Ausztriából (is) kigolyózzák az Ubert

Jövő ősztől egységesítik a személyszállítási tarifát

 
2019. Júl. 13. 08:49

Ausztriából (is) kigolyózzák az Ubert

Jövő ősztől egységesítik a személyszállítási tarifát

2019. július 13., Szombat 08:49

Igazán nem mondható, hogy az ideiglenes kormányhivatalba lépése óta, a szeptember 29-i választásig hivatalban lévő ugyancsak átmeneti törvényhozás idején leállt a törvénykezés Ausztriában. A képviselők a minap fogadták el a személyszállítást szabályozó új törvényt, amelynek egyik eredményeként Ausztriából is eltűnik az Uber. Hacsak a kedvező feltételekkel működő, ám a taxisoknak  kellemetlen konkurenciát jelentő szolgáltatás hívei meg nem akadályozzák.

 

Az új törvény célja a taxi - és autókölcsönző ágazat egységes szabályozása, ami természetesen elsősorban a tarifára vonatkozik. A nem hivatalosan "Lex Uber" néven emlegetett törvény 2020 szeptemberében lép életbe, ettől kezdve minden gépkocsival megvalósuló  személyszállításra ugyanaz a rendelkezés vonatkozik. Vagyis az Uber hálózatában eddig rendelkezésre álló autókat taxaméterre kell felszerelni, amely ugyanazt a fix és szabályozott tarifát mutatja.

Nem mondható, hogy ez az új szabályozás - amely megszüntetné a megegyezésen alapuló díjakat - tetszik azoknak, akik eddig igénybe vették a kedvező tarifával és a hivatalos taxiknál jóval rugalmasabban működő, könnyebben elérhető Uber, illetve a kevésbé ismert más bérautó cégek szolgáltatását.   Eddig csaknem ötvenezer aláíró csatlakozott a törvény visszavonását követelő Uber petíciójához, amelynek az aláírásgyűjtést elindítók a "Tisztességes versenyfeltételeket és korszerű mobilitást Ausztriában" hangzatos címet adták.

A törvényt védelmezők ugyanakkor éppen arra hivatkoznak, hogy a tarifa egységesítésével éppen hogy az egyenlő feltételeket biztosítják.

Az Uber ausztriai működtetői ezt nem így látják. Ők már a törvényjavaslat benyújtásakor jelezték, hogy ha az új rendelkezés gyakorlattá válik, kivonulnak Ausztriából (is).  

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl