Több a haszon, mint a veszteség

A menekülteket érdemes taníttatni

 
2017. Feb. 13. 11:10

Több a haszon, mint a veszteség

A menekülteket érdemes taníttatni

2017. február 13., Hétfő 11:10

A legálisan Ausztriában tartózkodó menekültek eddig több hasznot hoztak az országnak, mint amennyibe kerültek - erre a megállapításra jut egy most megjelent ausztriai tanulmány. A Vöröskereszt és a Caritas felkérésére a kutatók arra a kérdésre keresték a választ, vajon mekkora terhet jelentettek az országoknak azok az elmúlt tíz évben menekültként ide érkezettek, akik törvényes tartózkodási és munkavállalási engedélyhez jutottak. 

A tanulmány adatai szerint a munkaviszonyban álló menekültek évente fejenként 3050 euró többletet jelentenek a költségvetésnek. Az összeget adó- és  járulékbefizetésük, illetve a fogyasztásukból adódó bevétel teszi ki. A számításnál már figyelembe vették a családi pótlékot, és egyéb kifizetett támogatási összegeket. Az is tény, hogy a  legálisan Ausztriában tartózkodó menekülteknek tíz év alatt összesen 6500 új állás köszönhető, vagyis ennyi osztrák lett volna nélkülük munkanélküli.

Kétségtelen, hogy a tanulmány a 2000 és 2015 közötti időszakot vette figyelembe: a menekülthullám adatai még nem kerültek be a számításba. Konkrétan hiányzik, hogy a menedékjoggal még nem rendelkezők milyen kiadást jelentenek. Utóbbi miatt a kilátások kevésbé jók: a pénzügyminiszter számításai szerint 2015  után csak 2060-tól haladják meg a befizetések a kiadásokat, vagyis ekkortól lesz nagyobb a járulékok és adók összege, mint amennyit a szociális rendszer számukra nyújt. Az éves nettó nyereség 2060-ban 300 euró lesz.

A Munkaerőpiaci Szolgálat  adatainak köszönhetően szinte teljes képet kaphatunk az Ausztriában munkát vállaló menekültekről. Eszerint 2000 és 2015 között a számuk 65 ezer volt. A felmérés aggodalomra okot adó körülményeket is feltárt: a menekült státusszal rendelkező nőknek alig 34 százaléka dolgozik - ez az arány az osztrák nők körében 44 százalék. Ugyanakkor a menekült férfiak 50 százaléka állásban van,és ez csaknem eléri az osztrák férfiak adatait (52 százalék). Tény, hogy ebben közrejátszik a kedvezőbb kor-összetétel - a menekültek között evesebb az idősebb. Viszont a másik ötven százalék -- amely nem talált állást - nyilván a hiányzó szakképzettség miatt járt így. Vagyis: érdemes a menekültek képzésére állami pénzt fordítani - vonja le a következtetést a tanulmány. 

1 komment:
Lackinger Béla | 2017. február 25., Szombat 08:33
A kutatás készítői hazudnak, mint a vízfolyás. Ami nem meglepő, hiszen ezért fizetik őket megbízóik. Félmillió osztrák munkanélküli van már, és ezek az élősködő bevándorlók sem fognak semmi érdemlegeset hozzátenni az ausztriai GDP-hez. Csak viszik a pénzt, szedik a segélyeket, és asszonyaik szülik a gyerekeket. És a családegyesítés még csak ezután jön. Legfeljebb a rendőröknek, börtönőröknek, ügyvédeknek, tolmácsoknak lett több munkája. Österreich-Trauerspiel-Tragödie

Szólj hozzá:jooble
BCB Consulting
Bogipark
Ilona stüberl