Csalásért és sikkasztásért ítélték el Herbert Pecinát

 
2017. Aug. 22. 11:49

Csalásért és sikkasztásért ítélték el Herbert Pecinát

2017. augusztus 22., Kedd 11:49

Nem csoda, hogy Herbert Pecina, a magyar sajtó tönkretételében jeleskedő osztrák stróman inkább Magyarországon keresi a boldogulást. Különösen most érthető ez, miután a Hypo Alpe-Adria-Bank  ügyét tárgyaló  bíróság nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és tekintélyes pénzbírságra ítélte.

 

Az ítélet nem éppen gyorsan született: a karintiai bank pénzügyi botránya, lassan tíz éve foglalkoztat tucatnyi jogászt és gazdasági-pénzügyi szakembert - no és politikust, hiszen a néhai Jörg Haider karintiai szabadságpárti tartományfőnök  házipénztárának számító intézmény az osztrák központi költségvetésnek is több milliárd eurós veszteséget okozott, nem beszélve az illegális párt támogatásról, amely a vádpontok egyik volt ellene

A szövevényes ügy a hétköznapi halandó - egyen az osztrák, vagy határon túli  számára alig átlátható.

Impozáns székházra is telt - Kalgenfurtban

Álljon itt néhány pontban összefoglalva a történet:     

1988:  (a most szintén elítélt) Wolfgang Kulterer elnökké történt kinevezésével a későbbi  Hypo elődje, az akkori Kärntner Landeshypothekenbank látványos expanzióba kezd:  részesedéseket vásárol, délkelet-európai leánybankokat alapít. 2005 és 2008 között a mérlegfőösszeg csaknem kétszeresére nő.

2006-ban jelentkeznek az első veszteségek, a 2004-es mérleget módosítani kell; a Kulterer vezette igazgatóság mérleghamisítási vádemeléssel kénytelen szembesülni. Kulterer lemond, de marad a felügyelő tanács élén. Az év végén egy német befektető – Tilo Berlin – 125 millió euróért 4,5 százalékos részesedést vásárol.

2007 elején a Tilo Berlin körüli befektető csoport további 125 millió euróért vásárol részesedést, és ezzel megszerzi a vétóhoz szükséges minimumot. 

2007 májusában - pályáztatás nélkül, két, a bankot a felkínált vételárnál kevesebbre értékelő (és később perben megtámadott) szakvéleményre hivatkozva - eladják a bankot a Jörg Haider által favorizált müncheni Bayerische Landesbanknak. Tilo Berlin 150 millió eurót nyer az ügyleten, amelyet Haider valóságos diadalként ünnepel. A tranzakciót a karintiai tartományi parlament vizsgálja, de nem talál gyanús körülményt. A Bayerische Landesbank számára az akvizíció fontos volt: alig pár hónapja maradt hoppon, amikor a Bawagra pályázott.

A tulajdonviszonyok ezek után a következőképpen alakultak:

BLB:50 %

Grazer Wechselseitige (GraWe): 26,4 %

Karintia tartomány: 20 %

A többi kisrészvényeseké.

 

2007 novemberében a BLB 440 millió, a GraWe 160 millió eurót kénytelen a Hypo felkarolására befizetni.

2008-ban Kulterert és két vezetőtársát mérleghamisítás miatt pénzbírságra illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélik. A bajorok a gazdasági válság miatt további 700 millió eurót kénytelenek a Hypo kasszájába befizetni.

A szövetségi kormány banksegély csomagjából a Hypo csoport 900 millió eurót kap; a tartomány részesedése tovább csökken 12,42 %-ra.

A BLB része immár meghaladja a 67 %-ot.

2009 októberében Bajorországban és Karintiában házkutatásokat tartanak hűtlen kezeléssel gyanúsított személyeknél. A csaknem teljes egészében a Bajorország birtokában lévő BLB a feltételezés szerint 2007-ben a kelleténél jó 400 millió euróval többet (1,625 milliárdot) fizetett a karintiai pénzintézet többségi tulajdonáért.

2009- ben  a Hypo vesztesége meghaladja az egymilliárd eurót, becslések szerint 1,5-2 milliárdra van szüksége a túléléshez, holott 2008 vége óta kisebb-nagyobb tételekben összesen 900 millió euró tőkeinjekciót kapott. A mérleghiány olyan nagy, hogy saját tőkéje a minimum alá süllyed. A bankfelügyelet év végéig ad ultimátumot. A csődveszély Karintia tartomány csődjével is fenyeget.

2009 december 14-én számos más variáció elvetése után megszületik a döntés az államosításról. Az Osztrák Állam a tranzakció költségeként - legalábbis egyelőre-  minimum 2,3 milliárd euróra számít.

Személyi változások, csőd-hírek, mentési próbálkozások és hitelezők akciói után

2013 szeptemberében az EU bizottság engedélyezi a bank rendezett felszámolására kidolgozott tervet.

2014 júliusában az osztrák parlament elfogadja az ún. Hypo-törvényt, amely megpecsételi a zűrzavaros bank sorsát. Egyébként az osztrák köznyelv ügyes szójátékkal már régen kitalálta új nevét:  Lidérces Álmok Bankja (Hypo Alpe- Adria = Hypo Albträume).

Archív kép: Jörg Haider és az akkori pénzügyminiszter/jó barát: Karl-Heinz Grasser

Mindeközben, a roló tényleges lehúzása után is folytatódtak különböző szinteken a perek. Elhúzódásukra magyarázat, a vádlottak számára pedig talán inkább jó hír volt, hogy Jörg Haider még az igazi botrány kirobbanása előtt, 2008-ban elhunyt, s a titkok többségét magával vitte a sírba, esetleges tanúvallomása, bűntársaira terhelő emlékezése nem játszhatott már szerepet.

Vádpontok és büntetés

A bíróság Pecinával együtt a már említett Tilo Berlint, Wolfgang Kulterert és Josef Kirchert is bűnösnek találta sikkasztás és csalás vádpontjaiban. Egyebek között bebizonyosodott, hogy a Hypo Bank eladásánál szerepet játszó két "szakértői vélemény" költségeit fiktív  számlákkal a Pecina irányítása alá tartozó  Vienna Capital Partners közbeiktatásával fizette a Hypo vagyonkezelője, amelynek irányításában ugyanazok ültek, mint a VCP felügyelő tanácsában. A legnagy obb üntetést Tilo Berlinre szabták ki, Pecina 22 havi felfüggesztett börtönbüntetést és 288 ezer eurós pénzbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős, nem tudni, vajon az érintettek fellebbeznek, avagy inkább elfogadják az ítéletet, csakhogy az ügy lekerüljön a napirendről.  

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl