Nő a munkahelyi megterhelés

Az osztrákok fizetnének is a több szabadidőért

 
2019. Júl. 30. 08:49

Nő a munkahelyi megterhelés

Az osztrákok fizetnének is a több szabadidőért

2019. július 30., Kedd 08:49

Minden második osztrák munkavállaló beérné kevesebb bérrel, ha cserében több szabadidőhöz jutna - ezzel a meglepő eredménnyel végződött egy ausztriai felmérés. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a legtöbben egyre nagyobb nyomást éreznek a munkahelyükön, és gondot okoz számukra a munka és a családi élet összeegyeztetése.

Bizony kárt szenved a magánélet - erre a következtetésre jutott a megkérdezettek 48 százaléka. Ráadásul sokan úgy vélik, a helyzet az utóbbi időben romlott, vagyis nőtt az elvárás a munkahelyen, és ez lényegesen rontja az érintettek életminőségét.  A szakértők vizsgálják mi az oka annak, hogy több időt vesz igénybe az alapvető feladatok ellátása. Talán az, hogy az E-mailek, a mobiltelefon és a csevegő programok révén a munkaerő sokkal gyorsabban érhető el, és ez azt is jelenti, hogy a munkahelyi vezető meg is kívánja az állandó készenlétet. Másrészt a nemzetközibbé vált kapcsolatrendszer több utazást tesz szükségessé, illetve az eltérő időzónák miatt az ilyen területen dolgozóknak sokszor a rendes munkaidőn túl is rendelkezésre kell állniuk. A felmérés azt is kimutatja, hogy a megterhelés tekintetében nincs különbség férfiak és nők között, pedig a gyereknevelés és a háztartás gondja ma is többségében az utóbbiak vállát nyomja.

S hogy mi a megoldás? Egyelőre még csak nem is körvonalazódik. Tény azonban, hogy a megkérdezetteknek alig egyharmada lenne hajlandó a jobb munka-szabadidő arány érdekében lakóhelyet változtatni. Viszont minden második lemondana munkabérének egy részéről, ha ezzel több szabadidőt biztosítana számára a munkahelye.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl