (a hétköznapi nyelv ismerete igazolható B1 nyelvvizsgával) 300 euróval kevesebbet kaphatnak. Alapból ez a bevándorlókat érinti, de a született osztrákoknak is igazolniuk kell a nyelvtudást, vagy elemi iskolai bizonyítvánnyal, vagy a hatósági megbízottal folytatott személyes beszélgetésben.

Egyedülállók, fogyatékkal élők előnyben

Csökken a második gyermektől az egy gyerekre számított családi pótlék, nő azonban ez az összeg a gyermeküket egyedül nevelők esetében, és nagyobb összegre számíthatnak a fogyatékkal élők is.

A tervezet igen nagy vitákat vált ki, s még parlamenti elbírálásra vár. A legtöbb bírálatot a családi pótlék második gyermektől tervezett csökkentése váltja ki. Az osztrák sajtó bő terjedelemben foglalkozik a majdani új szabályozással - íme néhány cikk a legutóbbiak közül.  

https://diepresse.com/home/innenpolitik/5537109/Wer-sind-die-Personen-die-Mindestsicherung-beziehen

https://diepresse.com/home/innenpolitik/5537388/Mindestsicherung_Die-Reform-im-Detail

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl