A munkaerőpiac lassan befogadja a menekülteket

 
2019. Feb. 25. 09:33

A munkaerőpiac lassan befogadja a menekülteket

2019. február 25., Hétfő 09:33

Nagy ausztriai cégek remélik, hogy súlyos munkaerő gondjaikat a társadalomba egyre jobban beilleszkedő, törvényesen Ausztriában tartózkodó menekültek oldják majd meg. Utánpótlásra nincs sok remény, ma már a családegyesítés keretében is a korábbiaknál sokkal kevesebben jönnek.

fotokredit: WZ

A Munkaerőpiac Szolgálat - AMS - a tanfolyamokon túl egyre gyakrabban szervez állásbörzét a legálisan Ausztriában élő menekülteknek. Utóbbiak között 30 ezren ma még munkanélküliek  - egyelőre van tehát utánpótlás, és a kétségbeesetten munkaerőt kereső cégek remélhetik, hogy megtalálják a betöltetlen állásokra a megfelelő embert.

Az állásbörzékre olyan nagynevű vállalatok is eljönnek, mint a REWE, az OMV, a Siemens, a Hofer (Aldi), vagy az Osztrák Posta. A másik oldalon sokan vannak azok közül, akik 2015-ben a nagy menekülthullámmal érkeztek Ausztriába, és számos nyelvtanfolyam és egyéb "beilleszkedési" kurzus elvégzése után most rendelkeznek megfelelő tudással, nyelvismerettel a komolyabb állás vállalásához. 

Nekik reményre ad okot a statisztika. 2018 novemberében például az AMS nyilvántartásában már 7845 olyan szíriai menekült szerepelt, akinek állása volt, míg ez a szám három évvel korábban még csak 1109 volt.  Az ausztriai cégek, még ha eleinte húzódoztak is a menekültek alkalmazásától, egyre természetesebbnek és cégük számára hasznosnak tartják ezt a megoldást. Az évek alatt kialakult az a gyakorlat, ahogyan a nem perfekt német tudással rendelkező menekülteket betanítják, és a közösségek integrálják őket.

A kereslet és kínálat összehozásában nagy szerepet játszik az AMS, amely első perctől kezdve nyilvántartásba veszi az Ausztriába érkező és menekült státuszra váró menekülteket, sorsukat követi és tanácsokkal látja el őket. Emellett statisztikákat is készít arról, milyen végzettséggel, szakképesítéssel rendelkeznek az érintettek. Ezekből kiderült, hogy a legmagasabban kvalifikáltak a szíriaiak és az irakiak: negyven százalékuk még otthon befejezte felsőfoku tanulmányait.  

Újabb hullámra nem számítanak, sőt: még a családegyesítésre benyújtott kérelmek száma is drasztikusan csökken. 2018-ban a két évvel korábbihoz képest csak negyedannyi kérelem érkezett be, és jelenleg alig 750 személy szeretne már Ausztriában letelepedett hozzátartozójához költözni. A kérelmeket persze alaposan megvizsgálják, és tény, hogy közülük kiszűrik azokat a személyeket, akik nem valós rokonsági kapcsolatra hivatkoznak.

0 komment:

Szólj hozzá:jooble
Bogipark
Ilona stüberl